Aragonès i ERC aprofiten la visita de Bolaños a Catalunya per fer-se forts en la negociació

  • El ministre de Presidència espanyol reclama davant els empresaris catalans i el president Aragonès que l'acord d'investidura de Sánchez vagi endavant

VilaWeb
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un moment de la Nit de l'Empres de la CECOT (fotografia: Pol Baraza).
Pol Baraza Curtichs
26.10.2023 - 22:50
Actualització: 26.10.2023 - 23:20

Sant Cugat del Vallès s’ha convertit aquest vespre en l’epicentre empresarial i polític de Catalunya. Representants de grans empreses i les principals autoritats han coincidit en la Nit de l’Empresa de la patronal Cecot, que s’ha fet al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Hi ha dos polítics que han acaparat tota l’atenció: el president Pere Aragonès i el ministre de Presidència espanyol, Félix Bolaños. Fonts de la presidència de la Generalitat expliquen que Aragonès ha advertit el ministre que la negociació no va bé, que està encallada perquè no hi ha hagut “avenços en ferm” en la carpeta de Rodalia i de finançament, i que li ha dit que cal avançar més sobre l’amnistia i l’autodeterminació. Bolaños, davant els empresaris i d’Aragonès, ha optat per a fer un discurs en clau electoralista. L’acte de la patronal no tan sols ha servit perquè els empresaris adrecessin unes quantes reclamacions a l’administració, també ha estat una jornada carregada de missatges polítics.

Bolaños, conscient del compte enrere de la investidura del president espanyol –el termini és el 27 de novembre a migdia–, ha fet un discurs a mida amb l’objectiu d’obtenir el suport necessari que els cal perquè l’acord entre PSOE i Sumar prosperi. S’ha vantat de la feina que ha fet el govern espanyol arran de la pandèmia i la crisi derivada per l’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna. També ha lloat la reforma laboral i els avenços econòmics. Però hi ha dues paraules que no ha deixat de repetir en tot el discurs: valentia i diàleg. Dos conceptes que ha dit que són clau perquè els projectes reïxin i siguin estables. I no tan sols els empresarials. Perquè, en el moment de mencionar-los, tot feia preveure que el discurs acabaria en el terreny fangós de la negociació i el conflicte amb Catalunya.

El ministre ha dit que en la història recent s’han trobat amb problemes complexos. “I se cercaven solucions gràcies al diàleg. Us animo a revisar-ne exemples. Situacions crítiques que es resolen gràcies a l’entesa de gent diferent”, ha dit. I ha fet menció de l’estatut, del model lingüístic i educatiu i de la taula de diàleg entre els dos governs, que ha dit que serveix per a cercar solucions polítiques i trobar un consens social. “Tot van ser fruit de l’acord entre persones que pensaven diferent, que en un moment donat van voler mirar-se als ulls i parlar, i entendre’s”, ha comentat. El ministre ha reconegut que Catalunya arrossega un problema crònic amb la desinversió, i que ja s’han pres mesures per posar fi al problema. Això li ha servit de ganxo per a destacar que els pactes són clau. “Tenim una gran oportunitat per a obrir nova etapa, en què la cerca d’acord entre diferents serà la prioritat del govern d’Espanya. Aquest diàleg que ja hem fet i pretenem tornar a fer. Volem deixar enrere una etapa de tensió social i política en la qual no va guanyar ningú. Hi vam perdre tots”, ha dit. “Caldrà valentia, responsabilitat i serenitat. Res gran en política no es fa sense una feina dura i discret. Però valdrà la pena. Parlem d’un acord que garanteixi el millor dels futurs de Catalunya”, ha dit en referència al pacte d’investidura.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Aragonès reclama el traspàs de Rodalia

Aragonès, segons fonts de Presidència, ha dit a Bolaños que la negociació no va prou bé. En l’acte, cap polític no ha volgut fer declaracions a la premsa sobre la negociació de la investidura. Tampoc no han confirmat si aquesta tarda Bolaños i el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, s’havien trobat per parlar sobre l’acord, com havia avançat l’ACN.

Durant el discurs, Aragonès tampoc no ha fet cap esment a la negociació. Ha fet palès que la principal política del govern és la reindustrialització i que el transport públic és fonamental. Per això ha reclamat, una altra vegada, el traspàs de Rodalia. “És imprescindible que el diàleg i el debat vagin de bracet d’un compromís, per un traspàs integral de Rodalia. Compromís per posar en mans de la ciutadania totes les eines per a construir un projecte de prosperitat”, ha dit. També ha fet palès que l’economia catalana té bones xifres: “Disposem d’un teixit productiu sòlid que no neix del no-res.”

Malgrat que Aragonès no n’hagi parlat en la Nit de l’Empresa, ERC ha acusat avui la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, de blocar l’acord d’investidura i l’amnistia. Segons el partit, la llei d’amnistia la té coll avall, malgrat que les negociacions en aquest aspecte tampoc no avancen. Segons ERC, el PSOE vol incloure els termes de “convivència” i “girar full” respecte del 2017, conceptes que el partit no vol que constin en la llei d’amnistia.

Els empresaris reclamen una reforma de l’administració

El president de la Cecot, Xavier Panés, ha aprofitat la presència de les autoritats per demanar-los que posin fre a les normatives que, a parer seu, ofeguen l’economia. “Ja fa temps que des de la Patronal Cecot alertem que l’enorme producció normativa, tant a Catalunya com a Espanya, i la seva excessiva complexitat, frenen el creixement econòmic i fan perdre competitivitat a les nostres empreses”, ha dit. Ha denunciat que la sobreregulació redueix la capacitat de crear noves empreses i de fer créixer les existents. També ha reclamat de reformar l’administració: “Creiem que aquest és un tema cabdal per a la modernització del país. Hem arribat a un extrem en què l’empresariat sentim maltractament de l’administració vers l’administrat”, ha dit.

Però també ha destinat tot un bloc a parlar sobre Catalunya. A fer valer el potencial econòmic, però també picant la cresta de l’estat espanyol: “El finançament i les inversions a Catalunya son clarament insuficients i injustes.”

A l’acte hi han assistit autoritats com ara la presidenta del parlament, Anna Erra; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; i el conseller de Territori, Roger Torrent. També hi havia el cap de l’oposició, Salvador Illa; i els ex-presidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla. Hi havia també la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, i el secretari general del partit, Jordi Turull, a més del president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any