Els aliments ultraprocessats augmenten alguns bacteris relacionats amb malalties inflamatòries gastrointestinals

  • Un projecte de recerca de Nutrició Humana de la URV analitza més de 600 pacients amb risc càrdio-vascular

VilaWeb
ACN
21.11.2022 - 18:18
Actualització: 21.11.2022 - 22:38

Menjar aliments ultraprocessats suposa ingerir més sucres, més sal i més greixos saturats. Són productes sotmesos a múltiples processos industrials als quals s’afegeixen ingredients alimentaris com ara edulcorants, espessidors, colorants o elevadors del gust. Un grup investigador de la unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha determinat que consumir-los s’associa en el fet que hi hagi més bacteris específics de l’intestí humà que estan relacionats amb malalties inflamatòries gastrointestinals. És un estudi pioner en aquest camp i els resultats s’han publicat a la revista científica Frontiers in Nutrition. L’estudi ha analitzat 641 persones d’edat avançada amb alt risc càrdio-vascular, veïns de Reus, Barcelona, València i Màlaga.

Uns quants estudis científics havien observat que els aliments ultraprocessats podrien modificar la microbiota intestinal i explicar efectes adversos per a la salut humana observats en estudis prospectius sobre grans grups de població.

Les persones que consumien més aliments ultraprocessats tenien un nombre més elevat de bacteris relacionats amb malalties gastrointestinals. L’equip de Nutrició Humana conclou que la dieta i l’estat nutricional són factors determinants per a la salut humana si canvia la composició de la microbiota intestinal. I diuen que detectar patrons dietètics poc saludables relacionats amb els perfils de la microbiota intestinal seria essencial per arribar a entendre els mecanismes de diverses malalties i per a dissenyar estratègies de prevenció i millora en salut pública.

A l’estudi hi han participat els investigadors postdoctorals Alessandro Atzeni i María Ángeles Martínez amb la supervisió de Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. També hi ha col·laborat un equip investigador del CIBEobn (Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any