Asens creu que l’amnistia és la condició central de Junts per a la investidura, no pas una condició prèvia

  • El negociador de Sumar creu que hi ha voluntat d'acord · Diu que les condicions no són fora de la constitució espanyola

VilaWeb
ACN
06.09.2023 - 11:18
Actualització: 06.09.2023 - 12:41

L’ex-diputat dels comuns al congrés espanyol i negociador de Sumar amb Junts, Jaume Asens, ha dit que no entén la llei d’amnistia com una condició prèvia per negociar la investidura sinó com la condició central perquè el partit de Carles Puigdemont permeti que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, sigui investit president del govern espanyol. “Jo vaig entendre que l’amnistia és la condició per a la investidura, no la prèvia per parlar-ne. Que és el pagament per donar els seus vots”, ha dit Asens a Onda Cero. Posteriorment, en una altra entrevista a TV3, l’ex-diputat ha insistit que “negociar i investir és el mateix partit”. “Hi ha partit. Estem davant una oportunitat històrica”, ha afegit.

Asens ha diferenciat entre exigències que tenen a veure amb la investidura i d’altres que tenen a veure amb l’estabilitat de la legislatura, que s’hauran d’abordar en un acord de legislatura si la coalició PSOE-Sumar vol estabilitat.

El negociador de Sumar ha opinat que hi ha voluntat d’acord i “camp de joc” per negociar en aquest moment que considera “històric”. Les exigències plantejades ahir per Puigdemont són “màxims”, ha remarcat, però ha assegurat que el plantejament de l’amnistia està dins la constitució espanyola.

“Tampoc descarto altres vies que puguin assolir el mateix efecte que tinguin un altre nom. Crec que no hem de quedar-nos atrapats en el nom. Hi ha diferents possibilitats per intentar passar pàgina, curar les ferides dels fets de 2017 i anar al terreny polític”, ha argumentat.

Tanmateix, Asens ha reiterat que la llei d’amnistia és “una fórmula constitucional i democràtica que es pot explorar”. El negociador de Sumar ha dit que si Puigdemont hagués posat com a condició “referèndum o referèndum, no hi hauria negociació possible”.

“Les exigències posen en evidència que hi ha voluntat de dialogar, de mantenir una relació bilateral malgrat la retòrica amb què es va embolicar el discurs. Hi ha un cert pragmatisme i voluntat d’arribar a acords”, ha dit.

Asens ha subratllat que altres condicions de Puigdemont, com l’exigència d’un relator internacional, són “difícilment assumibles” perquè són més pròpies de conflictes armats i processos de pau. “No deixa de ser una negociació entre partits”, ha reflexionat Asens.

L’ex-diputat d’Unides Podem ha dit que el PSOE sabia feia setmanes aquestes condicions, però que no havia donat cap resposta. També ha explicat que des de la constitució del congrés no hi ha hagut negociació entre PSOE i el partit de Puigdemont.

“És un dels moments més transcendentals de la biografia de Puigdemont”, ha apuntat Asens, que ha dit que haurà de decidir entre “l’ètica de la responsabilitat i la de la convicció” com va passar el 2017, amb la diferència que ara a l’altra banda hi ha un govern “que no és una paret”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any