Un assaig encapçalat per l’hospital Vall d’Hebron mostra l’eficàcia d’un fàrmac per a reduir la mortalitat de l’ictus més comú

  • El tractament protegeix el teixit cerebral en risc després de tenir un ictus isquèmic

VilaWeb
ACN
09.02.2023 - 11:03
Actualització: 09.02.2023 - 11:42

Un assaig clínic liderat per l’hospital Vall d’Hebron mostra resultats en seguretat i eficàcia d’un fàrmac per a reduir la mortalitat d’un ictus isquèmic, el tipus d’ictus més freqüent i que es produeix per una disminució important del flux sanguini que rep el cervell. L’assaig APRIL, de fase 1b/2a, ha comptat amb 151 pacients, homes i dones de 18 anys a 90, de catorze hospitals de referència en recerca i assistència de malalties neurovasculars al país, però també als estats espanyol i francès. L’estudi, que ha dividit en grups els pacients, demostra que el grup que va rebre dosi alta del fàrmac, anomenat ApTOLL, va demostrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo.

Els resultats s’han donat a conèixer a l’International Stroke Conference (ISC) a Dallas, als Estats Units. El doctor Marc Ribó, neuròleg de l’hospital Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) n’ha presentat els resultats a l’ISC. Segons Ribó, aquests “demostren l’efecte neuroprotector d’ApTOLL després de produir-se un ictus de manera que protegeix el teixit cerebral en risc”.

Millora de la funcionalitat

A més de reduir la mortalitat, la dosi alta d’ApTOLL va reduir el volum final de l’infart i millorar les puntuacions de l’escala d’accidents cerebrovasculars dels Instituts Nacionals de Salut (NIHSS) al cap de 72 hores. El 64,3% dels pacients que van rebre dosi alta del fàrmac van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS al cap de noranta dies, la qual cosa es considera independència funcional, mentre que només el 46,3% dels pacients que van rebre placebo van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS.

Així, no només aconsegueix resultats positius d’eficàcia amb una reducció significativa de la mortalitat -del 18 al 5%- sinó que també hi ha una reducció de la discapacitat funcional a llarg termini.

L’objectiu primari de l’assaig va ser avaluar la seguretat del tractament en funció de quatre variables: mort, hemorràgia intracranial simptomàtica, atac cerebrovascular maligne i atac cerebrovascular recurrent. Els objectius secundaris, relacionats amb l’eficàcia, van incloure el volum final de l’infart després de setanta-dues hores, la puntuació de l’escala d’atac cerebrovascular dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units al cap de setanta-dues hores i la puntuació en l’escala de valoració de discapacitat noranta dies després.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor