03.06.2020 - 21:50
|
Actualització: 04.06.2020 - 09:04
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya revisarà el programari i servidors que escoles i instituts utilitzen per a oferir alternatives que respectin la privadesa de les dades dels alumnes i professors. És el resultat d’un acord amb un grup de famílies i la plataforma d’activistes informàtics Xnet, amb qui s’han compromès a treballar. L’objectiu principal és que els centres tinguin a la disposició més opcions a banda de Google Suite, l’eina docent més utilitzada, perquè Google ha estat denunciat, acusat d’aplegar dades dels menors amb finalitats comercials a partir del programari que ofereixen als centres educatius.
L’avís de privadesa de Google Suite deixa clar que poden recollir informació personal dels alumnes i els professors, com ara noms d’usuaris, adreces de correu electrònic, contrasenyes, telèfons, adreces, fotografies de perfil, informació del dispositiu que es fa servir, adreça IP i informació de la localització. Amb aquestes dades Google pot obtenir patrons de comportament i desenvolupar serveis per a aconseguir un rèdit econòmic. En vista d’això, Xnet i més entitats de l’àmbit educatiu van activar una campanya perquè els pares no donessin consentiment a la cessió d’aquestes dades a Google.
Ara el Departament d’Educació s’ha compromès a cercar ‘opcions estructurades, àgils i de fàcil usabilitat’ perquè els centres puguin triar alternatives viables i sòlides i no caiguin en la comoditat de Google. La proposta de Xnet és aplegar en un únic paquet eines amb codi auditable –que mostrin una traçabilitat de les dades– ja existents i ofereixin totes les prestacions dels paquets d’eines de grans empreses com Google i Microsoft. Segons Xnet, ‘es tracta de crear un cercle virtuós: la Generalitat millora un codi utilitzat a tot el món afegint valor i recursos als béns comuns i accessibles i, alhora, aprofita aquest coneixement a l’abast per assolir més qualitat democràtica de les seves estructures amb menys recursos’.
A banda, l’acord assolit amb Xnet compromet el Departament d’Educació a cercar entorns virtuals d’aprenentatge i servidors que respectin ‘criteris ètics i de respecte dels drets humans’. L’objectiu és que els servidors on s’emmagatzema la informació d’alumnes i professors no sigui accessible en cas de qualsevol atac o requeriment d’alguna autoritat. Per aconseguir-ho, el departament es compromet a revisar els plecs de les licitacions i afegir, si escau, aquests criteris per tal que els entorns i servidors del Departament d’Educació ‘incloguin els més alts estàndards internacionals de privacitat, drets i seguretat’.
Finalment, el Departament d’Educació complementarà l’oferta formativa pròpia amb competències de tecnocultura i cercarà quins coneixements d’aquesta branca del saber poden ser útils en el context educatiu actual.
A causa de la situació extraordinària de les escoles per la covid-19, l’acord deixa clar que ara mateix la prioritat és donar resposta a les necessitats immediates dels centres. Xnet començarà a preparar el pla de digitalització, però la fase de treball conjunt s’activarà quan s’acabi el curs escolar.