La Fira Literal se centra en l’art de la reflexió i el feminisme, amb Angela Davis

  • La fira és una invitació a la reflexió, amb la intervenció d'una àmplia varietat de veus literàries i d'activistes socials, com ara Angela Davis, Vandana Shiva, Rita Segato, Sara Ahmed i Yayo Herrero

VilaWeb
Emma Granyer
23.05.2024 - 21:40
Actualització: 23.05.2024 - 21:47

L’art de la reflexió i el feminisme són els temes principals de la Literal, la fira “d’idees i llibres radicals” que es fa aquest cap de setmana a la Fabra i Coats de Barcelona i que enguany celebra deu anys. No tan sols s’hi apleguen editorials independents, sinó que la programació inclou tot de conferències i presentacions amb la promoció del pensament crític com a element principal. Durant aquests deu anys, la fira ha volgut demostrar la capacitat de la literatura per a desafiar, inspirar i unir la comunitat.

Aquesta vegada Literal se submergirà en l’art de la reflexió centrant-se en la necessitat que té el feminisme de transformar radicalment el món. Hi intervindran una gran varietat de veus literàries i d’activistes socials que ajudaran a reflexionar sobre el món actual. Una de les grans ponents d’enguany és Angela Davis, referent indiscutible de la lluita pels drets humans que va omplir la cabuda màxima de la conferència poques hores després d’obrir-se les inscripcions. Davis s’afegirà a la llista de pensadores de renom internacional com Vandana Shiva, Rita Segato, Sara Ahmed i Yayo Herrero. A escala local, la filòsofa Marina Garcés serà l’encarregada d’obrir la fira en l’acte inaugural.

Com sempre, Literal també tindrà un mercat del llibre que reuneix anualment un centenar d’editorials i llibreries independents.

VilaWeb
VilaWeb

En total, s’han programat set converses amb autors destacats que tracten del pensament crític, tant a escala nacional com internacional; deu debats i taules rodones per a abordar els temes més punyents del moment; seixanta actes en format d’entrevista o de presentació de llibre, en què un seguit de periodistes i col·laboradors conversaran amb autors de les darreres novetats; vint activitats de rondallaires i poesia; un espai de lectura en col·laboració amb les Biblioteques de Barcelona; un espai gastronòmic; i un espai del joc per a nens a partir de tres anys. Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic. Algunes també tenen transmissió en directe per internet.

Podeu consultar tota la programació de la Fira Literal a la seva web, però a continuació us fem una llista d’alguns dels actes més destacats.

Divendres 24

L’acte inaugural de la fira, titulat “Literal i l’esperança dels futurs possibles”,  serà avui a les 19.30 a la Fàbrica de Creació. Hi intervindran Marina Garcés, filòsofa i autora d’Un món comú (Tigre de Paper), i Mar Vallecillos, sociòloga i autora de Cosmonautes de la quotidianitat (Triangular). Garcés oferirà una conferència inèdita en què reflexionarà sobre l’esperança i la imaginació com a motors per a originar uns altres mons possibles. Seguidament, conversarà amb Vallecillos sobre el compromís col·lectiu. L’acte comptarà amb la intervenció musical de Rusó Sala i Borja Penalba.

A més, a les 19.00, també a la Fàbrica de Creació, s’obrirà l’exposició “Literal, 10 anys d’esperança”, una mostra que segueix tota la trajectòria de la fira, del 2014 fins ara, amb imatges, texts i cartells. Una altra exposició que es podrà veure, durant tot el cap de setmana, a l’Ateneu Harmonia és “La resistència invisible, dones palestines contra l’ocupació”, una mostra de fotografies que retrata estratègies de resistència de dones palestines que lluiten contra el patriarcat i l’ocupació.

Dissabte 25

Algunes de les ponències més remarcables de la fira es faran demà, dissabte. És el cas la conferència d’Angela Davis, a les 17.00 a la Fàbrica de Creació. Amb el títol “Per molts anys de lluita”, Davis –una de les grans veus del moviment pels drets civils dels Estats Units– repassarà la seva trajectòria com a activista fins a convertir-se en un referent indiscutible de la lluita per la justícia social al món. La conferència, en què també participaran la periodista Bea Duodu Owusu i la filòsofa Jule Goikoetxea, se centrarà en la manera com, avui dia, amb molts dels drets ja aconseguits, encara hi ha qui lluita per la justícia social: quins desafiaments hi ha ara? Quins són els moviments de resistència contemporanis? Què els separa dels moviments precedents?

Sara Ahmed, escriptora feminista i autora, per exemple, de Vivir una vida feminista (Bellaterra), conversarà a les 12.30 a la Fàbrica de Creació amb Salima Jirari –consultora especialitzada en diversitat, igualtat i inclusió– i Bel Olid –escriptora– per parlar sobre identitats. El diàleg, titulat “Explorar les identitats”, tractarà sobre la dimensió política i col·lectiva de les identitats.

Demà a les 15.00 a l’Espai Bota, Anna Roca, editora d’Agulla Daurada, moderarà la taula rodona “Què significa publicar als marges”, amb les editores internacionals Gizella Garciarena, de Bajo Tierra Ediciones (Mèxic), Layla Mohamed Cassava, de Republic Press (Nigèria), Neva Serdarević, de Fraktura (Croàcia), i Margot Atwell, de The Feminist Press (EUA).

En clau nacional, es destaca el debat organitzat per Catarzi Magazín demà a les 10.30 a l’Espai Bota, titulat L’alliberament nacional, una estratègia per a l’emancipació?”amb Xavier Antich, Roc Solà, Laure Vega i Júlia Ojeda de ponents. Un debat que posa sobre la taula propostes diverses del sobiranisme català sobre qüestions fonamentals relacionades amb la nació i el conflicte amb l’estat espanyol.

Demà també es podrà veure en directe i en primícia el poeta palestí Mohàmmad Bitari recitant els poemes del seu nou llibre, que Pol·len Edicions publicarà aviat. Serà a les 11.00 a l’Escenari Artístic de la fira.

Diumenge 26

Les ponències més remarcables de diumenge són les de Rita Sagato, antropòloga i autora de La guerra contra las mujeres (Traficantes de Sueños); i de Vandana Shiva, filòsofa i activista ecofeminista i autora de Qui alimenta el món en realitat? (Tigre de Paper). Sagato farà la conferència Feminisme contra el punitivisme” a les 12.30 a la Fàbrica de Creació, una conversa amb Laura Macaya, educadora i coautora d’Alianzas rebeldes (Bellaterra) i Núria Alabao, periodista i doctora en antropologia. I Shiva dialogarà amb Yayo Herrero, antropòloga, activista ecofeminista i autora d’Els cinc elements (Arcàdia), en la conferència “Futurs ecofeministes”, centrada en la sostenibilitat i el decreixement. Serà a les 16.30 a la Fàbrica de Creació.

L’habitatge prendrà un paper principal en el debat “Cap a un nou model d’habitatge”, en un moment en què també és un tema controvertit en l’àmbit polític i social. Moderat per Andrea Castarlenas, de la Dinamo –una fundació per a l’habitatge cooperatiu–, s’hi parlarà sobre les pujades del preu del lloguer, el desenvolupament del turisme i les transformacions urbanes, a més de projectes que proposen alternatives per a protegir els drets dels llogaters i garantir l’accés a l’habitatge. Els ponents seran Jaime Palomera, prologuista d’En defensa de la vivienda (Capitán Swing); Martí Cusó, militant de Resistim al Gòtic; i Laia Forné, sòcia de la Diversa –projecte d’habitatge cooperatiu de la Dinamo. Serà a les 18.00 a l’Espai Bota.

Un dels darrers actes del dia serà la presentació de Bel·licràcia, de Rosa-Elvira Presmanes, a les 19.30 a l’Ateneu Harmonia. El llibre exposa que la guerra no és un fet universal, sinó consubstancial al patriarcat, i relata la presència de les dones en diverses guerres per a constatar que sempre hi han estat en defensa pròpia i dels seus, mai per a la conquesta. El llibre proposa una modificació dels valors culturals naturalitzats arreu, per fer impossible la iniquitat i la guerra. El presentarà el periodista Ander Zurimendi. 

L’acte de clausura de la Literal serà “La força de la paraula: Estellés i la resistència cultural”, amb motiu de l’Any Estellés. Un acte per a celebrar el seu llegat i reflexionar sobre el poder de la paraula literària i la poesia com a formes de resistència contra les polítiques lingüístiques restrictives i, alhora, com a motors de construcció d’una identitat col·lectiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any