Denuncien pressions dels sectors ultres de l’alt funcionariat espanyol per a fer comunicats contra l’amnistia

  • La prèvia de la investidura de Pedro Sánchez va ser marcada per l'allau de comunicats contra l'amnistia

VilaWeb
Redacció
07.12.2023 - 09:48
Actualització: 07.12.2023 - 11:12

La prèvia de la investidura de Pedro Sánchez va ser marcada per l’allau de comunicats contra l’amnistia i els acords del PSOE amb els partits independentistes. De manera inèdita, fins i tot les organitzacions professionals de l’administració pública espanyola —cos superior d’administradors civils de l’estat, advocats de l’estat, tècnics comercials i economistes de l’estat, etc.— van afegir-se a les crítiques. Però, segons que revela El País, els comunicats de l’alta funció pública es van aprovar en un ambient intern tens i dividit.

En aquest sentit, sectors denominats progressistes han denunciat pressions per part dels grups de funcionaris pròxims al PP i Vox per a convertir les associacions de la funció pública en un “ariet polític”, fet que diuen que implica la ruptura irreparable del principi de neutralitat política del funcionariat.

El diari detalla el cas de l’Associació del Cos Superior d’Administradors Civils de l’estat espanyol (CSACE), que el 12 de novembre, quatre dies abans de la investidura, va fer un comunicat per expressar preocupació per l’amnistia i per les “múltiples amenaces” que deien que debilitaven les institucions espanyoles.

“Aquest comunicat s’ha acordat per la majoria dels seus associats, que no pas per unanimitat, per la qual cosa ens sembla important reflectir que aquestes divergències són justament les que hem d’abraçar, tal com encarna el nostre esperit constitucional”, continuava el text.

Segons els sectors denominats progressistes, el comunicat es va elaborar sense garanties i es va fer públic després de les pressions dels grups més ultres. De fet, un centenar d’alts funcionaris en van emetre un altre, el mateix 14 de novembre, en què criticaven amb duresa el posicionament públic de la CSACE sobre l’amnistia i la investidura.

“No representa l’opinió d’un ampli nombre d’administradors civils de l’estat”, deia el text alternatiu, que també lamentava l’ús de l’associació per interessos partidistes. “En plantejar-se, com fa el comunicat, un posicionament polític i partidista, es trenca de manera irreparable el principi de neutralitat política, que és un dels principis essencials que justifica l’existència de l’associació i que hauria de presidir tota la seva actuació.”

Entre les pressions que va rebre la CSACE per a pronunciar-se contra l’amnistia hi ha el piulet del conseller d’Educació de Madrid, Emilio Viciana –ex-secretari general i ex-vice-president de l’organització–, que va dir que se’n donava de baixa perquè no havia fet cap comunicat “condemnant l’atemptat contra la constitució, l’estat de dret i la democràcia”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor