Clara Queraltó reclama un món referencial en català a les xarxes per combatre el retrocés de la llengua

  • Jordi Puntí reivindica "el poder de la literatura" ara que Sant Jordi s'ha convertit en una festa de masses

VilaWeb
ACN
17.04.2024 - 22:28

L’escriptora Clara Queraltó ha reclamat la creació “d’un món referencial en català” a les xarxes socials com a eina per combatre el retrocés de la llengua. L’autora ho ha dit durant el Pròleg de Sant Jordi, l’acte institucional que obre les celebracions prèvies del dia dels llibres i les roses. Queraltó, que comparteix l’escriptura amb la docència, s’ha sentit amb “l’obligació” de recordar que “hi ha una batalla que perdem” que és la del català a les aules. Per la seva banda, l’escriptor Jordi Puntí, que ha compartit atri amb Queraltó, ha defensat Sant Jordi, “ara que és una festa de masses”, com un dia per “reivindicar el poder de la literatura”, i ha convidat la ciutadania a comprar, llegir i regalar llibres “en català”.

Puntí ha explicat que en els dos mesos que fa que ha publicat l’última novel·la, Confetti, que s’endinsa en la vida del músic polifacètic Xavier Cugat, ha anat “amunt i avall” de Catalunya per presentar l’obra, i ha assegurat que si ha pogut treure alguna conclusió de les xerrades que ha fet amb lectors arreu del territori és que “la literatura és viva”. L’autor de Manlleu ha defensat la necessitat vital de “sentir històries”, una manera, ha dit de “fugir d’una realitat complicada a tots nivells”.

L’acte ha comptat també amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha afirmat que l’acte d’avui “permet començar a olorar Sant Jordi”, un d’aquells dies que “Catalunya es mira al mirall i s’agrada”. Tot i això, ha coincidit amb Queraltó en què “avui la llengua no avança tant com ens agradaria”, i ha recordat la responsabilitat de revertir aquesta tendència. “Tenim les eines per fer-ho, per reforçar la funció social del català, que és clau per seduir nous parlants”.

Alhora ha alertat que des de les institucions no es pot flaquejar, i que han de tenir “l’habilitat de revitalitzar la llengua”. “Avui hi ha més gent que mai que coneix el català, i el que cal ara és fer un gran salt endavant en l’ús social de la llengua”, ha dit Aragonès, que s’ha mostrat convençut que és possible assolir aquesta fita. L’acte l’ha obert la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha celebrat que Sant Jordi és “una jornada de la gent i per a la gent”, i que ha afirmat que l’executiu català té l’objectiu “que tot l’any sigui Sant Jordi” i que la gent compri llibres tot l’any.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor