Aragonès vol tornar a reunir la taula de diàleg enguany

  • Reivindica l'acord de la claredat i treu importància a la negativa ja expressada al parlament perquè no s'ha debatut en profunditat

VilaWeb
EFE
08.04.2023 - 13:32
Actualització: 08.04.2023 - 19:38

El president Pere Aragonès ha demanat a Pedro Sánchez, president del govern espanyol, que no abandoni el diàleg per motius electorals i convoqui enguany la taula de diàleg: “Nosaltres estem en plena disposició per a les reunions que calgui i avançar en la resolució del conflicte.” En una entrevista amb EFE, Aragonès ha analitzat les perspectives futures del diàleg amb el govern espanyol i ha avançat detalls de la seva proposta d’acord de la claredat, que vol que acceleri després de les eleccions municipals del mes vinent.

Aragonès considera que la taula de diàleg no hauria d’acabar en punt mort enguany, tot i ser un any marcat per eleccions municipals, autonòmiques i espanyoles, després de la reforma del codi penal espanyol. “El diàleg no hauria d’estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits. […] Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d’estar condicionat per interessos a curt termini i electorals. Per mi, no ho està”, diu. Per això, considera que Sánchez haurà de donar explicacions sobre per què no vol dialogar si ara “amaga, retira i fa malbé aquesta bandera del diàleg perquè té eleccions municipals i autonòmiques”.

Tot i que desvincula la continuïtat del diàleg entre governs del fet que Sánchez continuï de president espanyol, ha admès que si hi ha un canvi a la Moncloa, les condicions serien més difícils: “Nosaltres no ens aixecarem de la taula. Ara, sóc molt conscient que un govern del PP i Vox significaria probablement fer passos enrere. Però serien ells els que decidirien trencar el diàleg.”

En aquesta situació, no ha volgut aclarir si el govern català reprendria el camí de la unilateralitat: “Si a algú preocupa la unilateralitat, s’hauria de preocupar per les accions unilaterals d’un govern espanyol en mans del PP i Vox.”

Accelerar l’acord de la claredat després de les eleccions

Independentment de com avanci enguany el procés de diàleg, Aragonès té previst de centrar els seus esforços en la proposta d’acord de la claredat per a pactar les condicions mínimes d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Abans de cercar el pacte amb l’estat espanyol, vol sumar forces a Catalunya mitjançant un gran acord amb agents polítics, socials, econòmics, sindicals i culturals que serveixi per a fixar les condicions concretes del referèndum.

“No es pot allargar en excés la posada en marxa d’aquest procediment, més que res perquè el conflicte no pot continuar estancat”, diu. Ha avançat que les setmanes vinents hi hauria una feina de contingut per part d’un grup d’acadèmics. Quan aquesta feina sigui prou madura, diu que començaran els contactes amb forces polítiques catalanes, cosa que creu que no passarà fins passat el 28 de maig, per no interferir en les eleccions.

“En un context de campanya –argumenta– és difícil de tenir les condicions per a un debat tan transcendental com aquest. Una part dels treballs s’hauran de deixar per a després les municipals, però no es poden endarrerir en excés.”

La seva voluntat és aconseguir grans acords al parlament, en què partits com ara el PSC, Junts i la CUP ja han mostrat l’oposició a la proposta, que només té el suport dels comuns. Aragonès resta importància a aquestes negatives, atès que diu que no hi ha hagut oportunitat encara de debatre en profunditat la proposta.

Tot i això, ha dit que qui s’oposi al seu plantejament estarà obligat a posar sobre la taula la seva alternativa; i ha aprofitat per dirigir-se, un per un, al PSC, Junts i la CUP, per desafiar-los també a posicionar-se sobre l’acord de la claredat: “Què pensa el PSC sobre el futur de Catalunya? Els sembla bé l’estatut retallat? Continuaran negant-se a un referèndum encara que hi hagi una majoria més àmplia al parlament? I quina proposta fa, Junts? Continuem sense full de ruta i estancats? Perquè el problema de l’estratègia de confrontació és que mai no hem sabut ben bé en què consisteix.” També ha suggerit a la CUP que la seva defensa d’un referèndum amb connexió internacional encaixava perfectament amb l’acord de la claredat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor