21.04.2021 - 15:24
|
Actualització: 21.04.2021 - 18:14
L’ex-president de la Diputació de Castelló Carlos Fabra ha estat processat judicialment pels indicis que va amagar el seu patrimoni a la justícia i l’administració tributària per impedir l’execució d’una altra condemna per delictes fiscals, que va rebre suborns i que va emblanquir diners. Ho ha decidit el jutjat d’instrucció 4 de Castelló, que també ha processat la seva esposa, María de los Desamparados Fernández Blanes, els seus fills Borja i Claudia Fabra, el seu gendre Fernando i cinc empresaris: Alejandro L.H., Miguel P.F, Fernando R.A. i Fernando R. N. També dirigeix la causa contra cinc societats mercantils com a persones jurídiques. En canvi, declara extinció de responsabilitat penal per prescripció dels delictes per set investigats i el sobreseïment provisional de les diligències per onze més.
Segons el jutge, Carlos Fabra i María de los Desamparados Fernández
“van ordir i van portar a la pràctica un pla per a ocultar la major part dels seus ingressos i béns patrimonials”. L’objectiu era evitar un possible embargament judicial dels prop de 920.000 euros que Fabra encara deu a l’Agència Tributària i van tenir la col·laboració dels dos fills i el gendre, també processats.
El jutge diu que “la situació d’aparent penúria econòmica” de Fabra no concorda amb el fer d’haver rebut entre el 2007 i el 2017 pagaments en efectiu de gairebé 2,7 milions d’euros. Tampoc no encaixa amb el fet d’haver “mantingut una intensa activitat bancària organitzada per ell, amb uns abonaments bancaris bruts en conjunt superiors als 26 milions d’euros mitjançant diverses operatives continuades en el temps”. Uns diners que, segons diu, no es van destinar a pagar el deute amb Hisenda.
L’instructor detalla algunes d’aquestes operacions com els lliuraments de diners a Fabra d’empresaris encausats en aquestes diligències, entre ells el president del Vila-real Club de Futbol SAD, Fernando R.A., o l’administrador de Facsa, Enrique G.E.
Aquestes transferències de fons es camuflaven presumptament en alguns casos com a préstecs personals privats o opcions de compra en relació amb immobles, encara que eren fetes a petició de Fabra “en consideració a la seva persona, per ser o haver estat president de la Diputació Provincial de Castelló i, en qualsevol cas, ostentar una posició d’influència política a la província”, assenyala la interlocutòria.