22.10.2022 - 19:20
Josep Nadal, diputat de Compromís a les Corts, ha dit que s’haurien d’aturar les importacions de productes agrícoles de Turquia i Egipte fins que no apliquin els mateixos criteris per al cultiu que han de complir les produccions europees, en referència a les intercepcions a les fronteres europees de productes amb plagues o fitosanitaris no autoritzats a la UE.
Nadal diu que la política de la UE per a impulsar una agricultura més sostenible suposarà una reducció del 50 % dels pesticides químics perillosos per al 2030, amb la voluntat de garantir la salut dels camperols, consumidors i del medi. No obstant això, ha dit que aquestes mesures tenen una derivada inesperada per a les produccions europees que es competeixen en inferioritat amb productes de fora de la UE que no segueixen els mateixos criteris. “Aquestes poques exigències als productes importats fa que ens arribin plagues d’altres països que amenacen les nostres produccions”, denuncia.
En aquest sentit, el diputat de Compromís ha apuntat que la plaga més famosa és la del cotonet de Sud-àfrica, d’on també arriben productes amb residus de fitosanitaris no autoritzats a la UE, que Nadal diu que posen en perill la salut pública.
“Mentre entrin productes de fora que no segueixin els mateixos criteris de producció que els nostres tindrem l’estranya paradoxa de: d’una banda, no poder utilitzar, per motius de salut i mediambientals, fitosanitaris per a controlar plagues que amenacin els nostres cultius, i per l’altre els nostres ports són l’entrada d’aquestes plagues i de productes que competeixen amb els nostres, com els cítrics, contaminats amb els plaguicides que nosaltres no podem utilitzar”, ha lamentat.
La proposta de Compromís demana que el tractament en fred es generalitzi per a totes les importacions agrícoles a la UE, amb “les mateixes condicions que la més exigent per a les nostres exportacions”. A més, demana que s’aturin les importacions des de Turquia i Egipte fins que tinguin les mateixes restriccions en l’ús de fitosanitaris que existeixen a la UE.