25.05.2019 - 11:42
|
Actualització: 25.05.2019 - 19:33
La Caixa de Solidaritat ha donat a conèixer els detalls dels 2,1 milions aportats per a completar la fiança de 5,8 sol·licitada als disset investigats pel jutjat 13 de Barcelona, i ha fet una crida a la ciutadania per a seguir fent aportacions. Ernest Benach, de l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, ha explicat que es necessiten 700.000 euros que corresponen als embargaments que han patit diversos imputats. A més, Benach ha destacat que moltes persones anònimes demanen ajuda per denúncies relacionades amb l’1-O. Marcel Mauri, vice-president d’Òmnium Cultural i Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i l’ex-presidenta del parlament, Núria de Gispert, també han participat en la conferència de premsa on s’ha destacat la solidaritat de la societat catalana. ANC i Òmnium han denunciat la repressió de l’estat espanyol i la vulneració del dret a un judici just. Les dues entitats també han cridat a enfortir la Caixa de Solidaritat.
Elisenda Paluzie ha explicat com s’ha activat la persecució judicial: ‘Els 2,1 milions que reclamava Llarena ja es van pagar. Ara, aquest jutjat en demana 5,8 però no s’accepta que hi ha 2,1 que ja havien estat dipositats’. I ha denunciat que abans de resoldre el recurs que es va presentar ja s’ha començat a embargar. Paluzie ha recordat que organitzar un referèndum no és delicte. ‘Els mateixos fets es jutgen a dos jutjats diferents, que fan estimacions de despesa diferents. No té cap sentit’, ha denunciat. ‘És un exemple flagrant de vulneració de drets fonamentals. Estem en el camp de la vulneració al dret a un judici just i la manca de garanties processals’, ha reblat.
Núria de Gispert, presidenta de la de l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, ha explicat que la resposta solidària de la societat catalana és un exemple. ‘Ens sentim molt orgullosos de la solidaritat de tothom. I cal criticar la justícia espanyola. Ha caigut molt avall. El que ahir va passar al Congrés n’és una altra mostra vergonyosa’, ha dit. ‘Hem de marxar d’un país que fa servir totes les armes que té per reprimir els catalans i les catalanes impunement’, ha dit l’ex-presidenta del parlament que ha denunciat la desproporció d’aquesta causa. ‘En menys de deu anys la justícia espanyola ha baixat a baix de tot i és al costat de Turquia, no es pot comparar ni amb Anglaterra, Alemanya i França’, ha conclòs.
Benach, vice-president de l’Associació de la Caixa de Solidaritat ha detallat que hi ha disset persones amb els comptes corrents embargats i propietats afectades ‘Hem parat el cop però fem una crida a continuar aportant’, ha dit. Benach ha explicat que en els darrers dos anys des que es va crear la Caixa de Solidaritat, a partir del 9-N, s’han aconseguit uns 12 milions d’euros.
El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri ha denunciat també la persecució i la repressió que exerceix l’estat espanyol. ‘Som al costat de tots els represaliats, com ha demostrat la ciutadania. Demanem dos gestos: respondre a les urnes i continuar omplint la caixa’.
Segueix ací la conferència de premsa:
⬛️⬜️🔴 En directe, roda de premsa per informar sobre l’estat de la Caixa @DeSolidaritat #MakeAMove https://t.co/ZYiWl5niWC
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) May 25, 2019
Quan cal mobilitzar-se per la llibertat i els dret de tothom, omplim els nostres carrers. Quan cal cobrir una amenaça injusta d'embargament, omplim la Caixa de Solidaritat. La dignitat és irrenunciable, la gent mai fallahttps://t.co/7QirEJ5qzj
#absolució #freeTothom pic.twitter.com/pGVyxu68Yp— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) May 25, 2019
Els disset processats per malversació pel jutjat d’instrucció número 13 van dipositar dijous els 2,1 milions d’euros que faltaven per a pagar la fiança imposada pel jutge que investiga l’organització del referèndum. D’aquesta quantitat, 1,3 milions es van presentar de forma monetària i l’altra, aproximadament uns 700.000 euros, en forma d’aval dels immobles de tres dels processats.
La Caixa de Solidaritat ja havia ingressat 3,7 milions dels 5,8 perquè considerava que els 2,1 milions restants ja havien estat lliurats pels dotze processaments del Tribunal Suprem pel mateix delicte de malversació que correspon als mateixos fets: l’organització del referèndum. Però a principi de la present setmana tots els processats van començar a detectar que se’ls bloquejaven els comptes i a alguns, fins i tot, se’ls embargaven quantitats de diners.
Els processats per malversació són Antoni Molons, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Josep Ginesta, David Palanques, David Franco, Francesc Sutrías, Aleix Villatoro, Amadeu Altafaj, Albert Royo, Natàlia Garriga, Pablo Raventós, Francesc Fàbregas, Josuè Sallent, Xavier Puig, Rosa Maria Rodríguez i Rosa Vidal.