11.11.2025 - 13:38
|
Actualització: 11.11.2025 - 13:51
Els canelons han estat triats com a Plat Favorit dels Catalans en la desena edició del concurs impulsat per la revista Cuina, Abacus i el govern. El plat s’ha imposat a la gran final, celebrada a l’antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona, després del recompte dels vots populars recollits al web platfavorit.cuina.cat i del vot del jurat professional, que valia un 30% del total. Aquest jurat estava format pels xefs Fina Puigdevall (Les Cols), Oriol Castro (Disfrutar), Ferran Cedro (Restaurant Ferran Cedro) i Carlota Claver (La Gormanda), el dissenyador Enric Jardí i els responsables de la revista, Josep Sucarrats i Judith Càlix.
La desena edició del concurs ha rebut 25.000 vots en quatre setmanes. Va començar el 14 d’octubre amb 15 plats, cadascun defensat per dos restaurants i apadrinat per cuiners de prestigi com Ferran Adrià, Joan Roca, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Oriol Castro, Marc Ribas i Carles Gaig.
El guanyador d’enguany també ha estat designat Plat de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia. Pel camí, s’han descartat receptes com el bacallà a la llauna, l’escalivada, el pollastre rostit, l’arròs a la cassola, els calçots amb romesco, el trinxat, les mandonguilles amb sípia, l’esqueixada, l’escudella, el fricandó, el pa amb tomàquet, la botifarra amb seques, el suquet de peix i els caragols a la llauna.
En edicions anteriors, han rebut aquesta distinció l’escudella i carn d’olla (2016), el pollastre i capó del Prat (2017), la coradella de Molins de Rei (2018), el ceviche (2019), els caragols a la catalana (2020), el fricandó (2021), la botifarra amb mongetes (2022), el biquini (2023) i les sardines a la brasa (2024).