Arxivada la causa per la brutalitat de la Guàrdia Civil a Castellgalí l’1-O

  • La magistrada considera que no es va produir un 'excés policial' i que els agents estaven emparats per la llei per fer ús de la força

VilaWeb

Redacció

18.03.2019 - 15:44

La magistrada del jutjat d’Instrucció 2 de Manresa ha decidit arxivar la causa de l’1-O a Castellgalí. En la resolució, la jutgessa apel·la al fet que no hi va haver ‘excés policíac’ durant l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil a l’escola del municipi, on van resultar setze persones ferides. La magistrada ja va declinar realitzar noves diligències en aquesta causa, sol·licitades per la defensa dels ferits, i allargar la fase d’instrucció, tal com va demanar la fiscalia. Tant la defensa com la fiscalia poden apel·lar a la decisió.

Segons recull la interlocutòria de la magistrada, a l’escola Sant Miquel de Castellgalí s’estava realitzant una votació ‘contrària a l’Ordenament jurídic’ i a la resolució del TSJC que impedia el referèndum. Considera que l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil en cap cas ‘pot qualificar-se d’excés policíac’ davant un posicionament ‘activament obstructiu per part de més de 200 persones’ 

La jutgessa apel·la al fet que per llei l’autoritat està autoritzada a fer ús de la força per complir amb les seves funcions sempre que sigui necessari i sigui ‘proporcional’ a la situació a la qual s’enfronta. Diu en la interlocutòria que els manifestants volien impedir l’accés dels agents a l’escola amb una actitud ‘passiva intencional de caràcter obstructiu’, el que va determinar que els agents ‘es veiessin obligats a actuar’. Per aquesta raó, afegeix, l’actuació dels policies va ser ‘compatible amb l’ús de la força mínima imprescindible de qui s’enfronta a les forces de l’ordre públic en un moment de tensió’. Durant els incidents a Castellgalí, un total de 16 persones van resultar ferides.

Negativa a identificar els agents

En aquesta mateixa causa, la magistrada ja va rebutjar la petició de la defensa d’identificar els agents de la Guàrdia Civil que van actuar i la del ministeri fiscal de qualificar el procés de ‘complex’ i, per tant, prorrogar la fase d’instrucció més enllà dels sis mesos que pot durar per llei. Totes dues negatives es van recórrer a l’Audiència de Barcelona, que va desestimar els recursos, com també va descartar que es produís un ‘ús abusiu de la força’ de la Guàrdia Civil.

L’Audiència, en canvi, sí que ha obligat a fer marxa enrere a la magistrada de Manresa en la investigació per les càrregues policials a Sant Joan de Vilatorrada i Fonollosa. Ha obligat a citar com a investigats tres guàrdies civils que van actuar l’1-O a Fonollosa, per haver emmanillat sense motiu un veí de Fonollosa; i al cap de l’operatiu policial a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, en considerar que sí es va produir un ‘excés de l’actuació policial’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor