Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès, amb 157 treballadors

  • La companyia obre un procés de diàleg amb els sindicats per negociar les condicions del tancament amb els treballadors, que demanen la reconversió de la planta

VilaWeb
VilaWeb – Agències
12.01.2024 - 13:02
Actualització: 12.01.2024 - 17:32

Després de 40 anys d’activitat, Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès, on treballen 157 treballadors, segons que han confirmat sindicats i fonts de l’empresa. Aquest matí, la companyia ha anunciat a la representació dels treballadors la seva intenció de cessar l’activitat a la fàbrica, on es produeixen marques com Oikos o Vitalinea, després d’un descens de les vendes. Ara s’obre un procés de diàleg, en el marc del qual fonts de l’empresa informen que estan disposades a parlar de les opcions per afavorir la reindustrialització de la planta. Els sindicats ja han rebutjat l’anunci i han exigit a Danone que rectifiqui.

La marca francesa justifica la mesura “després d’un profund període de reflexió i anàlisi” i garanteix que entre les propostes d’acompanyament hi ha “el compromís de promoure la reindustrialització, amb el propòsit ferm de facilitar la continuïtat industrial a la zona i minimitzar l’impacte laboral”.

Danone subratlla que l’espanyol és “un mercat estratègic” i recalca que conserva el compromís perquè ho continuï essent i, en aquest sentit, assegura que continuarà amb la recollida de llet a Catalunya.

Els sindicats preveuen mobilitzacions

Els sindicats han avançat que preveuen mobilitzacions per aturar el tancament. Les organitzacions de treballadors han rebut la notícia aquest mateix divendres al migdia i estan reunits amb representants l’empresa per conèixer-ne més detalls, segons que han detallat fonts sindicals a l’ACN.

En un comunicat, CCOO ha rebutjat “rotundament” el tancament, ha instat la companyia a fer “marxa enrere” en les seves intencions i li ha demanat que s’assegui a negociar amb la representació de la plantilla un pla industrial que garanteixi la continuïtat de l’activitat i dels llocs de treball de la planta vallesana.

Aquesta tarda, el comitè intercentres de Danone a l’estat espanyol ha reclamat a la direcció de la multinacional alimentària que cerqui un inversor que garanteixi el manteniment de l’ocupació i de la fàbrica. El portaveu de CCOO al comitè d’empresa, Pedro Gutiérrez, ha explicat a l’agència EFE que la companyia els ha convocat a una reunió telemàtica per informar-los dels seus plans de tancament de la planta. “No ens han donat més detalls. Avui s’han limitat a donar-nos un cop de puny“, ha assegurat Gutiérrez, que ha concretat que la direcció els ha convocat a una altra reunió dimecres que ve per a donar-los més detalls.

Danone ha emmarcat la decisió de tancament de la fàbrica en “un procés local de racionalització per tal d’enfortir la competitivitat de les marques i guanyar eficiència industrial”. El portaveu de CCOO ha apuntat que l’anunci no agafa per sorpresa els treballadors, atès que la companyia ja va tancar també el 2022 el centre de producció que tenia a Astúries, on es va aconseguir ubicar com a alternativa industrial l’activitat d’una firma holandesa de formatges. “El nostre objectiu és aconseguir també a Parets atraure un inversor que mantingui el centre de producció i els empleats”, ha dit. Alhora, ha advertit que el sindicat “no acceptarà” s’emportin la producció de Parets fora del mercat espanyol. “Si se’n va a França, tindrem un problema seriós”, ha advertit.

40 anys d’història

Fa gairebé un any i mig, Danone va celebrar el quarantè aniversari de la fàbrica amb anuncis d’inversions per acabar la digitalització dels sistemes operatius. En concret, va assegurar que el 2023 acabaria d’invertir 6,7 milions d’euros en els mecanismes digitals i robòtics de la fàbrica, inaugurada el 1982.

En el seu moment, Danone va destacar que la planta era estratègica i va ser “motor de canvis” per promoure la innovació, sent l’origen de productes com Actimel o Danacol i que era la primera d’Europa en produir en dos circuits diferents productes làctics i alternatives vegetals.

Precisament, la planta havia rebut una inversió de 16 milions d’euros entre 2020 i 2022 per consolidar aquests dos circuits. En total, la planta de Parets es produïen fa un any 132 referències diferents, entre productes làctics i vegetals. La fàbrica vallesana exporta més del 20% de la producció de marques com Alpro, Activa i Oikos, sobretot a Portugal, el Regne Unit i Irlanda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any