El Berguedà considera de dir la seva sobre els Jocs Olímpics d’Hivern: “Si no ens fan una consulta oficial, la farem extraoficial”

  • El Ripollès i el Solsonès també volen participar en el referèndum sobre la cita olímpica

VilaWeb
ACN
24.01.2022 - 15:34
Actualització: 24.01.2022 - 16:41

El batlle de Berga, Ivan Sànchez, ha avançat la seva intenció que els ciutadans de la capital berguedana puguin dir la seva sobre els Jocs Olímpics d’Hivern prevists el 2030. “Si no ens fan una consulta oficial, la farem extraoficial”, ha dit. D’aquesta manera, “sigui en una consulta feta des de la Generalitat, o des del territori, la gent del Berguedà ha de tenir dret a dir si vol Jocs Olímpics o no en vol”.

Sànchez ha lamentat que comarques com la seva, però també el Ripollès i el Solsonès, quedin excloses de la presa de decisions. “D’entrada ho rebem amb sorpresa, perquè no es pot pensar que si es fan uns Jocs Olímpics al Pirineu no ens afectarà; és clar que ens afectarà”, ha exclamat el batlle. “Només cal veure cada cap de setmana el trànsit al Ripollès i el Berguedà i tots els col·lapses que hi ha”, ha afegit.

Per Sànchez, si el govern català té clar que un projecte com els Jocs Olímpics afavorirà el país, no ha de tenir por de consultar la gent. “Si el projecte dels Jocs ja genera dubtes, hi afegeixes més dubtes perquè no consultes part del territori afectat, ja no és que el projecte neixi coix, sinó que neix gairebé mort”, ha puntualitzat. En aquest sentit, segons el batlle de Berga, és bàsic preguntar als veïns si volen un projecte d’aquestes característiques. “La gent del Berguedà tindrà dret de decidir”, ha subratllat. De moment, no hi ha més detalls sobre el com o el quan, ni tampoc si la consulta s’estendrà a tota la comarca.

D’altra banda, el conseller comarcal del Solsonès Joan Subirana ha assenyalat que la comarca no descartava una consulta com la que vol fer Berga, si bé primer s’hauria de discutir en el consell. Encara que els Jocs no acabin tenint un impacte directe en el Solsonès, Subirana s’ha mostrat decebut que no se’ls pregunti i ha dit que els hauria agradat que com a mínim els demanessin l’opinió. “Al Prepirineu ens sentim una mica en terra de ningú.” Perquè, sigui com sigui, encara que els Jocs no se situïn en aquestes comarques, hi ha diverses actuacions relacionades que obliguen a destinar-hi recursos, com ara diverses infrastructures i o l’ajut per a revertir el despoblament que afecta la zona des de fa anys.

El Ripollès vol accedir als detalls del projecte

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, entén que cal que hi hagi un avantprojecte “molt clar” que digui què pot passar al territori i què no. “Ara com ara, encara no ho hem vist ni ho tenim sobre la taula”, ha lamentat. “Per poder opinar, i abans que es faci la votació, a mi m’agradarà saber què votarà la gent.” Per Colomer, el projecte que hi hauria d’haver sobre la taula hauria d’especificar, entre més, on es faran les proves d’esquí, “si a la Vall d’Aran, a Masella o a la Vall de Núria”, i si “el patinatge sobre gel es farà a Barcelona o a Puigcerdà”. Qüestions com aquestes s’haurien de tenir clares, ha dit. A més, no vol que es prioritzi una millora d’infraestructures centralitzada, sinó que es “reparteixi joc”, cosa que hauria de revertir en l’economia de totes les comarques afectades.

Per la seva banda, el batlle de Ripoll, Jordi Munell, ha lamentat que el projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern es comenci a allunyar del projecte inicial que s’havia presentat, el qual tenia el tren, una infrastructura clau, com a element vertebrador d’una iniciativa sostenible. Munell diu que se senten decebuts perquè darrere hi ha molts sectors implicats, no solament el turisme, sinó també tots els que viuen de la muntanya, com els de lloguer de material d’esquí, per exemple. “No ens han deixat ni tan sols l’opció d’opinar, de decidir ni de votar”, ha lamentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any