El comiat de ‘Islàndia’, de RAC1: “Família islandesa, això ja està”

  • Ahir va acabar el programa, presentat per Albert Om, després de set anys en antena · Om estrenarà aviat el programa 'Una altra història', a TV3

VilaWeb
Redacció
22.07.2023 - 12:02
Actualització: 23.07.2023 - 20:45

“Si són les set, això, encara és Islàndia“. Així començava ahir Albert Om el darrer Islàndia a RAC1, després de set anys de ràdio, 1.515 programes i tres vespres de programes especials. El magazín ha acabat amb una tertúlia amb uns quants membres de l’equip parlant de l’impacte del programa, dels millors moments viscuts, de les cançons més representatives i de la seva manera de treballar.

Om ha explicat algunes de les coses que l’han fet gaudir més fent el programa tots aquests anys. Per exemple, tot allò viscut durant els especials de la Ruta Islandesa: “Quan treus el cap entre les cortines del teatre, cinc minuts abans que comenci, veus que el teatre és ple. Això m’ha fet molt feliç perquè la gent no paga per venir-nos a veure, no han de reservar, no saps si vindran o no… I sempre han vingut! Ha estat fantàstic poder-ho fer quaranta-set vegades en llocs diferents.” El seu equip també ha valorat les festes després dels programes especials i la memòria d’Om, que ha fet molts d’aquests programes de cap, pràcticament sense papers.

El periodista també ha parlat d’alguns detalls de les entrevistes: “Quan ve un convidat a l’estudi no hi ha res que em faci més feliç que parli a prop del micròfon. La sensació aquella de veure que parla com parlo jo, amb una distància de tres dits o quatre de l’escuma. No hi ha res que em faci més feliç que el programa soni bé. La ràdio és so, però tinc la sensació que a vegades tolerem coses que no hauríem de deixar passar quant a la qualitat del so.”

“Heu treballat molt i molt fi”, ha afegit Om, tot fent referència a un obsequi per al programa que duia brodada aquesta frase amb els noms dels membres de l’equip. Alguns, com ara Mireia Ardèvol i Marc Ferragut, han agraït que Islàndia hagi estat la seva escola de ràdio. “M’emociona veure com aquesta ràdio us estima”, ha dit Om a tot l’equip. “Hi ha un impacte emocional intern i extern amb la gent de la ràdio que us estima, amb les persones que heu pre-entrevistat, que és una cosa molt especial. Si no són unes qualitats personals que ja tens, és molt difícil.”

Om ha acabat amb un desig de futur: “Que puguem tornar a estar un dia amb cinc micròfons davant, i som-hi […] Ara vindria allò del ‘Ho deixem aquí’, mai més ben dit!” Finalment, ha agraït la feina a tot l’equip del programa: “Joan Ferrús al control tècnic i cinc islandesos que durant 1.515 dies han tallat el bacallà, l’han netejat, l’han dessalat, l’han cuinat, l’han emplatat i l’han servit: Maria Xinxó, Eva Catalán, Marc Ferragut, Mireia Ardèvol i Albert Om.” I ha acabat amb la cançó “Això ja està”, de Pau Vallvé: “Família islandesa, això ja està.”

Aviat Om estrenarà un programa per a TV3 que es diu Una altra història, i que explicarà la història dels catalans dels últims cent anys a través dels objectes que guarden a casa, com nines, monedes, eines del camp, ràdios i cascos de la guerra, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any