Barcelona esdevé el cinquè ecosistema per a empreses emergents d’Europa

  • Segons dades d'Acció, l'any 2021 Catalunya tenia mil nou-centes empreses emergents, un 11,4% més que l'any 2020

VilaWeb
Redacció
31.05.2022 - 15:32
Actualització: 31.05.2022 - 22:42

Barcelona acull el cinquè ecosistema d’empreses emergents d’Europa. Segons un informe elaborat per la consultora especialitzada StartupBlink, la capital catalana es troba només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. Per elaborar la seva anàlisi s’ha tingut en compte paràmetres com la quantitat de noves empreses, la seva qualitat el clima de negocis. També s’analitza la presència d’espais de treball, d’acceleradores i de casos propers d’èxit, entre ells els denominats ‘unicorns’, és a dir, firmes no cogitades que hagin superat els mil milions de dòlars en valor. A Catalunya és el cas, per exemple, del fabricant de carregadors elèctrics Wallbox.

Tal com ha destacat el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa, Lluís Juncà, aquestes dades demostren la “solvent posició” de Catalunya entre els principals ecosistemes d’emprenedoria d’Europa. “El més important és que les start-ups a Catalunya creixen en quantitat i en qualitat, amb un ús més intensiu de tecnologies punteres i amb propostes molt centrades a donar resposta a reptes globals com l’àmbit de la salut o l’emergència climàtica”, ha dit avui en un comunicat.

Segons dades d’Acció, l’any 2021 Catalunya comptava amb 1.900 empreses emergents, un 11,4% més que el 2020 i un 26,4% més que el 2019, abans de la pandèmia causada per la covid-19. L’informe també apunta que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones Segons el govern, el 47% de les start-ups catalanes treballen amb tecnologies vinculades al ‘deep tech’, és a dir, les basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. Per tecnologies, destaca l’ús per part de les empreses emergents catalanes de la intel·ligència artificial i les dades massives (36% del total), el cloud i l’edge computing (14%), l’automatització (10%).

Pel que fa a finançament, les noves empreses catalanes van captar 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021. Això suposa un creixement del 246% amb relació al volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any