Cocaïna, prostitutes i corrupció al congrés espanyol: què és el cas Mediador, que amenaça el PSOE?

  • Juan Bernardo Fuentes Curbelo, ex-diputat del PSOE, i Marco Antonio Navarro Tacoronte, ex-militar, van teixir un trama amb més implicats per a cobrar comissions a empresaris

VilaWeb
L'ex-diputat Juan Bernardo Fuentes Curbelo sortint del jutjat de Tenerife després de declarar davant de la jutgessa
Redacció
01.03.2023 - 21:40
Actualització: 02.03.2023 - 08:45

Un senyor calb amb ulleres i mig nu obre una porta. Som en una habitació d’un hotel madrileny. Es diu Juan Bernardo Fuentes Curbelo –conegut com a Tito Berni–, té seixanta anys i és diputat del PSOE. A la mateixa estança hi ha una noia molt més jove amb els cabells foscos. És una prostituta, una de tantes en aquesta història de cocaïna, festes i corrupció. En una altra fotografia, ella li passa el braç pel coll i ell l’agafa pels malucs. En una altra estança, mirant directament a la càmera, hi ha l’altre gran protagonista, l’ex-militar amb antecedents Marco Antonio Navarro Tacoronte, àlies el Mediador. Va amb la camisa per fora, xancletes i una copa a la mà. No es veu, però l’acompanya una altra prostituta.

Aquestes imatges formen part del sumari del cas Mediador, que instrueix un jutjat de Santa Cruz de Tenerife i investiga una trama corrupta –delictes de suborn, tràfic d’influències, emblanquiment de capitals, falsedat documental i organització criminal– que pot fer miques el grup del PSOE al congrés espanyol. Navarro Tacoronte feia d’enllaç entre Fuentes Curbelo i empresaris –ramaders, formatgers, constructors de drons i relacionats amb energies verdes– interessats a rebre tracte de favor en canvi de comissions. Quins favors? Facilitats per a invertir a la zona econòmica exclusiva de les Illes Canàries, però també oferien serveis a empresaris canaris vinculats a la ramaderia que volien demanar subvencions o reduir sancions.

La trama encara té dues peces més. L’ex-general de divisió de la Guàrdia Civil i ex-cap de la comandància de Las Palmas, Francisco Espinosa Navas, àlies el Papá. El seu rol era doble. Per una banda, controlar els ramaders que no volien pagar les comissions i amenaçar-los amb inspeccions del Seprona, el servei de protecció de la naturalesa. I per una altra, rebre en un despatx de la direcció general de la Guàrdia Civil de Madrid els empresaris que volien invertir a l’arxipèlag. El 2010, Espinosa Navas ja va ser investigat per una altra trama de corrupció, el cas Unión.

El quart en discòrdia és el nebot de Fuentes Curbelo, Taishet Fuentes Gutiérrez, que va exercir de director general de Ramaderia del govern canari entre el febrer del 2020 i el juny del 2022, quan va ser destituït pel president Ángel Víctor Torres per “pèrdua de confiança”. Fuentes Gutiérrez va heretar el càrrec del seu oncle –la família domina de fa temps el PSOE a Fuerteventura–, que el 2020 va ser nomenat diputat al congrés espanyol.

De tots els investigats, només l’ex-general de la Guàrdia Civil continua en presó preventiva. En l’escorcoll a casa seva se li van trobar més de 60.000 euros en una capsa de sabates i indicis d’un compte bancari a Bèlgica sense declarar. La resta són en llibertat amb càrrecs. Sobre l’ex-diputat del PSOE, la jutgessa María de los Ángeles Lorenzo-Cáceres ha lamentat que la fiscalia no en demanés presó. “El perjudici a la societat en general té una importància incalculable […] Es va prestar a totes les situacions que va poder”, diu la interlocutòria sobre l’actuació de Fuentes Curbelo. La causa té una desena de peces separades.

Com funcionava la trama?

El funcionament de la trama era molt senzill. Els interessats a tenir tractes de favor trucaven a la porta de Navarro Tacoronte, que després d’un pagament de 5.000 euros, pel cap baix, els posava en contacte amb Fuentes Curbelo. Normalment, les comissions –les anomenava “bolígrafs”– anaven destinades al compte bancari del club de futbol Asociación Deportiva Tetir, que presidia l’ex-diputat. Ara el jutge rastreja el pagament de disset comissions, de les quals onze sembla que van anar a parar al club de futbol, cinc a un compte propi d’Openbank i l’última a una assessoria. També cerca altres pagaments en espècies, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques al seu domicili.

Després del pagament es posava en marxa la resta de la maquinària. Fuentes Curbelo rebia els empresaris al seu despatx del congrés, on els convencia de la seva influència “en dos ministeris”, però també al senat. Deia que podia dirigir els seus senadors. I què passava amb la ramaderia? “Juan Bernardo donava les pautes al seu nebot. Sobre la ramaderia no es feia res a Canàries sense que el Tito Berni ho sabés”, ha declarat Navarro Tacoronte a El Mundo.

La ruta d’ostentació de poder i influència també tenia parada a les dependències de la Guàrdia Civil, on els empresaris eren rebuts per Espinosa Navas. Posteriorment, començava el xou de vici i descontrol. Àpats en restaurants caríssims –com ara el Ramsés– i festes carregades d’alcohol, drogues i prostitutes en locals com el Club Sombras o l’Hotel Victoria. La despesa mitjana era d’uns 3.000 euros, que anaven a càrrec dels empresaris. “Era tota la nit de gresca i, l’endemà, al congrés amb ulleres de sol”, assegura Navarro Tacoronte.

Qui més esquitxa la trama?

El PSOE ha negat que hi hagi més diputats involucrats en la trama del cas Mediador, però el portaveu al congrés, Patxi López, ha admès que “uns quants” van sopar amb Fuentes Curbelo al restaurant Ramsés. Segons la premsa espanyola, en un primer sopar es va parlar de plaques solars i hi va assistir un empresari del sector –Cleaner Energetic Seers Solutions SL–, que va pagar part del compte, i més d’una desena de diputats. “Ja està tot preparat i tancat a les nou al Ramsés. Taula per a quinze persones. Només persones del Partit Socialista. No poden entrar els de Vox, ni Podem, ni arrossegats catalans”, és el whatsapp de confirmació que va enviar Navarro Tacoronte a l’ex-diputat. Més tard, es va fer un segon sopar amb cinc diputats del PSOE més.

En una entrevista a El Periódico de España, Fuentes Curbelo ha provat d’espolsar-se qualsevol responsabilitat i vinculació amb la trama. “A mi m’han agafat com a conillet d’Índies. És evident que m’estan crucificant, a mi i a la meva família”, diu, abans d’assenyalar Navarro Tacoronte com el gran responsable de tot plegat. Sobre les fotografies amb prostitutes, diu: “No se’n deriva cap il·legalitat penal. En tot cas, això pertany a la meva vida privada.”

Ara bé, aquest parer no el comparteix el seu còmplice, que diu que l’escàndol és molt més gros que no sembla, tot i que no implica finançament il·legal del PSOE. En aquest sentit, afirma que el president de les Canàries estava el corrent de la trama. De fet, El Confidencial publica que la Guàrdia Civil investiga més càrrecs de l’executiu insular: l’ex-director del Servei de Salut, Conrado Domínguez; i el director general de Lluita Contra el Canvi Climàtic i Medi Ambient, José Domingo Fernández Herrera.

Hi ha vincles també amb el govern espanyol? Navarro Tacoronte assegura que Pedro Sánchez i Fuentes Curbelo “tenien una relació meravellosa, encantadora”, però matisa que no té cap prova que estigués al corrent de la trama. I què passa amb els “dos ministeris” dels quals parlava l’ex-diputat? “Podia trucar a un secretari d’estat demanar el que fos”, afegeix el Mediador, que encara té més detalls…

“Al jutjat s’investiguen quatre contractes que la Fundación de Cooperación Internacional [para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas], de la qual és presidenta la ministra Calviño –també en formen part els ministres espanyols José Manuel Albares i Pilar Llop– i que va atorgar a l’empresa de drons de la meva trama. Tot i que això va ser abans que jo arribés. L’afer del general [de la Guàrdia Civil, Espinosa Navas] és delicat. Ell té molts secrets d’estat”, diu Navarro Tacoronte.

L’empresa en qüestió és la valenciana Asesoramiento y servicios de drones SL, propietat de José Suarez Estevez –conegut com a José Drones–, un amic personal de l’ex-guàrdia civil. A l’empresa li van fer adjudicacions sense concurs quan Espinosa Navas era destinat al Sahel –entre 2017 i 2021– com a cap del projecte GAR-SI SAHEL.

Aquest projecte vol formar i equipar les policies de Mauritània, Burkina Faso, Mali, el Níger, el Senegal i el Txad en la lluita contra el gihadisme i el crim organitzat. En aquest context, l’empresa sembla que també va rebre adjudicacions dels ministeris de Defensa i d’Interior, que ara la jutgessa investiga.

D’altra banda, l’any passat, la Comissió Europea va demanar a un grup d’experts que analitzés el grau de compliment del projecte GAR-SI SAHEL. Segons la SER, els experts van detectar despeses per dotze milions d’euros sense justificar. Ara bé, les conclusions no es van fer arribar pas a l’Oficina Europea de Lluita Contra el Frau.

Hi ha més partits embolicats?

El PSOE és al bell mig de la polèmica, però les sospites s’estenen més enllà. En declaracions a Xanadú Radio, Navarro Tacoronte va explicar que “exerceix” a les Illes Canàries d’ençà del 2015, quan governava Coalició Canària, en comptes dels socialistes. “Jo sóc fidel a qui governa”, ha continuat A més a més, el Mediador va assenyalar al líder del PP a l’arxipèlag i candidat a la presidència el 28-M, Manuel Domínguez.

De fet, Domínguez ha reconegut que es va reunir amb Navarro Tacoronte. “Si em posa una querella, traurem a passejar l’Ajuntament de Los Realejos [del qual va ser batlle el líder del PP]. Si em posa una querella, m’haig de defensar”, ha amenaçat el Mediador, després que el PP canari anunciés que es personarà a la causa judicial.

Com s’ha destapat la trama?

La trama ha sortit a la llum gràcies a una denúncia del director d’Esports del Cabildo de Tenerife, Ángel Luis Pérez, per una suposada estafa amb les seves targetes de crèdit. La seva parella el va enxampar amb compres sospitoses, com ara rellotges de luxe, al Corte Inglés, per valor de més de 2.500 euros. Per cobrir-se, Pérez va decidir de denunciar “un frau informàtic” i va assenyalar Navarro Tacoronte com a possible responsable.

L’ex-militar, que té antecedents penals per furt, robatori amb violència, estafa i falsificació documental, va passar uns dies a la garjola i finalment va lliurar els seus mòbils a la jutgessa per demostrar que la denúncia era falsa. El cas d’estafa va quedar arxivat —Pérez ha dimitit del seu càrrec—, però els dispositius van supurar una trama de corrupció molt més gran amb vincles polítics i policíacs.

Mentre la trama del cas Mediador va estar activa, Navarro Tacoronte va actuar com un petit comissari Villarejo: va documentar tot allò que passava. En dos mòbils, la jutgessa hi va trobar més de 100.000 imatges, vídeos, missatges i enregistraments que incriminen tots els implicats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any