19.02.2024 - 10:21
|
Actualització: 19.02.2024 - 22:45
Camilo Villarino és a partir d’avui el setè cap de la Casa del Rei espanyol i el quart diplomàtic que ostenta aquest càrrec. Succeeix Jaime Alfonsín, després de gairebé tres dècades al servei de Felipe VI, primer com a hereu al tron i després com a cap de l’estat espanyol. El nomenament de Villarino com a mà dreta del monarca, que ja es va anunciar ara fa uns quants mesos, s’ha publicat ara al BOE.
Villarino, un experimentat diplomàtic de cinquanta-nou anys, assumirà la tasca d’assessorar Felipe VI i dirigir-ne l’oficina. Entre els afers que haurà de gestionar hi ha el paper que ha d’assumir Leonor –una volta acabi la formació militar– com a hereva, però també la situació de Juan Carlos, que va fugir a Abu Dhabi arran de les seves corrupteles.
D’una altra banda, Villarino també haurà de fer d’interlocutor amb els membres del govern de Pedro Sánchez –en plena negociació de la llei d’amnistia– i la resta d’institucions de l’estat espanyol.
Un home del PP i del PSOE
Villarino ha treballat de cap de gabinet de quatre ministres d’Afers Estrangers espanyols, fet que li va permetre de conèixer Felipe VI, atès que tradicionalment el cap de la diplomàcia acompanya el cap d’estat en els viatges internacionals.
Alfonso Dastis va ser el primer ministre amb qui va treballar a Madrid, després d’haver-hi treballat a Brussel·les. Més tard, amb l’arribada del PSOE al poder i de Josep Borrell al ministeri, Borrell va decidir de mantenir-lo de cap de gabinet.
Quan Borrell va deixar Afers Estrangers per convertir-se en Alt Representant de la UE per a Política Exterior, el desembre del 2019, Margarita Robles va conservar Villarino de mà dreta. Un mes després, amb el nomenament d’Arancha González Laya, l’actual cap de la Casa del Rei també va mantenir el càrrec.
González Laya li va prometre a Villarino que seria el pròxim ambaixador a Rússia, però no va aterrar mai a Moscou. La ministra va ser destituïda arran de la crisi amb el Marroc per l’entrada a l’estat espanyol del dirigent del Front Polisario Brahim Ghali, per raons humanitàries, i el nou ministre, José Manuel Albares, va proposar Marcos Gómez, a qui va considerar més adequat per al càrrec perquè sabia rus.
Albares tampoc no va renovar Villarino de cap de gabinet i el diplomàtic es va convertir en vocal assessor en el gabinet del secretari d’estat per la UE. Seguidament, el 2022 va deixar Madrid per instal·lar-se a Brussel·les, on va treballar per la diplomàcia espanyola, fins que Borrell va decidir de repescar-lo com a cap de gabinet de l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior.