Aragonès anuncia el seu tercer govern en dos anys i diu que vol governar fins el 2025

  • A més del relleu de Teresa Jordà –que el 23-J anirà segona de la llista d’ERC, amb Gabriel Rufián–, Aragonès ha destituït Josep Gonzàlez-Cambray i Juli Fernàndez · Els nous consellers són David Mascort, Anna Simó i Ester Capella

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.06.2023 - 09:31
Actualització: 12.06.2023 - 12:29

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha aprofitat el pas de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la llista d’ERC per a les eleccions espanyoles del 23 de juliol per a fer un canvi més profund del govern. Segons que ha anunciat en una compareixença del Palau de la Generalitat, ha destituït també els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el de Territori, Juli Fernàndez; que seran substituïts per Anna SimóEster Capella, respectivament. Jordà serà substituïda per l’actual secretari general del departament, David Mascort. Els nous consellers prendran posessió del càrrec avui a les 16.00.

Aragonès ha justificat els canvis “per afrontar la segona part de la legislatura amb més fortalesa i energia renovada”. “Quan el govern va començar a caminar ara fa dos anys vaig fer l’encàrrec als consellers que fossin inconformistes, que no es limitessin a la gestió del dia a dia”, ha dit Aragonès, que ha defensat que els consellers que avui destitueix ho han fet. “Els nous consellers tenen l’encàrrec de consolidar els canvis per a seguir fent avançar el país i dotant d’oportunitats a la Catalunya sencera”, ha afegit.

Aragonès ha dit que els canvis parteixen de la idea que les següents eleccions al parlament siguin el febrer del 2025, i que, per tant, comença ara la segona part de la legislatura. Amb la sortida de Junts del govern Aragonès va justificar la incorporació d’ex-dirigents dels comuns, el PSC i el PDECat com una voluntat d’obrir l’executiu a més sensibilitats. Ara, amb la formació del tercer govern des de la investidura, el sentit és l’oposat, ja que confia les noves responsabilitats a referents d’ERC.

Des de l’entorn de la presidència justifiquen el pas de Jordà a Madrid com una mostra de la confiança d’Aragonès en ella per a representar ERC al congrés espanyol, i el relleu de Mascort com una opció continuista. Ara bé, les destitucions de Gonzàlez-Cambray i Juli Fernàndez semblen estar justificades per dues qüestions ben concretes, tot i que Aragonès ha tirat pilotes fores quan els periodistes li han demanat amb insistència.

Gonzàlez-Cambray ha estat molt criticat pels sindicats educatius durant tota la seva etapa com a conseller i ha protagonitzat diverses polèmiques que van comportar vagues de mestres i professors sostingudes en el temps. Els sindicats sovint han retret la manca de diàleg i la política de fets consumats que l’han portat a anunciar a la premsa canvis de pes com l’avançament del calendari lectiu sense haver-los pactat abans. El substituirà Anna Simó, ex-consellera de Benestar Social i ex-presidenta del Consell Escolar de Catalunya. És a dir, un càrrec important d’ERC que es va apartar de la política activa per la repressió arran del referèndum d’independència però que Aragonès ara ha anat a buscar per l’experiència de govern i la relació amb les polítiques educatives.

Durant la compareixença, Aragonès ha defensat les polítiques de Gonzàlez-Cambray al capdavant del departament d’Educació, però ha dit que amb la fi del curs escolar és un bon moment per a fer canvis. “Uns docents que ho han donat tot necessiten un equip renovat, i estic segur que Anna Simó podrà aportar-ho”, ha dit.

En canvi, en el relleu de Juli Fernàndez –nomenat fa menys d’un any, quan Junts va sortir del govern– sembla que hi ha pesat el compromís de construir la B-40 que el PSC va exigir per a aprovar el pressupost, i amb el qual Fernàndez ha manifestat obertament la seva incomoditat. Com amb Gonzàlez-Cambray, Aragonès no ha confirmat el motiu del canvi més enllà de referències abstractes a la necessitat de renovació per a donar noves forces al govern, però es poden llegir de la glosa que ha fet de Capella i la seva capacitat de negociació amb el govern espanyol. A banda, ha dit que la destitució ha estat consensuada entre tots dos després de setmanes de converses i que tindrà protagonisme en el grup parlamentari d’ERC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor