Dues treballadores de la residència de Tremp denuncien una celebració il·legal abans del brot mortal de covid

  • Presenten dues querelles al jutjat contra la directora de la residència i el patronat per haver permès l'incompliment de les mesures anticovid

VilaWeb
ACN
05.04.2023 - 12:55
Actualització: 05.04.2023 - 13:39

La residència Fiella de Tremp va fer la festa de la castanyada vint dies abans del brot de covid –el 19 de novembre de 2020–, en què van morir 64 residents del total de 142. Ho denuncien dues treballadores que han presentat dues querelles al jutjat de Tremp per un suposat delicte contra la seguretat en el treball. Consideren que la directora d’aquells moments, Remei Navarri, i el Patronat Fundació Fiella van posar en perill els treballadors –a més dels residents– permetent la festa i incomplint les mesures sanitàries. En les querelles s’aporten imatges de la festa, a les quals ha tingut accés l’ACN, en què es veuen residents d’unes quantes plantes barrejats, sense màscares i sense respectar les distàncies.

La festa es va fer el 30 d’octubre de 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid de la Generalitat impedien els grups de més de sis persones i obligaven a portar màscara, entre més mesures. Cinc dies abans, el govern espanyol havia aprovat el segon estat d’alarma.

Les querelles presentades per les dues treballadores van acompanyades d’informació, plans i fotografies per demostrar que durant la festa, en un mateix espai, es van barrejar residents i es van elaborar panellets. S’hi veuen usuaris de la planta d’homes (planta baixa), la planta 0 (edifici nou), la planta 1 i la planta 2, tots junts i en alguns moments sense màscara.

“La festa va poder ser la causa del començament del brot”

Segons les querelles, la celebració de la festa “va poder ser la causa principal del començament del brot de covid a la residència”. Les denunciants consideren que la llavors directora de la residència, amb el beneplàcit dels membres del patronat, va fer una “mala gestió” respecte de l’aplicació de mesures i precaucions anticovid. Per exemple, no es va prendre la temperatura als treballadors.

Jornades de més de setanta hores setmanals

Ara com ara, s’han presentat dues querelles al jutjat de Tremp, que és el que investiga el brot de la residència, però no es descarta que se’n presenti una altra. La residència pertany a la Fundació Fiella Sant Hospital de Tremp, una entitat vinculada al bisbat de l’Urgell.

En les querelles també es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera precària i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, es parla de jornades laborals de més de 70 hores setmanals, incloent-hi caps de setmana sense descans.

Dues causes obertes, pendents de les declaracions

Fa més d’un any, el 31 de març de 2022, van començar les declaracions en fase d’instrucció. De totes maneres, la jutgessa no ha citat a declarar les dues investigades, ni la directora del centre de llavors, Remei Navarri, ni la considerada responsable d’Higiene Sanitària. Hi ha dues causes obertes contra elles, una per homicidi imprudent i tracte degradant –per la mort dels 64 residents– i una altra per un delicte contra la seguretat en el treball.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any