Color, olor i patrimoni immaterial a la Batalla de Flors

  • L’Ajuntament de València demana a la Generalitat que declari la festa Bé d’Interès Cultural Immaterial

VilaWeb
Redacció
28.07.2017 - 02:00

Des de fa 126 anys, la Gran Fira de València s’acaba amb la Batalla de Flors, un dels actes més emblemàtics del certamen. El darrer diumenge de juliol al capvespre, el passeig de Albereda s’omple de carrosses ben guarnides i carregades d’ornamentacions florals que obren una desfilada que omple de color i olor la festa. A més, enguany, l’Ajuntament de València ha ampliat el nombre de places i ha demanat a la Generalitat que declari la festa Bé d’Interès Cultural Immaterial.

Segons Pere Fuset, regidor de Cultura, la festa és una celebració molt vistosa i participativa, amb molta elegància estètica i en un marc urbà esplèndid. A més, té un component patrimonial molt alt perquè hi intervenen agents molt diversos: els artistes fallers que s’encarreguen del guarniment de les carrosses, els treballs d’ornamentació floral i el ritual propi de la batalla festiva, on la gent que desfila i el públic interactuen.

La Batalla de Flors es va començar a fer l’any 1891 i s’inspira en les batalles florals que es fan per carnaval a Niça. En un principi, era una festa protagonitzada per la burgesia, però amb el pas dels anys la festa s’ha anat democratitzant. Actualment, té un component associatiu molt fort, ja que diverses entitats de València s’alternen per participar-hi. Enguany, a banda de diversos sectors de la Junta Central Fallera, hi ha convidades entitats de Sant Marcel·lí, Patraix, falles de l’Horta Sud i l’associació Jarit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any