27.05.2019 - 13:51
L’Audiència espanyola condemna a 6 anys i 9 mesos de presó a Francisco Correa per una peça separada del cas Gürtel. La sentència el declara culpable per un delicte continuat de prevaricació, frau a les administracions públiques, suborn actiu continuat i falsedat en document mercantil i acorda el comís del benefici obtingut pels contractes irregularment adjudicats per AENA a les seves empreses i que va ascendir a 2.283.033,78 euros.
També són condemnats a 3 anys i 3 mesos l’ex-comptable del Grup Correa José Luis Izquierdo, i a 5 anys de presó l’ex-director de Comunicació d’AENA Àngel López de la Mota i al seu subordinat José María Gavari, per les irregularitats en l’adjudicació dels contractes entre els anys 2000 i 2002.
En el cas de José Luis Izquierdo, els jutges el condemnen per delicte continuat de suborn actiu i falsedat documental, li imposen una multa de 654.000 euros i l’absolen dels delictes de prevaricació i frau a les administracions públiques.
A més, la sentència condemna a López de la Mota i Gavari per delictes continuats de prevaricació administrativa, frau a les administracions públiques i continuat de suborn passiu. En el cas del primer, el tribunal acorda el decomís de les donacions rebudes per valor de 95.363,61 euros i en el del segon per un total de 168.119,8 euros. A tots dos, els absol del delicte de falsedat documental.
La sentència relata com Correa va desplegar una activitat comercial adreçada a l’organització d’esdeveniments relacionats amb la prestació de determinats serveis, fonamentalment dirigits al Partit Popular, organitzant actes i campanyes electorals, així com contractació amb les administracions públiques .
Amb motiu del nomenament de López de la Mota com a director de Comunicació d’AENA, sentencia la sala segona, Correa va decidir posar-se en contacte amb ell ‘per tal d’enriquir-se il·lícitament amb fons públics, mitjançant contractes signats entre AENA i les seves societats amb vulneració la normativa administrativa’. Tots dos es coneixien per haver treballat al PP.
Així, explica la sentència, López de la Mota i Gavari van convenir amb Correa o amb persones a les seves ordres que es produís l’adjudicació irregular a les societats del Grup Corretja de diferents contractes de l’ens aeroportuari per tal de realitzar diferents esdeveniments o participar en fires, ‘tot això a canvi de lliurar-los diferents obsequis (diners en efectiu o prestació de serveis, fonamentalment viatges turístics per a ells i les seves famílies, obres de reforma en l’habitatge del primer, etc.)’, que es van abonar durant dos anys.
Afegeix que durant el temps que el primer va exercir el càrrec de director de Comunicació d’AENA les societats de Correa van començar a ser contractades per aquesta entitat, ‘sent adjudicatàries, irregularment, d’un total de 22 contractes públics, entre els anys 2001 i 2002’ , entre els quals esmenta els relacionats amb Fitur 2001 i 2002, Expo Oci 2002 o el muntatge d’estands en fires de Barcelona, Londres, Valladolid o Madrid.
Una sentència més
Correa ja acumula ja setanta-sis anys de presó per diferents condemnes de la trama Gürtel que l’assenyalen com el capitost. El 2017 el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va condemnar Correa a tretze anys de presó pel cas Fitur, una altra branca de la trama Gürtel.
El passat 24 de maig del 2018, la mateixa audiència espanyola el va condemnar a 51 anys i 11 mesos de presón considerar que entre els anys 1999 i 2005 —període en què s’emmarca la primera època d’activitats de la trama Gürtel— seu entramat empresarial i el PP van teixir a Estepona (Màlaga), Majadahonda, Pozuelo de Alarcón (Madrid), Castella i Lleó i a la Comunitat de Madrid, una ‘estructura de col·laboració establ’ que va portar a un ‘autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local’.
A tot això, cal afegir la condemna, també de l’audiència, cde cinc anys i tres mesos de presó per la seva participació en el finançament irregular del PP al País Valencià.