La Comissió 9 d’Octubre fa una crida a la mobilització contra l’odi

  • La manifestació començarà a la plaça de Sant Agustí de València, a les 18.00

VilaWeb
Laura Escartí
05.10.2023 - 14:37
Actualització: 05.10.2023 - 16:47

La Comissió 9 d’Octubre ha fet una crida a participar en la manifestació, que començarà a la plaça de Sant Agustí de València a les 18.00. En la conferència de premsa de presentació, Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià i portaveu de la comissió, ha expressat preocupació pel clima d’intolerància i antivalencianisme impulsat pel nou govern del PP i Vox. Ha denunciat els intents de censura de llibres i revistes, d’eliminar el català en una part del país, d’amenaçar l’AVL, de negar la realitat valenciana d’Alacant, i de reduir l’exigència de coneixements de català per al professorat, entre més exemples. També ha recordat l’agressió que un regidor de Compromís ha patit aquesta setmana per part d’un feixista.

“Demanem a Mazón i a Català que eviten que l’extrema dreta siga qui governe realment en la Generalitat i en la ciutat de València. I que recorde que va ser el seu propi partit, amb Zaplana, qui va pactar la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb l’objectiu de treballar per la unitat de la llengua i posar fi a un conflicte fictici”, ha dit Gisbert.

És aquesta preocupació que ha portat la Comissió a elegir com a lema de la manifestació d’enguany “País Valencià antifeixista”. “És una afirmació clara de la nostra determinació a plantar cara a una regressió que, n’estem convençuts, no comparteix la majoria de la societat valenciana. És una explicitació de la voluntat de treballar coordinadament entitats, sindicats i partits, i no permetre cap intent de regressió cap al passat en absolut”, ha explicat.

En l’acte també hi han participat representants d’unes altres entitats membres de la Comissió: Beatriu Cardona, d’STEPV; Maria Nebot, d’Escola Valenciana; Tonetxo Pardinyas, de la Societat Coral el Micalet; Josep Martínez, de Ca Revolta; Amparo Piquer, de Compromís; i Josep Barberà, d’Esquerra Republicana.

“Cal remarcar que el nou govern intenta de revifar un antic conflicte entre les senyes d’identitat contraposades a la resta de territoris catalanoparlants. Reivindiquem, enfront del clima de crispació, la cohesió. A més, negar l’oportunitat d’aprendre valencià a les zones castellanoparlants i als nouvinguts va en contra d’un principi bàsic que és la igualtat”, ha assenyalat Nebot.

Cardona, per part seva, ha reivindicat el paper de la classe treballadora i ha posat el focus en la negació de la violència masclista per part dels socis de govern de Mazón. “Negar la violència masclista no és debades, costa vides de dones”, ha dit. També ha defensat els drets de les persones del col·lectiu LGBTIQ+ i racialitzades. “Volem un País Valencià lliure d’odi, no volem que cap persona intente coartar el nostre dret de manifestar-nos lliurement, amb la cara ben alta, sense por, sense vergonya”, ha acabat.

D’una altra banda, la Comissió 9 d’Octubre, com a acusació particular, valoraria positivament que els acusats de les agressions del Nou d’Octubre de 2017 signassen l’acord de conformitat. Assenyalen que seria una sentència històrica, perquè per primera vegada es coneixeria el caràcter polític de les agressions. “ACPV continuarà impulsant l’acusació que ens ha permès dur a judici als vint-i-vuit agressors al Nou d’Octubre de 2017, i fer-ho amb proves suficients i de manera acreditada del caràcter polític de la seua violència i de la condició criminal dels seus actes violents. I ho farà el pròxim mes de març, quan s’inicie la vista oral del judici”, han dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any