El congrés espanyol convalida la reforma laboral per un vot de diferència

  • El vot favorable, emès per error, d'un diputat del PP ha capgirat el resultat de la votació, que s'ha saldat amb l'aprovació de la reforma

VilaWeb
Redacció
03.02.2022 - 20:10
Actualització: 03.02.2022 - 20:12

El congrés espanyol ha convalidat per un sol vot (175 a 174) la reforma laboral acordada entre el govern espanyol, la patronal i els sindicats majoritaris a l’estat espanyol, CCOO i UGT. El vot favorable, emès per error, d’un diputat del PP ha capgirat el resultat de la votació, que s’hagués saldat amb una victòria del ‘no’ després que els dos diputats d’UPN hagin votat en contra.

Hi han votat a favor Compromís, el PDECat, el PSOE, Podem, Ciutadans, Més País, Terol Existeix, Coalició Canària, Nova Canàries i Partit Regionalista Càntabre. En contra hi han votat ERC, Junts, la CUP, Bildu, el PNB, el BNG, UPN, el PP, Vox, Fòrum Astúries i el diputat escindit de Cs, Pablo Cambronero.

Inicialment, UPN es comprometé a votar a favor de la reforma a canvi que el grup municipal socialista a l’Ajuntament de Pamplona no en reprovés el batlle, Enrique Maya, per unes declaracions en què assegurà que la majoria de delictes eren comesos per persones migrants. Avui, tanmateix, els dos diputats de la formació navarresa al congrés han sorprès en trencar la disciplina del partit i hi han votat el contra. Al seu compte de Twitter, el diputat d’UPN Sergio Sayas ha justificat la seva decisió tot afirmant que en política no es pot fer res “no es poden explicar als teus votants”.

Inicialment s’havia informat que solament un dels dos diputats d’UPN hi havia votat en contra, però més tard s’ha fet saber que ambdós s’han decantat pel ‘no’ i que la reforma s’ha aprovat amb el vot accidental del diputat del PP.

Això hauria provocat un resultat de 175 vots pel ‘no’ i 174 vots pel ‘sí’, cosa que hauria significat la derogació de la reforma laboral. Aquest escenari, tanmateix, no s’ha produït perquè Alberto Casero, diputat del PP per Extremadura que votava telemàticament, ha votat per error a favor de la proposta. Això ha capgirat el resultat de la votació, en què finalment s’ha aprovat la reforma amb 175 vots a favor i 174 vots en contra. Fonts populars han afirmat que l’error no ha estat de Casero sinó del sistema de votació, però els responsables de la cambra han descartat aquesta possibilitat.

L’aprovació ha estat la culminació d’un llarg procés en què la ministra de treball i economia social espanyola, Yolanda Díaz, ha intentat assegurar el suport dels seus socis d’investidura sense oferir-los concessions a canvi. El fet que l’executiu espanyol es negués a introduir modificacions ha empès ERC, el PNB i Bildu, tots tres socis del govern, a votar-hi en contra. Atès que la reforma s’ha aprovat sense els vots de cap d’aquestes formacions, el govern espanyol ha hagut de recórrer a Ciutadans per tal d’aprovar la proposta.

El resultat de la votació certifica així el trencament del bloc de la investidura, si bé PSOE, Podem i ERC han emfatitzat la seva voluntat de reconstruir la majoria d’esquerres al capdavant de l’executiu espanyol. Així i tot, el debat per la reforma laboral ha deixat especialment tocada la confiança entre ERC i Podem, els representants dels quals s’han creuat nombrosos retrets en les darreres hores. Gabriel Rufián, portaveu del grup republicà al congrés, ha volgut tanmateix treure ferro a la polèmica, tot remarcant que “no s’acaba el món” per aquesta discrepància i que “demà hem de continuar parlant”.

Finalment, la reforma s’ha aprovat amb el suport de formacions d’ambdues bandes de l’espectre ideològic, com són Ciutadans, UPN, PDECat, Compromís i Més País, que han coincidit en apel·lar a la responsabilitat i la necessitat d’aportar estabilitat al mercat laboral espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any