Boye denuncia i detalla una conspiració del jutge Aguirre amb periodistes sobre la trama russa

  • L'advocat de Josep Lluís Alay diu que hi ha hagut “un pla d’incriminació prèviament traçat” en què es poden haver comès delictes

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.02.2024 - 16:17
Actualització: 16.02.2024 - 09:04

L’advocat de Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye, denuncia una actuació irregular del jutge que instrueix la causa Vólkhov, Joaquín Aguirre, perquè considera que hi pot haver hagut un pla d’incriminació prèviament traçat. Un pla que Boye dibuixa al llarg de la vintena de pàgines del recurs que ha presentat avui al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i al qual ha tingut accés VilaWeb; un pla que consistiria en la filtració del contingut dels mòbils d’un dels investigats, Víctor Terradellas, al consorci de periodistes al qual pertany El Periódico i que va servir per a divulgar informació sobre una suposada trama russa relacionada amb el procés. Una informació que, posteriorment, va arribar dues vegades en forma de retalls inclosos en sengles cartes anònimes adreçades al jutjat i que servien a Aguirre de justificació per a engegar, primer, la causa Vólkhov el 2020, i per a reactivar-la, després, el mes passat.

Segons Boye, es poden haver comès uns quants delictes, i demana al jutge Aguirre que remeti el seu escrit al jutge degà de Barcelona perquè un altre jutjat ho investigui. “No hi ha cap dubte d’on i quan es va decomissar aquest terminal telefònic i, a partir d’allà, comença una dinàmica comissiva que requereix una investigació imparcial, aliena a aquest jutjat, per determinar no només el que seria una il·licitud de la prova sinó la possible comissió de conductes perfectament establertes com a delictives al codi penal.”

La seqüència de la conspiració denunciada

Tot comença amb la intervenció dels mòbils de Terradellas, entre més documentació, quan és detingut el 24 de maig de 2018 en una investigació que duu a terme la policia espanyola per ordre d’Aguirre sobre el suposat desviament de fons de la Diputació de Barcelona. Un any després, el 23 de maig de 2019, ja no és la policia espanyola qui porta la investigació, perquè Aguirre n’aparta la UDEF i hi posa la Guàrdia Civil del tinent coronel Daniel Baena. Perquè és Baena qui enfoca la investigació vers el procés independentista.

I al cap d’uns mesos, el 27 d’agost de 2019, la Guàrdia Civil aporta un informe sobre el contingut del mòbil de Terradellas, en què destaca que hi ha dues converses, una amb David Madí i una altra amb Xavier Vendrell, en què hi ha informació sobre qüestions que podrien ser delictives, desconnectades de la investigació principal. És arran d’aquesta informació, en què hi ha referències a l’ús de criptomonedes i a la visita de suposats emissaris russos, que Aguirre, tot i que no hi ha connexitat amb els fets investigats anteriorment, n’assumeix també la instrucció i n’obre una peça separada, la número dos, que és la coneguda com a causa Vólkhov.

Però Boye recorda que la Guàrdia Civil no fou capaç d’identificar les persones rere aquests suposats contactes russos: “És a partir d’aleshores quan el procediment es comença a nodrir dels suposats anònims basats en articles de premsa construïts a partir del contingut del telèfon del senyor Terradellas. […] Dades reservades del procediment són posades en mans de tercers que realitzen articles periodístics que després arriben al jutjat, en la convenient forma de cartes anònimes, i sobre les quals aquest jutjat construeix una sorprenent persecució relativa a una suposada trama russa.”

L’advocat es refereix al fet que, al cap d’uns mesos, el 23 de gener de 2020, el jutge Aguirre va rebre una suposada carta anònima que l’alertava de les relacions entre un grup d’empresaris russos “amb forts interessos econòmics a Catalunya” i que donaven suport a la independència. Després d’aquell primer anònim, “una persona va accedir a material confidencial i va procedir a filtrar una còpia completa dels dispositius electrònics intervinguts al senyor Terradellas”. I Boye aporta en l’escrit presentat avui al jutjat proves segons les quals dels arxius continguts en els dispositius de Terradellas se’n van fer còpies el 21 de març de 2021.

I diu: “Tot el contingut referit va acabar en mans d’un consorci internacional de periodistes que va publicar el resultat de la seva investigació el 8 de maig de 2022”, i que forma part del material que el jutge diu haver rebut dins cartes anònimes remeses al jutjat. De fet, així va justificar Aguirre a final de gener la reactivació de la causa sobre la trama russa després de molts temps de tenir-la adormida: va dir que havia rebut una (altra) carta anònima amb retalls d’informació d’aquest consorci internacional de periodistes sobre els suposats contactes entre emissaris de Putin i dirigents independentistes. Entre els periodistes d’aquest consorci, hi ha els autors de les informacions d’El Periódico sobre la suposada trama russa, i que són, curiosament, els mateixos que signaven el 26 de gener la notícia que s’avançava a la interlocutòria del jutge Aguirre d’aquell mateix dia sobre la reactivació de la causa.

“Els fets són de tanta gravetat, constitutius presumptament de diversos delictes, que cal que aquest jutjat remeti l’escrit al jutge degà de Barcelona perquè el reparteixi per torn a l’òrgan jurisdiccional que correspongui per investigar aquests fets.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any