A la compareixença pública d’avui amb Mariano Rajoy Angela Merkel ha atés la petició del president espanyol i ha dit amb referència a Catalunya que calia respectar la legalitat internacional. La declaració ha estat suau comparada amb les que els primers anys de la dècada dels noranta solien fer els dirigents polítics occidentals arran de la possibilitat de la independència de molts dels estats europeus que avui ho són i aleshores no ho eren. Ací us n’oferim alguns exemples:

-Jacques Delors, president de la Unió Europea, contra la independència de Lituània, Letònia, Estònia i Ucraïna:

Aquest article de l’agència nord-americana de notícies UPI, datat el 20 de juny del 1990, recull unes declaracions de Jacques Delors, en aquell temps president de la Comissió Europea.

Arran de les demandes independentistes dels tres països bàltics Delors va reafirmar el suport de la Comissió Europea a la Unió Soviètica. El titular afirmava que el president de la Comissió Europea posava ‘orelles sordes a les repúbliques soviètiques’. Al text Delors deixava clar que les repúbliques soviètiques independentistes no tindrien el suport de la Comissió Europea i citava una declaració molt semblant a la que ha fet Merkel: ‘Nosaltres respectem la sobirania i la situació política de tots els països, inclosa la Unió Soviètica’. A més Delors va criticar durament que les repúbliques bàltiques o Ucraïna tinguessen plans per a introduir moneda pròpia. El cap de la Unió Europea es va atrevir i tot a dir: ‘A totes les federacions que jo conec les qüestions de finances o seguretat i la defensa són a les mans del poder central’.

Aquestes declaracions de Delors es van fer el 20 de juny del 1990. El 7 de setembre del 1991, un any i tres mesos després, els països membres de la Comunitat Europea reconeixien la independència dels països bàltics i Ucraïna.

 

-James Baker, secretari d’estat dels Estats Units exigeix a Eslovènia, Croàcia i Bòsnia que es mantinguen unides dins Iugoslàvia:

Baker exigeix als iugoslaus que es mantinguin units‘. Així recollia el The Washington Post la intervenció del cap de la diplomàcia americana el 22 de juny del 1991 a Belgrad. James Baker, secretari d’estat del president George H. W. Bush, va anunciar solemnement a la capital iugoslava que els Estats Units no reconeixerien les repúbliques que se separessin de Iugoslàvia.

Al mateix text el president d’Eslovènia Milan Kucan reconeixia que Baker l’havia informat personalment que ni els Estats Units ni la Comunitat Europea reconeixerien la independència d’Eslovènia si s’atrevien a proclamar-la.

Aquestes declaracions es van fer el 22 de juny del 1991. El 8 d’abril del 1992 els Estats Units reconeixien la independència d’Eslovènia, Croàcia i Bòsnia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb