Egipte indulta dos dels seus presos polítics més destacats

  • Per a molts egipcis, els casos de Zaki i Baqer són emblemàtics de les restriccions creixents en la societat civil

VilaWeb
The Washington Post
20.07.2023 - 21:40

The Washington Post · Siobhán O’Grady

Egipte va anunciar abans-d’ahir que concedirà l’indult presidencial a dos dels seus presos polítics més destacats, un dels quals és un investigador que havia estat condemnat a tres anys de presó justament el dia abans.

L’anunci dels indults a Patrick George Zaki –un investigador especialitzat en drets humans que fou empresonat després d’haver publicat un article sobre la discriminació contra la minoria cristiana del país– i l’advocat de drets humans Mohamed El-Baqer arribà abans de la festivitat nacional que se celebrà ahir, dijous.

Per a molts egipcis, els casos de Zaki i Baqer són emblemàtics de les restriccions creixents a la societat civil egípcia, on l’esperança que va alimentar la Primavera Àrab en un primer moment va acabar dissipant-se amb la presa del poder pels militars dos anys després.

“En Baqer i en Patrick no haurien d’haver passat ni un sol dia a la presó per la seva feina en favor dels drets humans”, diu Hossam Bahgat, dirigent de la Iniciativa Egípcia pels Drets Personals (EIPR). “Acollim amb satisfacció la notícia dels seus indults i demanem l’alliberament immediat dels milers de persones que continuen detingudes a Egipte per motius polítics.”

Zaki, investigador de l’EIPR, va ser detingut el 2020 després d’haver tornat a Egipte des d’Itàlia, on estudiava a la Universitat de Bolonya. Va romandre en presó preventiva durant vint-i-dos mesos. Després d’haver estat alliberat, fou processat i abans-d’ahir el van condemnar a tres anys per “difondre notícies falses”.

En una publicació a Facebook, la seva parella va explicar que en el moment en què fou condemnat, Zaki i ella preparaven les noces i renovaven casa seva. “No hi ha absolutament cap raó per la qual algú pogués arribar a pensar que en Patrick és una amenaça”, va escriure.

El govern d’Egipte s’ha convertit en un blanc de crítiques internacionals pel seu historial en matèria de drets humans durant aquests darrers dos anys, i els Estats Units va anunciar a començament de l’any passat que suspendrien part del seu gran paquet d’ajuts al país justament per aquest motiu. Grups de defensa dels drets humans egipcis denuncien que desenes de milers de presos polítics han estat detinguts durant els deu anys de mandat del president Abdel Fatah el-Sisi, alguns dels quals per publicacions a les xarxes socials considerades crítiques amb el govern.

En aquests darrers dos anys, Egipte ha activat unes quantes iniciatives destinades –segons el govern– a millorar el seu historial en matèria de drets humans. Els seus detractors diuen que aquestes iniciatives són, en essència, una cortina de fum. El-Sisi ha posat en marxa un diàleg nacional que el govern ha presentat com una oportunitat perquè veus de diferents sectors polítics debatin el futur del país. Però els grups de drets humans denuncien que les detencions van prosseguir la mateixa setmana en què va començar el diàleg. Després de la condemna contra Zaki, dimarts, alguns dels participants més destacats de la iniciativa van decidir d’abandonar-la en senyal de protesta.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va considerar l’indult a Zaki com un acte molt important, i anuncià que l’investigador tornaria a Itàlia l’endemà mateix. El cas de Zaki no ha fet sinó empitjorar els vincles entre Roma i el Caire, enrarits arran de la tortura i l’assassinat de l’estudiant italià Giulio Regeni a Egipte l’any 2016. Egipte ha negat durant molt de temps la seva implicació en la mort de l’estudiant, però Itàlia ha processat quatre funcionaris egipcis per aquest cas.

El Departament d’Estat dels Estats Units també ha celebrat l’anunci dels indults i ha qualificat d’injustes les detencions de Zaki i Baqer. “Instem Egipte a alliberar tots els presos polítics detinguts injustament”, va dir el portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller. “Els avenços en matèria de drets humans enfortiran la nostra relació bilateral.”

Entre els antics clients de Baqer hi ha Alaa Abdel Fattah, un ciutadà amb doble nacionalitat –britànica i egípcia– que ha passat la major part de la darrera dècada entre reixes per uns quants càrrecs que les organitzacions de drets humans han titllat d’espuris.

A final del 2021, un tribunal d’excepció egipci va condemnar Baqer, Abdel Fattah i el blocaire Mohamed Ibrahim –també conegut com a Oxigen– a quatre anys de presó per considerar-los culpables de “difondre notícies falses que atempten contra la seguretat nacional”.

Abdel Fattah va ser un dels activistes més destacats de la revolució egípcia. La seva germana petita, Sanà Seif, també ha estat empresonada sota l’actual règim i, d’ençà que va ser posada en llibertat, ha viatjat per tot el món per fer campanya per la llibertat del seu germà.

L’any passat, Seif va emprendre una vaga de fam amb motiu del començament de la COP27, la conferència sobre el clima, a Sharm el-Sheikh, una ciutat costanera turística. El seu empresonament –i l’historial d’Egipte en matèria de drets humans– va acaparar molta atenció mediàtica i diplomàtica durant la conferència, i uns quants dignataris estrangers van pressionar El-Sisi perquè alliberés Abdel Fattah i més presos polítics.

Tanmateix, l’activista no va ser alliberat, i la seva germana finalment va desconvocar la vaga per causes mèdiques.

 

Subscribe to the Washington Post

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor