Anna Gabriel demana un ‘gran acord estratègic’ i critica les ‘acusacions encreuades i ocurrències’

  • L'ex-portaveu de la CUP assegura que serà a Ginebra per denunciar la repressió

VilaWeb
Redacció
25.01.2019 - 10:11
Actualització: 25.01.2019 - 12:58

L’ex-portaveu de la CUP Anna Gabriel ha apostat per un ‘gran acord estratègic’ de l’espai que defensa el dret a l’autodeterminació i creu que les ‘acusacions creuades i les ocurrències’ s’han de deixar per un altre moment que no hi hagi ‘tant dolor’. Així ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Suïssa. Una estratègia amb ‘mirada llarga’ que també ha d’incloure encarar el judici de l’1-O de forma col·lectiva perquè esdevingui un ‘bumerang’ contra l’estat espanyol. Preguntada per si té previst tornar a Catalunya tenint en compte que està acusada de desobediència, Gabriel ha explicat que serà a Suïssa ‘el temps que faci falta’ per denunciar la repressió mentre hi hagi companys acusats amb penes ‘altíssimes’.

Gabriel ha explicat que té una feina estable a Ginebra en l’àmbit del dret laboral, una feina que ha qualificat de ‘força interessant’ amb cobertura de l’administració pública de l’estat de Ginebra. De fet, l’ex-diputada ha explicat que ha tornat a fer el que havia fet la major part de la seva vida, treballar i fer de militant.

L’ex-diputada ha defensat que quan va valorar l’exili ho va fer per buscar justícia i denunciar la situació a l’estat espanyol i que no ho fa pensant estrictament en ella. En aquest sentit, ha argumentat que independentment de la seva circumstància individual, que està acusada de desobediència i no de rebel·lió, s’ha de pensar en la necessitat col·lectiva. Per aquest motiu, ha afirmat que es quedarà a Ginebra mentre els presos polítics i exiliats estiguin acusats amb penes ‘altíssimes’. ‘Mentre això sigui així jo estic convençuda que seguirà sent útil ser fora denunciant la repressió de l’estat espanyol’, ha conclòs.

Preguntada per quines accions està fent per denunciar la repressió, Gabriel no ha volgut concretar i ha explicat que hi ha un espai de relacions polítiques en l’àmbit internacional que no es retransmet i no surten als mitjans de comunicació. I ha defensat que és necessari que sigui així.

Gabriel ha coincidit amb el líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, que no es pot governar un país només des de l’exili o des de la presó. Per a l’ex-portaveu de la CUP, aquestes circumstàncies suposen ‘moltes limitacions’ per fer política i ha afegit que ser conseqüència del conflicte sovint ‘condiciona moltíssim i pot determinar determinats posicionaments’.

En aquest sentit, ha defensat que cal seure i parlar per analitzar la situació amb una ‘mirada llarga, honestedat, humilitat i sense penedir-se’. En aquest context, segons Gabriel, el judici sobre l’1-O és ‘absolutament clau i estratègic’ i no s’ha d’encarar a partir de necessitats individuals sinó per denunciar l’estat espanyol i perquè esdevingui un bumerang. En aquest sentit, ha considerat que s’ha d’entendre que hi ha moments que els fets desborden les circumstàncies personals.

Preguntada sobre les darreres declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, en què no descarta cap resposta democràtica, tampoc no una declaració unilateral d’independència, en cas de sentències condemnatòries, Gabriel ha respost que no es necessiten ‘acusacions creuades i ocurrències’ sinó reaccionar de manera col·lectiva a un embat repressiu de l’estat. ‘El que necessitem és transmetre que hi ha la necessitat d’arribar a un acord estratègic i compartit, parlo de l’àmbit autodeterminista. I deixar per un altre moment, en què no hi hagi tant de dolor, les acusacions creuades o ocurrències’, ha argumentat.

Segons Gabriel, partits i entitats estan treballant conjuntament i en els dies vinents es presentarà una ‘mobilització transversal’ que acompanyi el judici de l’1-O.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any