Barnasants 2022: els quinze concerts que no us podeu deixar perdre

  • Torna el festival de cançó d’autor del 22 de gener al 20 de maig a tots els Països Catalans

VilaWeb

Redacció

21.01.2022 - 21:50

El Barnasants torna enguany amb més de setanta estrenes, deu produccions pròpies i un centenar de concerts. El festival de cançó d’autor arrenca avui al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat i s’allargarà fins el 20 de maig, quan es farà l’acte de cloenda al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès.

Al cartell destaquen propostes per a commemorar el centenari de l’intel·lectual, polític, escriptor i activista valencià Joan Fuster, i per a reivindicar-ne l’obra i el llegat. Un altre homenatjat serà el poeta reusenc Gabriel Ferrater, de qui enguany també se’n celebrarà el centenari.

El certamen, que arriba al seu vint-i-setè aniversari, assoleix un any més gairebé la paritat de gènere, amb un 45% de dones artistes, i supera el 65% de propostes en català o occità. Tot seguit, us oferim una llista dels quinze concerts que no us podeu perdre del Barnasants 2022.

Brams, els encarregats d’inaugurar el festival

El grup de rock i ska del Berguedà Brams serà l’encarregat de donar el tret de sortida del Barnasants. Coincidint amb el trentè aniversari del primer disc de la formació, presentaran “Baula rere baula”, un recital que vol ser un homenatge al grup i un reconeixement a les tres generacions de músics i artistes de la cançó dels Països Catalans. Després de tres dècades, centenars de concerts i més de tretze discs a l’esquena, reivindiquen que l’esperit combatiu que els va fer néixer es manté intacte. La primera actuació serà el 22 de gener a les 20.00 al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, però Francesc Ribera, Titot, i David Rosell, acompanyats de diversos convidats, visitaran també altres indrets, com ara Formentera, Bellreguard, Amposta, Balaguer, Girona, Manacor, l’Alguer, València i Perpinyà.

Roger Mas celebra vint-i-cinc anys dalt dels escenaris

Roger Mas portarà al Barnasants Totes les flors, el seu darrer disc, l’onzè, i amb el qual celebra els vint-i-cinc anys que fa que va començar a actuar. El primer concert del solsoní serà el dia 23 de gener a les 19.00 a l’Auditori de Barcelona, però també actuarà a València i a Mallorca.

Marina Rossell revisa les cançons de resistència

Marina Rossell presentarà 300 crits, una proposta en què revisa les cançons de la resistència i ho combina amb peces pròpies. Del repertori de la chanson després de l’ocupació nazi, Rossell adapta “Sous le ciel de Paris” (Charles Trenet), “Avec le temps” (Léo Ferré), “J’attendrai” i “Je ne regrette rien” (Édith Piaf), sense abandonar la seva part creativa més personal i íntima, amb obres com “Guardo el dubte” o “Morir d’un llamp”. Actuarà el 29 de gener a les 20.00 al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat.

Albert Pla reflexiona sobre l’impacte de la covid al món

Diumenge 6 de febrer a les 19.00, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, Albert Pla presentarà l’espectacle ¿Os acordáis?, una obra en què l’artista sabadellenc reflexiona amb ironia i el seu to habitual sobre l’impacte que ha tingut la crisi del coronavirus a escala mundial.

Les Cançons de combat de Pi de la Serra 

El cantautor barceloní Quico Pi de la Serra defensarà al Barnasants Cançons de combat, en què recull peces compostes fa anys i d’altres de més recents. Les portarà a l’Escorxador d’Olesa el diumenge 6 de febrer a les 19.00.

Maria del Mar Bonet homenatja el Pare Ginard

Després de cinc dècades de carrera, Maria del Mar Bonet recupera peces imprescindibles del cançoner més tradicional. L’artista mallorquina portarà al Barnasants “Homenatge al Pare Ginard”, un repertori en clau de commemoració de l’autor dels quatre volums del Cançoner Popular de Mallorca. El presentarà al Centre Artesà Tradicionàrius l’11 i 12 de febrer a les 20.30, i més endavant també durà el projecte a Menorca.

Aziza Brahim ens acosta a la música amaziga

La cantautora i percussionista d’origen saharià Aziza Brahim, nascuda als campaments de refugiats de Tindouf, presenta Nit amaziga. L’artista mostrarà la tradició haul –els romanços saharians– acompanyada de músics catalans. Actuarà el 4 de març a les 20.00 al Centre Artesà Tradicionàrius. I la seguirà l’actuació de Cafè d’Alger, amb Yacine Belahcene al capdavant, que s’inspira en repertori de la música chaâbi algeriana.

Primer disc de Meritxell Neddermann

Nascuda en una família de músics i formada als Estats Units, Meritxell Neddermann debuta amb In the backyard of the castle. En el seu primer àlbum, la pianista i cantant maresmenca deixa entreveure la seva versatilitat i destresa pianística i vocal. Actuarà el diumenge 3 d’abril a les 19.00 al Centre Cultural de Gelida.

Un repàs a la trajectòria de Quimi Portet

Dijous 7 d’abril a les 21.00 a l’Auditori de Barcelona, Quimi Portet portarà Si plou, ho farem al Barnasants, un concert antològic en què repassarà, amb convidats sorpresa, els més de vint-i-cinc anys de trajectòria en solitari i de cançons inesborrables, moltes de les quals recollides a Si plou, ho farem al Pavelló: Live in Cincinnati (2020).

Pau Riba i l’Orquestra Fireluche presenten Segona florada

Després de la publicació d’Ataràxia el 2019, el cantant Pau Riba i l’Orquestra Fireluche en presenten la continuació: Segona florada. Actuaran a les Cotxeres de Sants el dijous 21 d’abril a les 20.00.

Mireia Vives i Borja Penalba: antologia de la cançó al País Valencià

El duet format per la cantant Mireia Vives i el guitarrista Borja Penalba presenta Pell, un àlbum antològic de la cançó al País Valencià fet a partir de desenes de temes en català. Després d’un treball exhaustiu, han recopilat mig centenar de versions en aquest disc, que forma part del projecte “Mural sonor”. Actuaran el dissabte 30 d’abril a les 20.00 al Casinet d’Hostafrancs.

Pau Alabajos homenatja Joan Fuster

Pau Alabajos presentarà un recital d’homenatge a Joan Fuster amb motiu del centenari del naixement. La proposta, titulada Tocadiscos Joan Fuster, és un espectacle teatral i de música en viu fet a partir de la selecció de texts fusterians sobre el moviment cultural de la Nova Cançó. El cantautor de Torrent construeix un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions que són la base de l’espectacle, que recrea una entrevista fictícia protagonitzada per l’assagista de Sueca i una jove periodista amb qui dialoga sobre la importància de la Nova Cançó durant els anys de la transició. Es podrà veure el 8 de maig a les 19.00 al Teatre Ateneu de Tàrrega.

Homenatge al cantautor Santi Vendrell

El 12 de maig a les 19.00, el Teatre Municipal de Girona acollirà un homenatge al cantautor Santi Vendrell, qui entre 1981 i 1993 va enregistrar vuit àlbums, entre els quals destaquen Secrets del cor i Tiempo de cerezas. El cantautor santboià va configurar un popular repertori melòdic de cançons d’amor que ara seran recordades per altres artistes, com ara Manel Camp, Gerard Quintana, Roger Mas, Beth, Natxo Tarrés, Pep Sala, Cris Juanico, Lluís Llach, Valtònyc i Gemma Humet.

Ò.C. Brigada Internacional s’endinsa en la història de la Nova Cançó occitana

“Ò d’Occitània. C de Catalunya. Brigada, de complot. I Internacional perquè les nostres fronteres imposades no ens impediran mai d’entendre’ns”. Així es defineixen. El 14 de maig a les 20.00 al Centre Artesà Tradicionàrius, el Barnasants viatjarà cap a la història de la Nova Cançó occitana, guiats per Carles Belda i Marc Serrats (Xerramequ) i tota la tropa d’Ò.C. Brigada Internacional. Deu anys després del primer espectacle d’aquesta producció estrenat al mateix festival, els artistes es reinventen amb un disc i un espectacle que repassa les figures de la cançó occitanocatalana en clau moderna.

Homenatge a Gabriel Ferrater

Divendres 20 de maig a les 20.00 al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès es retrà homenatge a Gabriel Ferrater coincidint amb el centenari del seu naixement. Amb el títol “Ferrater .G”, la cantautora Meritxell Gené, l’actriu Estel Solé i els músics Jordi Busquets i Guillamino recuperaran el Ferrater provocador, irreverent, irònic, melancòlic i punyent. L’escena, parlada, cantada i coreografiada, vol ser un clam al Ferrater més angular: l’escriptor, el crític, el traductor, el professor i el lingüista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor