Barça, Madrid, Espanyol i Girona: així se situen els afeccionats en relació amb la independència, el vot o la llengua

  • El baròmetre del CEO revela diferències ideològiques importants segons l'equip preferit

Alexandre Solano
05.04.2023 - 20:37
Actualització: 05.04.2023 - 20:56
VilaWeb

Els sondatges del CEO acaparen titulars sobre les estimacions d’escons, el suport a la independència o la valoració del govern. Però no sols aborden aquestes qüestions, sinó que hi ha més preguntes, com ara sobre l’equip de futbol preferit, que ens permeten d’aprofundir les diferències polítiques i socials de les afeccions.

No és cap sorpresa que el FC Barcelona és el club de futbol amb més seguidors, el del 75,4% de catalans que té simpatia per algun equip. El segon més popular és el Reial Madrid (11,7%) i, a més distància, trobem el RCD Espanyol (3,1%) i el Girona FC (1,9%). Els conjunts acostumen a tenir associada una ideologia o uns ideals, com és el cas del Barça, que al·lega ser “més que un club”. En canvi, l’Espanyol ha volgut fer bandera d’un caràcter apolític i el Madrid ha estat més lligat a l’espanyolisme. Tanmateix, què hi ha de cert i com són els seguidors dels equips a Catalunya?

Una de les qüestions que han marcat la política catalana és el suport a la independència. Hi ha diferències significatives, tot i que no hi ha un caràcter unànime en cap de les afeccions. Si un 43% és partidari d’un estat independent, trobem que el suport és molt majoritari entre els seguidors del Girona FC i del FC Barcelona i, en canvi, és minoritari entre els del Madrid.

Tot i haver-n’hi més en contra, un 40% de seguidors de l’Espanyol es decanten per la independència, un fet que pot xocar amb la imatge que molta gent associa amb el club. En una línia semblant, si en compte de preguntar per la independència es pregunta sobre el dret de decidir de Catalunya en un referèndum, trobem que hi ha suports més alts i més baixos, però tot sembla indicar que és un àmbit de consens, perquè s’hi adhereix més del 50% en totes les afeccions.

Les eleccions al Parlament de Catalunya, per equips

Quan es pregunta sobre el vot en les últimes eleccions al parlament, del 14 de febrer de 2021, veiem que emergeixen diferències importants. En el vot a partits independentistes, els barcelonistes voregen el 90% i els gironins es troben representants per sobre d’allò que trobem en el conjunt de la població.

També es destaca un 8% dels votants de la CUP que són de l’Espanyol. Per una altra banda, els votants dels comuns mostren un suport als clubs semblant al de la totalitat de catalans.

En canvi, la proporció de culers és més baixa entre els del PSC, Ciutadans, PP i Vox, que reben un suport més gran de seguidors de l’Espanyol i del Madrid. De fet, en el cas de Ciutadans veiem que el club amb més suport és el Reial Madrid i, en el PP, hi ha gairebé tants madridistes com barcelonistes.

L’altra cara de la moneda: si en compte de mirar per partits polítics, ens fixem en el resultat que sortiria segons les afeccions, veiem que el partit més destacat entre els afeccionats de l’Espanyol i del Madrid és indubtablement el PSC.

La majoria dels seguidors del FC Barcelona i del Girona FC optarien per ERC i més de la meitat per un partit independentista; en canvi, Ciutadans, PP i Vox són gairebé inexistents entre aquestes afeccions. Tot i això, la polarització no és total; per exemple, hi ha un suport important al PSC entre barcelonistes i gironins, i quatre de cada deu periquitos votarien ERC, la CUP o Junts.

La situació ideològica

El suport a la independència i el vot a partits ja evidencien diferències ideològiques clares, que es confirmen quan es pregunta directament sobre l’eix esquerra-dreta o el sentiment nacional.

Catalunya és escorada a l’esquerra. La meitat de la població se situa entre el 0 i el 4 en una escala de 0 a 10, on zero és extrema esquerra i deu extrema dreta. Quan ho mirem per clubs de futbol, veiem que el FC Barcelona té uns afeccionats una mica més a l’esquerra, els del Girona són molt més d’esquerres, els de l’Espanyol mantenen un perfil semblant al del conjunt de la població i la majoria dels del Madrid són de centre, entre un 5 i un 6 en aquesta escala.

Sobre el sentiment de pertinença, ara com ara hi ha un 42% de catalans que se senten més o només catalans, un 41% que se senten tant catalans com espanyols i un 12% que se senten més o només espanyols.

Entre els del Girona i els del FC Barcelona hi ha una majoria clara de seguidors que se senten més catalans o només catalans; una altra vegada, l’Espanyol mostra una ideologia en línia amb el conjunt de la societat, i entre els del Reial Madrid són minoria que els que se senten més catalans.

Si es pregunta sobre la figura del cap d’estat, es pot dir que clarament Catalunya és republicana, però el suport de la monarquia és més alt entre els madridistes i, en aquesta ocasió, també entre els periquitos, tot i que la majoria són republicans.

Llengua i origen

Hom podria pensar que el fet de donar suport a un club de fora de Catalunya té vinculació amb el fet d’haver nascut a Madrid o en algun altre territori espanyol. No és ben bé així, perquè, entre tots els conjunts, més de la meitat d’afeccionats han nascut a Catalunya, però sí que hi ha diferències.

En aquest cas trobem que hi ha un percentatge semblant entre afeccionats del Barça i de l’Espanyol; en canvi, gairebé la meitat dels del Madrid han nascut fora de Catalunya i són una petita minoria els seguidors del Girona que no han nascut al Principat.

Sobre la llengua que consideren pròpia, trobem en cantons oposats els seguidors del Madrid i del Girona, amb més d’un 80% en tots dos casos que tenen com a llengua d’identificació el castellà i el català, respectivament.

Entre els del Barça i els de l’Espanyol és més variat. Hi ha una majoria de barcelonistes que consideren la seva llengua pròpia el català, un 57%; però si es pregunta per la llengua materna el percentatge baixa fins al 48%. En canvi, entre els de l’Espanyol trobem que hi ha un 43% d’afeccionats que tenen el català com a llengua materna i també d’identificació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor