Dietari de Tiana Negbra 2017: Quan les engrunes són tot el pa

  • Nou capítol del dietari de Sebastià Bennasar sobre el festival de novel·la negra catalana

VilaWeb
Sebastià Bennasar
19.01.2017 - 02:00

Una de les coses que més m’han sorprès en la preparació d’aquesta cinquena Tiana Negra és l’interès d’algunes editorials per la llibreria que s’encarregarà de vendre els exemplars dels autors participants i que en aquesta ocasió és la Casper, de Tiana mateix, després d’una molt bona experiència l’any passat amb la llibreria Saltamartí de Badalona.

En Joaquim de la llibreria m’ha escrit molts correus i s’ha preocupat molt perquè la llista de llibres que li vaig passar fos completa i a l’abast dels espectadors a partir de divendres, i estic segur que serà tot un èxit. Però fins ara no havia rebut mai correus de les editorials –alguna de ben poderosa– per a saber quina llibreria en faria la venda. Totes volen mirar de col·locar el seu producte i aprofitar l’avinentesa del festival per tenir presència i visibilitat, per fer-se notar. I això ens omple de goig.

El Tiana Negra ha fet una mica de taca d’oli en el panorama cultural. fins al punt que algunes editorials programen els seus llibres negres pensant en la seva presència al festival, cosa que ens enorgulleix. Ara, convé alertar d’alguns fets importants: ens barallam per les engrunes, que potser és el que queda de tot el pa.

En un dia i mig un festival com Tiana Negra pot assegurar unes vendes, amb sort, de prop de 250 exemplars. Que són molts exemplars en tan poc temps, però que als autors i als editors no els soluciona pas cap compte de resultats. Dissabte, n’Antoni Serra ens explicarà que fa vint-i-cinc anys venia 70.000 exemplars d’algun títol negre seu. Ara, hi ha molts editors que just n’editen 700. I que lògicament truquen per saber si hi ha espai a la taula de les engrunes, perquè per a ells això és tot el pa.

Convé que siguem conscients també d’això, a Tiana, i que en parlem. Els llibres són una indústria i hi ha empresaris que s’hi juguen els diners per posar a l’abast dels consumidors un producte que intenten que sigui de la màxima qualitat. Si el lector prefereix consumir productes de Trumplàndia o d’aquells països del nord on diuen que la gent és civilitzada, per ells fan. Ara, per desgràcia, les editorials tradueixen els escriptors de sisena divisió nòrdica. I amb això tapen molts autors boníssims de casa nostra. Tiana volia denunciar això i volia potenciar el consum d’aquesta literatura de màxima qualitat –també en tenim d’horrible– de quilòmetre zero. I aquí ens hi trobareu. Però no fem miracles. O sí. Perquè vendre 250 llibres en 30 hores en aquest país ha passat a ser, malauradament, un miracle. I n’hi ha que no ens conformem amb les engrunes i volem el pa sencer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any