A quins llocs continua essent obligatòria la màscara?

  • La retirada de les màscares contempla diverses excepcions com ara els hospitals, les residències, les farmàcies i el transport

VilaWeb
Redacció
20.04.2022 - 09:00
Actualització: 27.04.2022 - 20:59

A partir d’avui l’ús de la màscara contra el coronavirus deixa de ser obligatori en espais interiors. El govern espanyol en va aprovar la retirada en el Consell de Ministres d’ahir.

Quan decau l’ús de la màscara?

Durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut de la setmana passada es va proposar que la mesura entrés en vigor avui. D’aquesta manera, Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears retiren una mesura de protecció que ja fa setmanes que no s’utilitza a Catalunya Nord i Andorra.

On continuarà essent obligatòria?

La màscara continuarà essent obligatòria a les farmàcies i als hospitals, tant per als treballadors com per als visitants i els pacients ingressats si comparteixen espais comuns. També caldrà dur-la en els centres sociosanitaris, però n’és exempta la gent gran que hi viu. Ara, els treballadors i els visitants sí que n’hauran de dur. En trens, metro, autobusos i més mitjans de transport públics també caldrà fer-ne ús. Als vaixells i embarcacions no caldrà si es pot mantenir una distància d’un metre i mig.

Què passarà, a la feina?

En l’àmbit laboral ja no serà una obligació com fins ara. Ara, s’aconsella d’utilitzar-la sempre que no es pugui mantenir una distància de seguretat almenys d’un metre i mig ni es pugui garantir una ventilació adequada de l’espai. També és recomanable en l’entorn familiar, reunions d’amics i celebracions privades, sobretot si hi ha persones vulnerables.

Cada empresa, per tant, serà responsable de determinar quan i on continuarà essent necessari de dur la màscara a partir de la valoració que facin els serveis de prevenció de riscs laborals.

I en la resta d’espais?

S’estableix com una recomanació en els espais tancats d’ús públic on hi hagi força trànsit com ara centres comercials, supermercats i petits comerços. A més, també s’aconsella de dur-la en cinemes, sales de concert, teatres i museus i espais tancats on es consumeixin aliments i begudes com ara els bars, restaurants i els establiments de vida nocturna.

Vegeu ací la publicació del BOE:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any