Com podem celebrar la Castanyada? Deu propostes per a fer per Tots Sants

  • Us oferim una llista de deu activitats culturals per a fer a partir d'aquest cap de setmana

VilaWeb
Redacció
26.10.2021 - 21:50
Actualització: 27.10.2021 - 16:56

S’acosta Tots Sants i això vol dir castanyes i panellets. També vol dir cap de setmana llarg. Si encara no teniu plans per a aquest pont de la Castanyada, us oferim una llista amb deu propostes culturals per a gaudir d’una de les festes de tardor més esperades a casa nostra.

Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra

Una de les propostes més clàssiques és la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra. Aquesta activitat vol rememorar la caça de bruixes que hi va haver arreu del territori entre els segles XVII i XVIII. Les activitats començaran el divendres, dia 29 d’octubre, encara que la fira d’artesans es farà tan sols el dilluns, el primer de novembre.

Aquest poble va ser l’últim on van penjar una dona acusada de bruixeria, l’any 1767. Moltes van ser perseguides pel Consell i Jurats del terme, i posteriorment executades, pel simple fet de fer servir la medicina natural. La fira prova de recrear els fets històrics que van passar en aquestes terres i reflectir patiment s’hi vivia. Ara, reivindiquen que aquells judicis no van ser justs i volen explicar-ho a la gent per mantenir el patrimoni cultural del municipi. Entre les propostes d’enguany, a més de la fira, hi ha activitats teatrals i musicals.

Espantanens i Nit d’Ànimes de Puigcerdà

El diumenge 31 d’octubre tornen l’Espantanens i la Nit d’Ànimes a Puigcerdà. Amb una desfilada festiva impulsada pel Grup de Recerca de la Cerdanya, es volen reivindicar els espantanens de l’imaginari pirinenc. Són els personatges principals de la festa i es fan servir per espantar els infants tot dient-los que, si no es porten bé, se’ls enduran. La sortida es farà de la plaça del Call a les 19.00.

D’ençà que van començar aquesta festa, els organitzadors han anat recuperant espantanens històrics relacionats amb indrets de la comarca, que escenifiquen de manera simpàtica. Alguns d’aquests espantanens són el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (de Meranges) i en Papassa (d’Urús i Bellver).

Fira de Tots Sants de Cocentaina

Enguany, la Fira de Tots Sants de Cocentaina torna als carrers de la vila per commemorar el seu 675è aniversari. Va néixer l’any 1346 per un privilegi que es va atorgar a Pere el Cerimoniós. D’aleshores ençà, mai no s’havia deixat de fer, fins que va arribar la pandèmia. La fira ha evolucionat molt i s’ha anat adaptant als nous temps i a les necessitats de la ciutadania, però sense perdre mai la seva essència. Al començament, era bàsicament agrícola i ramadera, i ho manté, però ara per ara també inclou molts sectors més, com ara el tecnològic.

La fira es dividirà en dos caps de setmana per tal de repartir les activitats. El primer, del 29 d’octubre al primer de novembre, i el segon, del 5 al 7 d’octubre. Entre una àmplia oferta cultural, hi haurà una zona comercial, un espai gastronòmic i, per als més menuts, una zona infantil amb atraccions. Una de les parts més destacades de la fira és el mercat medieval, el soc àrab i el porrat valencià.

Nit de les ànimes al Tibidabo

En aquestes dates, el parc d’atraccions del Tibidabo presenta l’espectacle La nit de les ànimes. És una obra de por que es farà a la plaça dels Somnis, concretament, a l’Hotel Krüeger. Es podrà gaudir d’aquesta peça el dissabte a les 20.30 i el diumenge i el dilluns, a les 19.30.

Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys

A Maçanet de Cabrenys, fa gairebé vint anys que el cap de setmana de Tots Sants s’hi fa la Fira de la Castanya, amb què volen acostar aquest producte local a la ciutadania. Es podrà gaudir de les parades d’artesania, de les de castanyes i dels tallers a partir de les 10.00 d’aquest diumenge.

Mercat de la Castanya de Vilanova de Prades

Amb més de quaranta anys d’història, aquest mercat s’ha guanyat la declaració de Festa d’Interès Comarcal. La protagonista és la castanya de Vilanova de Prades, coneguda per les seves dimensions menudes i pel seu gust. El mercat, que es farà els dies 30 i 31 d’octubre, aplega artesans d’arreu del territori i parades amb productes locals com ara la mel i els embotits. També és una trobada per a la cultura popular amb gegants, bèsties de foc i castells.

Visitar els deu cementiris més singulars del país

Per Tots Sants, molta gent va als cementiris per recordar als difunts. Però també hi ha qui els visita per la seva singularitat artística, pels elements arquitectònics, per la seva situació geogràfica o perquè hi ha alguna personalitat important enterrada. Aquesta tendència es coneix com a necroturisme. Són molt coneguts el cementiri parisenc Père-Lachaise, el de Highgate de Londres i l’antic cementiri jueu de Praga. Però ací també hi ha una bona pila de necròpolis amb interès. Us oferim una llista amb els deu cementiris més singulars dels Països Catalans.

Fira de Tardor al Montseny i 37a Festa del Flabiol

Enguany, la Fira de Tardor del Montseny i la Festa del Flabiol s’uneixen el cap de setmana del 6 i 7 de novembre a Arbúcies. El programa inclou diverses activitats culturals i gastronòmiques. Entre més actes, es podrà gaudir de concerts, tallers i d’una àmplia oferta d’aliments de temporada. També hi haurà un mercat d’artesania de productes del Montseny i una exposició de bolets.

Espanta la por 2021

A València es reivindiquen els monstres i la por al voltant de Tots Sants en el sisè Espanta la por. El programa inclou diverses activitats culturals, en diferents espais i per a tots els públics, que es podran gaudir fins al 14 de novembre. Enguany, el festival és dedicat a Enric Valor per a agrair-li la tasca de recopilació i difusió de la narració oral valenciana.

Passar la tarda fent panellets

Sense cap mena de dubte, aquesta és una proposta imprescindible per a fer aquest cap de setmana. Demostreu els vostres dots culinaris i sorpreneu els qui us acompanyin a la taula amb panellets casolans. Us oferim un grapat de receptes per a fer panellets a casa: de pinyons, de coco, de xocolata, d’ametlla i de cafè.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any