Aragonès anuncia el seu tercer govern en dos anys i diu que vol governar fins el 2025

  • A més del relleu de Teresa Jordà –que el 23-J anirà segona de la llista d’ERC, amb Gabriel Rufián–, Aragonès ha destituït Josep Gonzàlez-Cambray i Juli Fernàndez · Els nous consellers són David Mascort, Anna Simó i Ester Capella

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.06.2023 - 09:31
Actualització: 12.06.2023 - 12:29

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha aprofitat el pas de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la llista d’ERC per a les eleccions espanyoles del 23 de juliol per a fer un canvi més profund del govern. Segons que ha anunciat en una compareixença del Palau de la Generalitat, ha destituït també els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el de Territori, Juli Fernàndez; que seran substituïts per Anna SimóEster Capella, respectivament. Jordà serà substituïda per l’actual secretari general del departament, David Mascort. Els nous consellers prendran posessió del càrrec avui a les 16.00.

Aragonès ha justificat els canvis “per afrontar la segona part de la legislatura amb més fortalesa i energia renovada”. “Quan el govern va començar a caminar ara fa dos anys vaig fer l’encàrrec als consellers que fossin inconformistes, que no es limitessin a la gestió del dia a dia”, ha dit Aragonès, que ha defensat que els consellers que avui destitueix ho han fet. “Els nous consellers tenen l’encàrrec de consolidar els canvis per a seguir fent avançar el país i dotant d’oportunitats a la Catalunya sencera”, ha afegit.

Aragonès ha dit que els canvis parteixen de la idea que les següents eleccions al parlament siguin el febrer del 2025, i que, per tant, comença ara la segona part de la legislatura. Amb la sortida de Junts del govern Aragonès va justificar la incorporació d’ex-dirigents dels comuns, el PSC i el PDECat com una voluntat d’obrir l’executiu a més sensibilitats. Ara, amb la formació del tercer govern des de la investidura, el sentit és l’oposat, ja que confia les noves responsabilitats a referents d’ERC.

Des de l’entorn de la presidència justifiquen el pas de Jordà a Madrid com una mostra de la confiança d’Aragonès en ella per a representar ERC al congrés espanyol, i el relleu de Mascort com una opció continuista. Ara bé, les destitucions de Gonzàlez-Cambray i Juli Fernàndez semblen estar justificades per dues qüestions ben concretes, tot i que Aragonès ha tirat pilotes fores quan els periodistes li han demanat amb insistència.

Gonzàlez-Cambray ha estat molt criticat pels sindicats educatius durant tota la seva etapa com a conseller i ha protagonitzat diverses polèmiques que van comportar vagues de mestres i professors sostingudes en el temps. Els sindicats sovint han retret la manca de diàleg i la política de fets consumats que l’han portat a anunciar a la premsa canvis de pes com l’avançament del calendari lectiu sense haver-los pactat abans. El substituirà Anna Simó, ex-consellera de Benestar Social i ex-presidenta del Consell Escolar de Catalunya. És a dir, un càrrec important d’ERC que es va apartar de la política activa per la repressió arran del referèndum d’independència però que Aragonès ara ha anat a buscar per l’experiència de govern i la relació amb les polítiques educatives.

Durant la compareixença, Aragonès ha defensat les polítiques de Gonzàlez-Cambray al capdavant del departament d’Educació, però ha dit que amb la fi del curs escolar és un bon moment per a fer canvis. “Uns docents que ho han donat tot necessiten un equip renovat, i estic segur que Anna Simó podrà aportar-ho”, ha dit.

En canvi, en el relleu de Juli Fernàndez –nomenat fa menys d’un any, quan Junts va sortir del govern– sembla que hi ha pesat el compromís de construir la B-40 que el PSC va exigir per a aprovar el pressupost, i amb el qual Fernàndez ha manifestat obertament la seva incomoditat. Com amb Gonzàlez-Cambray, Aragonès no ha confirmat el motiu del canvi més enllà de referències abstractes a la necessitat de renovació per a donar noves forces al govern, però es poden llegir de la glosa que ha fet de Capella i la seva capacitat de negociació amb el govern espanyol. A banda, ha dit que la destitució ha estat consensuada entre tots dos després de setmanes de converses i que tindrà protagonisme en el grup parlamentari d’ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any