Dones i pacients amb més d’una malaltia alhora, més propensos a la covid persistent

  • La recerca s'ha fet a partir d'un seguiment de 548 persones que van tenir el coronavirus fa més de dos anys

VilaWeb
EFE
05.09.2023 - 09:04
Actualització: 05.09.2023 - 11:05

Les dones i la gent que té algunes comorbiditats –diverses malalties alhora– tenen més possibilitat de sofrir covid persistent, segons un estudi de l’Hospital Germans Trias, la Fundació Lluita contra les Infeccions i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. L’estudi s’ha publicat avui a la revista The Lancet Regional Health – Europe, segons que han informat els impulsors en un comunicat.

La recerca s’ha fet a partir d’un seguiment de 548 persones que van tenir el coronavirus fa més de dos anys –207 de les quals es van recuperar al 100 % i 341 van desenvolupar covid persistent– i ha permès d’identificar factors mèdics i socioeconòmics associats al risc de desenvolupar aquesta malaltia.

Concretament, les dones, la gent amb antecedents de malalties autoimmunitàries o bé les que presenten fatiga, taquicàrdia, dispnea o alteracions neurocognitives i neurosensitives durant la covid-19 aguda tenen més risc de desenvolupar la síndrome i menor probabilitat de superar-la amb el temps.

Per contra, l’anàlisi estatística de l’estudi ha permès d’identificar que els homes amb estudis superiors són els que tenen menys possibilitats de desenvolupar covid persistent.

La coordinadora de la Unitat de Covid Persistent de l’Hospital Germans Trias, Lourdes Mateu, ha explicat que és essencial definir i entendre aquesta síndrome i les seves implicacions per identificar estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament que ajudin les persones afectades.

“Amb aquest objectiu, i de manera pionera, vam decidir fer un seguiment exhaustiu i perllongant dels pacients”, ha afirmat Mateu, en un context on entre un 5 i un 10 % de les persones que passen el coronavirus continuen amb una àmplia varietat de símptomes mesos després de la infecció.

Només un 7,8% es recuperen durant els dos primers anys

L’estudi també subratlla que, de tota la gent de la recerca amb covid persistent, només un 7,6 % es van recuperar durant els dos primers anys. A més, dels 26 que s’han recuperat, la majoria (24) pertanyien al grup menys simptomàtic.

Els factors que l’estudi associa a una major probabilitat de recuperar-se són el sexe masculí, la gent que havia requerit admissió a l’UCI a causa de la covid-19 o que tenien comorbiditats cardiovasculars, falta de gana i alteracions del gust i l’olfacte.

Per contra, el dolor muscular, la disminució de l’atenció, la dispnea o la taquicàrdia són símptomes que s’associen a una menor probabilitat de recuperació.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i investigador principal d’IrsiCaixa, Roger Paredes, ha destacat que les baixes taxes de curació de la covid persistent indiquen que mentre la transmissió del SARS-CoV-2 continuï, es continuaran acumulant els casos d’aquesta síndrome.

“Els sistemes de salut europeus, també el nostre, han d’encarar aquest problema i estar preparats per absorbir i gestionar la demanda existent d’una malaltia que és ben real i que segueix en augment”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any