10.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 11.02.2021 - 08:02
Pels volts del 12 de febrer Barcelona celebra les Festes de Santa Eulàlia, la Festa Major d’hivern de la ciutat. Solen ser dies frenètics amb un programa d’actes de cultura popular ben atapeït. Per exemple, la Passejada de les Laies, el Seguici de Santa Eulàlia, el Correfoc, la Diada Castellera, els Protocols de l’Àliga i les ballades d’esbarts.
L’Ajuntament de Barcelona ja va anunciar fa poques setmanes que enguany la festa no es podria celebrar com és habitual, tot i que fins fa menys d’un mes era previst de fer les activitats adaptades a la situació, com ja es va fer per la Mercè. Finalment, la programació s’ha hagut de reinventar. El cartell d’enguany és obra de l’il·lustrador Xavier Mula i representa una Laia valenta i decidida acompanyada d’un colom i el Drac de Ciutat Vella.
Les festes duraran un dia i prou, el dia de la patrona, tot i que sí que hi haurà activitats els dies anteriors i posteriors. El divendres 12 es faran a porta tancada els dos actes més protocol·laris de la diada: la col·locació del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’ajuntament i la ballada de la gegantona Laia (12.00) i l’ofrena floral de la gegantona Laia a la baixada de Santa Eulàlia (19.15). Es podran seguir per les xarxes de Cultura Popular Barcelona.
Bona part del pes de la celebració d’enguany recau en les exposicions. Al Born n’hi haurà quatre, que es podran visitar fins el 21 de febrer, de 10.00 a 19.00 (dilluns tancat). La més destacada és la que cada any tracta d’una temàtica diferent relacionada amb el bestiari festiu i que enguany es dedica als set-cents anys de la Processó de Corpus de Barcelona amb el títol “El Corpus és bestial!”. S’hi han reunit bona part de les bèsties més antigues del país. Són peces centenàries i històriques vingudes de Solsona, Reus, Berga, Tortosa, Vilafranca del Penedès, Girona i Cervera, algunes de les quals no surten habitualment de les seves ciutats. Al Born també hi haurà la mostra de gegantons infantils, l’exposició de bestiari infantil i l’exposició fotogràfica de catifes florals. Avui també es podrà veure a l’ajuntament l’habitual exposició de gegantes Laies.
L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) també ha publicat molts vídeos curts recordant els actes més tradicionals de les festes, que podeu veure a YouTube.
Les entitats de cultura popular tampoc no s’han volgut quedar plegades de braços i han programat desenes d’actes virtuals. La Coordinadora de Geganters ha treballat amb dos grups infantils de música tradicional que faran concerts al seu canal de YouTube el dissabte 13 i els Gegants del Pi penjaran a YouTube un seguit de vídeos compilatoris d’anys anteriors, amb imatges que abasten dels anys vuitanta als nostres dies. Avui hi haurà un Kahoot! virtual sobre el bestiari infantil de Barcelona, a les 18.30.
Els esbarts també presenten activitats en línia. Se’n destaca la presentació de la versió en línia de l’espectacle Eulàlia (divendres 12 a les 20.00), que cada any serveix a l’esbart Ciutat Comtal per a representar la vida de la santa. L’enregistrament s’ha fet dins la Catedral i en més espais icònics.
Un any més, amb motiu de les festes de Santa Eulàlia es fa una jornada de portes obertes a diversos museus i equipaments de la ciutat, com ara el MACBA, la Fundació Joan Miró, el CCCB, el Castell de Montjuïc, el CaixaFòrum, el Museu Marítim, el MUHBA, el MNAC, el Poble Espanyol, el Palau Güell, el Palau Robert, el Museu Picasso i l’Arxiu Històric. Podeu consultar la llista completa de museus i les activitats paral·leles que s’han organitzat.
La darrera novetat de les festes és el retallable dels gegants de Barcelona, un producte pensat per a la canalla i que recull cinquanta-dues figures geganteres de la ciutat. S’hi inclou un llibret amb la història i les curiositats de totes les figures i un punt de llibre de la gegantona Laia, símbol de les festes.
Podeu consultar tota la programació a la web de les Festes de Santa Eulàlia 2021.