25.05.2020 - 21:50
Ara fa dos mesos, un informe intern del Departament de Salut revelat per VilaWeb feia una previsió d’evolució de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya que esgarrifava. Perquè en aquell moment, el 25 de març, quan hi havia prop de 8.000 positius de coronavirus i 516 morts reportats, impactava molt que hi hagués un pronòstic, en la pitjor de les hipòtesis, de 13.000 morts. Avui, dos mesos després, els morts a Catalunya per la Covid-19 són 11.835, segons dades de Salut. Ja fa dies que la corba de nous casos i de nous morts per l’epidèmia va baixant i el desconfinament, de mica en mica, es va obrint. Si mirem enrere, el pic de la pandèmia al Principat ha estat tan devastador com assenyalava el pitjor pronòstic que es feia al març, i no solament pel que fa al nombre de morts.
Quan es va elaborar aquell informe, el Departament de Salut reportava encara diàriament el nombre de morts als hospitals. No fou fins el 15 d’abril, tres setmanes més tard, que va canviar el sistema de recompte, basant-se en les dades de les funeràries i incloent-hi els morts a les residències, als domicilis o en centres sanitaris, a més dels hospitals. Però el 25 de març encara no era així, i aleshores aquell informe elaborat pel comitè de seguiment de la crisi del coronavirus pronosticava dues possibles hipòtesis d’evolució de la pandèmia: una primera amb un pic de casos actius del coronavirus a final del mes d’abril situat a 121.000, i amb un total de 13.000 morts. Era la projecció que feia tenint en compte les mesures de confinament d’aquell moment, que feien possible la mobilitat laboral, i amb una previsió d’evolució de l’epidèmia semblant a la que tenia Itàlia.
Segons la segona situació que dibuixava aquell report de Salut, les mesures de confinament activades fins aleshores tindrien un cert efecte i s’arribaria al pic de l’epidèmia una mica abans, el 24 d’abril, amb uns 70.000 casos actius i 7.600 morts. L’informe deixava ben clar que els resultats d’aquest model es trobaven fortament condicionats per l’evolució dels dies posteriors i que, per tant, podien variar molt segons els canvis que hi hagués en els paràmetres analitzats.
I, efectivament, els paràmetres van canviar una setmana més tard, perquè el 30 d’abril es va decretar un confinament total de la població, amb la restricció inclosa de la mobilitat laboral, que es va allargar fins al 13 d’abril, aprofitant que aquells dies era Setmana Santa. Aquest confinament hauria pogut alterar els paràmetres amb què es feia aquella projecció. Però el cas és que el pronòstic d’allò que podria passar i allò que ha acabat passant no ha estat pas gaire allunyat. A part de la proximitat entre la xifra de morts prevista i l’actual (11.835), també n’hi ha entre el nombre de casos que es preveien i els que hi ha hagut. El report preveia uns 40.000 casos a començament d’abril (en aquell moment, n’hi havia 7.800) i aquesta xifra es va acabar assolint el dia 10 d’abril, segons les dades diàries que publica el Departament de Salut.
El pic de casos actius, segons aquell model i en la pitjor hipòtesi que es considerava, era previst el 28 d’abril, amb 121.000. Aquell dia, hi havia a Catalunya 57.320 casos confirmats per prova diagnòstica, però els casos qualificats de sospitosos eren 111.000. Avui, en són prop de 230.000 acumulats. Però aquests són els casos comptats, sigui confirmats amb una prova PCR o bé declarats sospitosos per un metge per la simptomatologia que presenten. Els casos reals actius poden ser molts més. Fa poc, un estudi fet per la UPC i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, recollia que a Catalunya hi havia, a hores d’ara, uns 34.000 casos actius de Covid-19.
Finalment, aquell report indicava que a mitjan mes de juny s’hauria infectat de Covid-19 entre el 3,1% i el 5,3% de la població total de Catalunya, depenent si es complia la primera hipòtesi (la pitjor) o la segona. A manca d’un estudi en massa amb proves serològiques sobre la població del Principat per a determinar amb exactitud el tant per cent d’immunitat de la Covid-19, l’estudi de seroprevalença fet pel govern espanyol recollia que vora un 6% dels catalans ja havien passat la malaltia, és a dir, uns 450.000. La pitjor part de la pandèmia ha passat, però el pic ha estat tan alt com temien els pitjors pronòstics.