Les defenses del judici del cas BPA posen el focus en l’empresari Rafael Pallardó

  • El cas Pujol i l'Operació Catalunya han estat dos dels temes que s'han tractat el primer dia de judici

VilaWeb
ACN
15.01.2018 - 18:14
Actualització: 15.01.2018 - 19:35

El conegut ‘afer BPA’ que vincula la Banca Privada d’Andorra amb el presumpte blanqueig de diners procedents del crim organitzat s’ha començat a jutjar avui a la sala de Prada Casadet d’Andorra la Vella, espai rehabilitat expressament per a poder acollir els 25 exdirectius i antics gestors processats, entre els quals hi ha el que va ser el seu conseller delegat durant més de vint anys, Joan Pau Miquel Prats.

Aquest primer judici està bàsicament relacionat amb el possible emblanquiment de capitals provinents d’una suposada organització de tràfic de persones liderada per l’empresari xinès Gao Ping, arrestat a l’estat espanyol el 2012 en el marc de l’operació ‘Emperador’. Concretament, tracta sobre la presumpta evasió de prop de 70 milions d’euros, entre els anys 2008 i 2011, mitjançant l’empresari valencià Rafael Pallardó, citat com a testimoni, que els hauria enviat al pare i altres familiars de Ping a través de l’entitat andorrana fins que, segons es detalla en l’informe de la fiscalia que recull el Diari d’Andorra, van tenir coneixement que la policia espanyola l’estava seguint.

La defensa de Miquel ha considerat que la investigació s’ha fet en base ‘a les persones i no als delictes’. També ha assegurat que l’origen s’hauria de situar en el presumpte blanqueig de capitals per part de l’empresari valencià Rafael Pallardó. En aquest sentit, el lletrat ha argumentat que aquests fets ja s’investiguen en una causa anterior i que, per tant, no s’hauria d’haver obert el procediment que s’està començant a jutjar.

A més, ha criticat que Pallardó sigui citat ara com a testimoni i no com a acusat. La resta de defenses s’hi han adherit i també s’ha posat en relleu que l’empresari valencià no només operava amb BPA, sinó que també tenia comptes a dues entitats andorranes més, Andbank i MoraBanc, que, han considerat, també caldria investigar en un mateix procés judicial. El Ministeri Públic, per contra, ha explicat que l’objectiu és saber ‘si hi ha hagut una organització criminal -dins l’estructura de BPA- que ha permès i ha participat en el blanqueig de capitals’ i que, per aquest motiu, no s’inclou en aquesta causa la investigació a altres entitats financeres del país.

A més, ha argumentat que el fonament de les diligències prèvies anteriors era l’operativa de Pallardó, en la qual bàsicament s’acusava un treballador del banc, pensant que actuava ‘d’esquena als seus superiors’, amb la qual cosa, no s’hi havia implicat a diversos directius de l’entitat.

Abans de l’inici de la vista oral, Higini Cierco, un dels màxims accionistes de BPA que està citat com a testimoni, ha acudit a l’edifici Prada Casadet per a donar suport a l’exconseller delegat i els treballadors de l’entitat. Com que no està processat però, no ha pogut entrar a la sala. Les qüestions prèvies continuaran presentant-se aquest dimarts i s’aniran resolent en els dies vinents. Aleshores, començaran les declaracions dels acusats i testimonis. En el cas de Miquel i Rosselló, la fiscalia demana vuit anys de presó i cent milions de multa. Mentre, la resta de directius i treballadors, podrien enfrontar-se a penes d’entre sis i set anys.

El ‘cas Pujol’ es cola en el primer dia de judici
La denominada ‘operació Catalunya’ s’ha vinculat amb la nota emesa el 2015 pel FinCEN, la divisió de delictes financers del Departament del Tresor dels Estats Units, que va destapar el ‘cas BPA. Concretament, ho ha relacionat Antoni Riestra, advocat de l’ex-director financer del banc, Santiago de Rosselló, que també ha dit que, amb la mateixa voluntat, la policia espanyola va coaccionar un dels màxims accionistes de l’entitat, Higini Cierco, perquè informés sobre els comptes que tenia la família de l’expresident Pujol al Principat d’Andorra.

Per tot plegat, el lletrat ha argumentat que s’ha vulnerat la defensa del seu client, ja que, ha al·legat, la investigació s’està duent a terme en una peça separada de la causa per la qual ara està acusat. El fiscal Alfons Alberca, per la seva banda, ha denunciat que s’estigui ‘barrejant tot’ i la defensa dels petits accionistes de BPA, a càrrec de Jean Michel Rascagneres -també advocat dels Pujol-, ha afegit que hi ha una investigació en marxa per ‘revelació de secret bancari’ i que ‘la família Pujol està cansada d’això’.

En el torn de rèplica, l’advocat de Santiago de Rosselló ha insistit en el lligam que hi ha entre la informació publicada pel FinCEN amb el ‘cas Pujol’ i les amenaces de la policia espanyola, que també van afectar Miquel. Tot i això, ha reconegut la dificultat per poder-ho provar. En aquest sentit, ha criticat que no han pogut accedir a l’informe d’aquesta agència nord-americana i que tampoc se’ls ha deixat participar en la investigació d’aquesta causa separada, motiu pel qual, ha conclòs, senten ‘indefensió’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor