Alliberen la cap de l’oposició de les Filipines després de gairebé set anys a la presó

  • Dels sis anys que va estar a la presó, de Lima en va passar cinc sense judici, i era considerada el presoner polític més destacat del país

VilaWeb
The Washington Post
13.11.2023 - 21:40
Actualització: 13.11.2023 - 21:52

The Washington Post · Regine Cabato

Leila de Lima, ex-senadora i una de les veus més crítiques amb l’antic president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha estat alliberada després d’haver pagat una fiança. Fa gairebé set anys que la van detenir, acusada de delictes relacionats amb drogues, acusació que les organitzacions de drets humans consideren que tenia una motivació política.

Malgrat la pluja, desenes de simpatitzants la van anar a rebre fora del tribunal. De Lima va donar les gràcies als mitjans de comunicació i a l’administració del president Ferdinand Marcos Jr. “per haver respectat la independència del poder judicial i l’estat de dret”.

Dels sis anys d’empresonament, en va passar cinc sense judici i és considerada el pres polític més destacat del país. Va ser una de les poques persones a plantar cara a Duterte, i el 2018 el Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries va concloure que la seva detenció era injusta.

Aquest alliberament s’ha interpretat com una victòria de l’oposició filipina, que és debilitada. També s’espera que pugui fer campanya de manera més activa contra Duterte davant el Tribunal Penal Internacional, que l’investiga per possibles crims contra la humanitat.

L’empresonament de de Lima va ser el 2017, quan havia promogut una investigació al senat sobre la guerra contra les drogues de Duterte, que ha causat desenes de milers de morts. Temps enrere, ja s’havia enfrontat al president: quan era a comissionada de drets humans va investigar les execucions extrajudicials a la ciutat de Davao, on Duterte va ser batlle durant dues dècades. A partir d’aquell moment, va començar una campanya de difamació implacable contra ella. El seu número de telèfon personal i la seva adreça van ser filtrats en una audiència al congrés, fet que originà tot de casos d’assetjament. Duterte, per a embrutar la seva imatge, fins i tot va afirmar que estava involucrada en un vídeo de contingut sexual.

Aquests darrers anys, cinc testimonis han retirat sengles declaracions en el cas de drogues contra de Lima, fet que donà credibilitat a la seva defensa. Els simpatitzants confien que el cas s’acabarà amb l’absolució.

L’alliberament de de Lima va ser molt aplaudit pels seus aliats polítics i els defensors dels drets humans. “Hem esperat aquest dia durant molt de temps, sempre creient que la veritat prevaldria”, va dir Leni Robredo, cap de l’oposició, en la candidatura del qual, l’any passat, de Lima es va presentar per a la reelecció de la presó estant, sense èxit.

Ferdinand Marcos Jr., fill del difunt dictador, que va guanyar de manera aclaparadora les eleccions l’any passat, va diferenciar-se del seu predecessor amb un canvi en la política exterior que afavoria els Estats Units i una obertura a debatre sobre els drets humans. Així i tot, la policia continua matant gent i els observadors internacionals han instat Marcos a prendre mesures.

Arjan Aguirre, professor adjunt al departament de ciències polítiques de la Universitat Ateneo de Manila, creu que aquest alliberament indica una escissió en l’aliança Marcos Jr. – Duterte. “És indicatiu de la tensió persistent… entre les dues dinasties”, diu. Marcos va guanyar la presidència amb la filla de Duterte, Sara, com a companya de candidatura.

Tot i que la germana del president, la senadora Imee Marcos, va expressar el suport als Duterte, Aguirre no descarta que el govern doni suport a la investigació del Tribunal Penal Internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any