La resposta de Borriana a Vox: “Qui no estima la llengua, no estima el país”

  • La concentració havia estat convocada per la Plataforma per la Llengua del País Valencià · S'hi han afegit més entitats, com ara la FOLC, Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià

VilaWeb
Laura Escartí
17.07.2023 - 21:39
Actualització: 17.07.2023 - 21:42

La concentració convocada avui per la Plataforma per la Llengua del País Valencià a Borriana (Plana Baixa) en contra de la censura de publicacions en català ha deixat una plaça de la Mercè desbordada. Segons l’organització, un miler de persones s’han concentrat davant la biblioteca del municipi. Tant entitats per la llengua i la cultura com veïns del municipi han deixat clar que donaran resposta a les agressions de l’extrema dreta a la llengua.

Antoni Royo, delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, ha fet el discurs principal de la convocatòria. En primer lloc, ha lamentat que haguessen de manifestar-se contra la censura, en un dia calorós d’estiu. “No crèiem que la funció d’un regidor de Cultura siga frenar i disminuir la cultura. És lamentable que pràcticament la primera acció haja estat prohibir que la gent a qui li ve de gust puga llegir amb normalitat una sèrie de revistes. No creiem que això siga un bon començament per a un regidor de Cultura”, ha dit.

“I la pregunta és, per què el regidor de Cultura no vol que la gent llisca eixes revistes? Són molt diferents les unes de les altres, unes parlen per a un públic infantil, unes altres per a un públic especialitzat, per exemple, en temes d’història, unes altres parlen d’informació general. Però què tenen totes en comú? Tenen una única cosa, que són en valencià”, ha assenyalat. Tot seguit ha reivindicat que, segons l’estatut d’autonomia, el català és la llengua oficial i que ha de ser impulsat i estimulat per les autoritats. Royo ha insistit que es torne a la situació anterior i que a la biblioteca municipal de Borriana es compren aquestes revistes perquè les puga llegir qui vulga. “No ens agrada la censura, ens recorda temps passats que no volem que tornen. Plantarem cara allà on faça falta, no estem disposats a admetre cap mena de vet al valencià.”

També ha parlat un emocionat Joan Escrivà, fundador i editor de Camacuc, una de les revistes censurades. Ha demanat a les formacions polítiques d’esquerra que donen una resposta contundent i ha recordat que, dels quasi quaranta anys d’història, vint-i-un han estat del PP, i els van resistir, igual com resistiran ara. “Qui no estima la llengua, no estima el país, i qui no estima el país, no té dret a governar-lo”, ha acabat.

Joan Escrivà fill, també editor de Camacuc, per la seua part, ha afegit un punt d’humor a la situació i ha reblat que l’única cosa que ha aconseguit Vox és furtar un dia de vacances per a poder ser avui a Borriana. A més, ha remarcat que han fet una bona campanya de subscripcions arran de la censura i que, en contra d’allò que pretenia el partit d’ultradreta, han acabat fent una meravellosa tasca per la lectura en català.

“Ens pareix injust que hagen llevat les revistes”, diu Arnau, un xiquet de Borriana. Envoltat de xicalla, tots expectants i cohibits davant una enregistradora, tots assentien. “Com a mare, com a veïna i com a valencianoparlant, he de dir que la revista és una excusa; el fet és la censura i és el principi de tot el que ens ve. Nosaltres lluitem perquè els nostres fills mantinguen la nostra cultura. Convivim perfectament amb el castellà, per què no ens han de deixar viure a la nostra manera i en la nostra llengua materna?”, diu Marta. “Això que ha plantejat aquest home que s’anomena regidor de Cultura és un desficaci. Es comença per prohibir i després es poden cremar llibres o altres animalades”, diu Pepe, un altre veí.

Entre les entitats que hi han participat, hi ha la Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana (FOLC). “Es parla molt de la llibertat d’elecció de llengua, la llibertat d’elecció de les escoles, la llibertat d’elecció de tot, però, és clar, quan anul·len una part ja no tens llibertat d’elecció. Nosaltres animarem tota la societat valenciana, catalana i balear a subscriure’s en massa a aquestes revistes per enfortir el món editorial i les publicacions en català”, ha dit Marc Candela, representant de la federació.

“Vox està disposat a fer la guerra cultural. Escola Valenciana denuncia que és una política de censura. En una biblioteca han d’haver-hi tots els continguts, independentment de la ideologia del regidor, i açò és un atac als drets polítics fonamentals com la llibertat d’expressió i la llibertat d’informació”, ha dit Maria Nebot, representant d’Escola Valenciana. A més, ha anunciat que les quotes dels activistes de l’entitat serviran per a fer arribar als centres educatius de Borriana una d’aquestes publicacions censurades.

Anna Gascón, en representació d’Acció Cultural del País Valencià, ha dit a VilaWeb: “Nosaltres som l’entitat que treballa per la llengua i la cultura del país, i no podíem faltar-hi. Vox fa allò que ha promès, però, evidentment, això és terrible, perquè és tornar a un temps i a un moment en què ara no podem sobreviure. És aniquilar el país i la llengua, que és la nostra identitat.”

També hi ha hagut presència de personalitats polítiques, com ara Joan Baldoví i Vicent Marzà, diputats de Compromís a les Corts Valencianes. Han acompanyat Vicent Granel, síndic de la formació valencianista a l’Ajuntament de Borriana. “Es pretén que les revistes que arriben a l’ajuntament no vinguen ni a la biblioteca ni als centres educatius de la localitat. I això és el que nosaltres denunciem. I el que nosaltres preguntarem és com es pot prohibir que unes revistes pagades amb diners públics arriben a ciutadans i ciutadanes de Borriana”, ha dit el regidor local. “Jo creia que en la meua vida no tornaria a ser present en un acte com aquest, en un acte per a reivindicar la llibertat que cada persona puga llegir allò que vulga”, ha dit Baldoví. I ha afegit que el batlle de Borriana hauria de destituir aquest regidor de Vox.

La concentració ha acabat amb crits de “no passaran” i “cap agressió sense resposta”. I molta gent s’ha mantingut a la plaça, on s’ha trobat amb coneguts i hi ha compartit impressions. Entre els assistents, també molts xiquets, possibles lectors de publicacions com ara Camacuc o Cavall Fort, que ja no tindran l’oportunitat de llegir-les a la seua biblioteca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor