27.10.2015 - 02:00
|
Actualització: 27.10.2015 - 09:33
Cinc diputats dels onze que té Catalunya Sí que es Pot van votar ahir a favor de Carme Forcadell com a presidenta del parlament. Fou una decisió acordada dins el grup parlamentari, amb la voluntat de fer visible el trencament d’una divisió neta entre independentistes i unionistes. ‘Aquests vots d’avui no tenen cap translació a cap altra votació o debat, particularment el d’investidura’, va avisar Lluís Rabell. Però el gest té un component destacat, perquè trenca el front unionista i fa encara més gran, indiscutible, la determinació a favor d’un camí de ruptura.
Un camí de ruptura respecte de la Catalunya autonòmica, tal com Forcadell va expressar en el seu discurs de proclamació i que ningú de Catalunya Sí que es Pot no va criticar ni desautoritzar, a diferència dels representants de Ciutadans i del PP.
El gest de Catalunya Sí que es Pot, a més, arriba en el moment que comença la cursa a les eleccions espanyoles, convocades ahir per Mariano Rajoy. I també l’endemà d’un discurs potent d’Ada Colau presentant la proposta de Barcelona en Comú per a bastir una candidatura d’esquerres a les eleccions del 20 de desembre. Que inclogui Podem, però no a qualsevol preu: Colau es va declarar partidària d’una proposta catalana amb grup propi al congrés espanyol, i que pugui articular amb Podem els punts en comú. ‘Tenim diferències, d’estil per començar’, va dir de la formació de Pablo Iglesias, a qui va demanar valentia. ‘Us demano que continueu essent valents. Fem allò que sempre hem dit: més enllà de les sigles, importen els processos de canvi i el protagonisme de la gent. Siguem valents i coherents amb allò que sempre hem dit; és l’hora d’empènyer junts per posar fi al règim de la tristesa.’ Això va dir Colau a Iglesias, en espanyol, perquè quedés clar a qui s’adreçava.
En resum, Colau demana a Podem una cosa semblant a allò que demana Compromís: que faci un pas al costat, que accepti que l’espai preeminent l’han de tenir les formacions pròpies del país que ja fa temps que hi treballen i que han demostrat en conteses anteriors que tenen capacitat de connexió amb l’electorat.
I Colau fixava l’objectiu que s’hauria de proposar la coalició: ‘Defensar Barcelona, el municipalisme de Catalunya i l’estat, la sobirania de Catalunya i avançar cap una república catalana fraterna, solidària i sense fronteres.’
Ací podeu veure el vídeo de l’acte íntegre en què Colau va fer aquestes declaracions:
La resposta d’Iglesias
Pablo Iglesias va haver de sortir a justificar el vot favorable de cinc diputats de Catalunya Sí que es Pot a la proclamació d’una presidenta del parlament independentista i amb un discurs que va acabar amb ‘visca la república catalana’. Va haver de justificar-ho a Madrid, on els diaris espanyols van carregar les tintes contra Podem per aquest fet.
‘Nosaltres estem disposats a escoltar. En aquesta votació es podia votar només sí o en blanc, i, enfront d’aquells que diuen que hi ha una Catalunya sorda en contraposició a l’altra meitat de Catalunya, nosaltres diem: “cap problema que les institucions funcionin, cap problema a ser els únics que a Catalunya podrem parlar amb tothom”.’
També va respondre a la petició de Colau perquè Podem fos valent: ‘Nosaltres vam estar a l’altura a les eleccions municipals, quan vam ajudar que tant a Barcelona com a Madrid, Saragossa, Cadis i la Corunya hi pogués haver ajuntaments del canvi, i crec que en aquestes eleccions tothom estarà a l’altura.’