AMP.- Jané informa que va haver-hi diverses amenaces a l’estació de Sants després de l’atemptat a Londres

  • Assegura que van ser amenaces "singulars" i que totes estan descartades

VilaWeb
Redacció
07.04.2017 - 12:56
Actualització: 04.06.2017 - 05:26

Assegura que van ser amenaces “singulars” i que totes estan descartades

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha informat aquest divendres que a més de la falsa amenaça d’atemptat a l’estació de Sants de Barcelona que ha motivat la detenció d’un menor de 16 anys, va haver-hi més amenaces a la mateixa infraestructura després de l’atemptat a Londres del 22 de març.

En declaracions als mitjans en presentar el dispositiu de trànsit de Setmana Santa, Jané ha declarat que “aquesta no va ser l’única amenaça que va aparèixer a l’estació de Sants aquests dies en les xarxes” i que en qualsevol cas totes estan ja descartades.

Fonts coneixedores de la investigació han concretat que hi ha dues investigacions obertes a l’Audiència Nacional per aquestes falses amenaces: una de la Policia Nacional que va culminar aquest dijous amb la detenció del menor a Barcelona, i una altra que porten els Mossos també sota les ordres de l’Audiència Nacional.

Segons el conseller, malgrat que des d’un principi es va sospitar que eren amenaces falses, es va considerar que eren “singulars” i per això es va desplegar un important dispositiu dels Mossos a l’estació de Sants durant sis dies.

Ha detallat que el menor va penjar coordenades i codis binaris en el web ‘4chan’, el mateix on es van penjar dades que duien al pont de Wesminster.

Jané ha puntualitzat que van considerar que era una amenaça singular perquè es va produir l’endemà de l’atemptat i mitjançant un ús de la xarxa que també s’havia fet en l’atemptat de Londres: “Això provoca que malgrat pensar que estàvem davant una falsa amenaça es va considerar per les autoritats policials reforçar els dispositius de seguretat”.

“La metodologia, els dies i l’entorn internacional en què es produïen va fer aconsellable el dispositiu de seguretat”, ha insistit en preguntar-li per què desplegar l’operatiu si es va considerar falsa l’alarma.

El conseller ha indicat que des del moment en què es van conèixer aquestes amenaces “va existir una absoluta coordinació policial i institucional” amb el Ministeri de l’Interior, les Forces i Cossos de Seguretat i la Guàrdia Urbana de Barcelona, i que es va abordar en la reunió del Centre d’intel·ligència contra el terrorisme i crim organitzat (Citco).

Jané ha admès que reben moltes amenaces i sempre els serveis d’Informació analitzen i es prenen les decisions que es consideren necessàries per a la seguretat, i que en aquest cas va ser reforçar la seguretat de Sants.

Ha admès que el cost del dispositiu ha estat elevat –sense detallar-ho– i sobre si es personaran en la causa a l’Audiència Nacional per reclamar, s’ha limitat a dir que aportaran aquesta dada a la investigació per si cal reclamar-la.

Ha advertit que aquesta detenció demostra “a qui fa aquestes bromes per internet que no li surt gratis”.

Sobre si hauria d’haver-se informat la ciutadania d’aquesta amenaça, Jané ha indicat que no es va fer per “no causar una alarma innecessària” ja que podria haver provocat una reacció en la ciutadania negativa i perquè es podria haver creat un efecte crida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any