El Departament d’Educació cercarà programari que respecti la privadesa dels menors a les escoles catalanes

  • Acorda amb la plataforma d’activistes informàtics Xnet de cercar alternatives a Google, denunciat pel fet d'explotar les dades d'infants i adolescents

VilaWeb
Arnau Lleonart
03.06.2020 - 21:50
Actualització: 04.06.2020 - 09:04

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya revisarà el programari i servidors que escoles i instituts utilitzen per a oferir alternatives que respectin la privadesa de les dades dels alumnes i professors. És el resultat d’un acord amb un grup de famílies i la plataforma d’activistes informàtics Xnet, amb qui s’han compromès a treballar. L’objectiu principal és que els centres tinguin a la disposició més opcions a banda de Google Suite, l’eina docent més utilitzada, perquè Google ha estat denunciat, acusat d’aplegar dades dels menors amb finalitats comercials a partir del programari que ofereixen als centres educatius.

L’avís de privadesa de Google Suite deixa clar que poden recollir informació personal dels alumnes i els professors, com ara noms d’usuaris, adreces de correu electrònic, contrasenyes, telèfons, adreces, fotografies de perfil, informació del dispositiu que es fa servir, adreça IP i informació de la localització. Amb aquestes dades Google pot obtenir patrons de comportament i desenvolupar serveis per a aconseguir un rèdit econòmic. En vista d’això, Xnet i més entitats de l’àmbit educatiu van activar una campanya perquè els pares no donessin consentiment a la cessió d’aquestes dades a Google.

Ara el Departament d’Educació s’ha compromès a cercar ‘opcions estructurades, àgils i de fàcil usabilitat’ perquè els centres puguin triar alternatives viables i sòlides i no caiguin en la comoditat de Google. La proposta de Xnet és aplegar en un únic paquet eines amb codi auditable –que mostrin una traçabilitat de les dades– ja existents i ofereixin totes les prestacions dels paquets d’eines de grans empreses com Google i Microsoft. Segons Xnet, ‘es tracta de crear un cercle virtuós: la Generalitat millora un codi utilitzat a tot el món afegint valor i recursos als béns comuns i accessibles i, alhora, aprofita aquest coneixement a l’abast per assolir més qualitat democràtica de les seves estructures amb menys recursos’.

A banda, l’acord assolit amb Xnet compromet el Departament d’Educació a cercar entorns virtuals d’aprenentatge i servidors que respectin ‘criteris ètics i de respecte dels drets humans’. L’objectiu és que els servidors on s’emmagatzema la informació d’alumnes i professors no sigui accessible en cas de qualsevol atac o requeriment d’alguna autoritat. Per aconseguir-ho, el departament es compromet a revisar els plecs de les licitacions i afegir, si escau, aquests criteris per tal que els entorns i servidors del Departament d’Educació ‘incloguin els més alts estàndards internacionals de privacitat, drets i seguretat’.

Finalment, el Departament d’Educació complementarà l’oferta formativa pròpia amb competències de tecnocultura i cercarà quins coneixements d’aquesta branca del saber poden ser útils en el context educatiu actual.

A causa de la situació extraordinària de les escoles per la covid-19, l’acord deixa clar que ara mateix la prioritat és donar resposta a les necessitats immediates dels centres. Xnet començarà a preparar el pla de digitalització, però la fase de treball conjunt s’activarà quan s’acabi el curs escolar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any