Jordi Domingo presenta l’associació Amics del Consolat de Mar, que vol la recuperació institucional del Consolat

  • L'ex-cònsol major, Jordi Domingo, diu que l'associació neix per pressionar les institucions i el nou parlament perquè s'impliquin en la restauració institucional del Consolat de Mar

VilaWeb
Redacció
11.04.2024 - 21:40
Actualització: 12.04.2024 - 16:54

L’ex-cònsol major del Consolat de Mar de Barcelona, Jordi Domingo, va presentar ahir al matí l’associació Amics del Consolat, el col·lectiu amb què vol “reprendre el camí de recuperació institucional del Consolat” després de la crisi amb la Cambra de Comerç i “fer lobby davant les institucions catalanes per aconseguir que es prenguin seriosament la restauració de la institució del Consolat de Mar i el seu llegat de set-cents cinquanta anys”.

Crisi oberta amb la Cambra de Comerç

La presentació de l’associació, que es va fer ahir al migdia a les Cotxeres de Sants, arriba poques setmanes després de l’esclat de la crisi oberta entre el Consolat de Mar i la direcció de la Cambra de Comerç de Barcelona, de la qual el Consolat forma part. A final de gener, el president de la Cambra, Josep Santacreu, va anunciar al ple de l’entitat que assumiria les funcions de cònsol major sense haver-ho comunicat prèviament a Domingo, que havia exercit el càrrec d’ençà del 2020, arran de la victòria d’Eines de País als comicis de la Cambra l’any anterior. Durant el seu mandat com a cònsol major, Domingo havia retornat la institució, d’origen medieval, al seu antic prestigi i havia ajudat a projectar-la internacionalment. L’octubre passat, precisament, el Consolat va organitzar a Barcelona un congrés internacional sobre mediació i arbitratge, amb presència de destacades personalitats internacionals.

“Aquesta associació neix per pressionar les institucions, com el nou parlament que surti de les eleccions, els ajuntaments, les diputacions i tothom qui s’hi vulgui apuntar, per emprendre la tasca titànica que suposa redreçar l’aportació més important de Catalunya a la història de la humanitat per adaptar-la als reptes globals del 2024, recuperant tota l’experiència i el llegat de 1279″, va reivindicar Domingo. Per això, l’ex-cònsol major va demanar als assistents que s’apuntessin a l’associació. “És molt important que tothom s’hi apunti, no és el mateix presentar-se davant els partits amb cinquanta persones darrere que amb cinc mil”, va dir.

“No s’acaben de creure el tresor que custodien”

Durant la presentació, Domingo va reivindicar que, com a cònsol major, va treballar per “sacsejar una institució i una marca que feia segles que estava en estat de letargia per la deixadesa i, de vegades, pel boicot de les institucions espanyoles i catalanes”. I va afegir que la Cambra de Comerç “no s’acaba de creure el tresor que custodia, en forma de 750 anys de llegat i autoritat moral“. I va reblar: “Desgraciadament, el Consolat de Mar actualment només és un departament sense personalitat jurídica pròpia dins la Cambra de Comerç, que té uns altres interessos, molt legítims.”

Domingo va dir que, tan bon punt va arribar al càrrec de cònsol major, va començar a rebre trucades d’institucions i empreses internacionals que demanaven l’ajuda del Consolat de Mar per a afrontar els grans envits del món d’avui. Va reivindicar que un Consolat de Mar “robust i independent” podria exercir un rol clau per a aportar confiança i experiència en àrees com ara la digitalització del comerç marítim internacional o la creació de nous estàndards tecnològics per a la verificació de notícies enganyoses.

A l’acte, presentat per la periodista Sònia Cormenzana, s’hi va projectar el documentari La ciutat del mar, en què Domingo i més personalitats expliquen la història de la institució fundadora del dret marítim internacional i exploren les oportunitats de la institució al segle XXI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any