22.08.2015 - 06:00
Barcelona en Comú no ha encaixat bé la iniciativa de CDC, ERC i la CUP de forçar un ple extraordinari abans de la Diada per a votar sobre l’adhesió de l’ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Ahir Colau deia a Catalunya Ràdio que la mesura era electoralista i que creia que Barcelona en Comú s’acabaria abstenint en la votació. Això faria que la moció comptés amb una majoria de vots favorables però no arribaria als vint-i-un regidor de la majoria absoluta necessària per a fer efectiva l’adhesió del consistori a l’AMI. El president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, en fa una lectura positiva, i no dóna del tot per perduda la majoria absoluta.
—Què us sembla la resposta d’Ada Colau sobre el ple per a votar l’adhesió de Barcelona a l’AMI?
—No m’ha semblat que tanqués la porta, sembla que hi ha una petita escletxa. I ara tenim per endavant unes setmanes en què haurem de treballar el tema però en qualsevol cas sembla garantir que la votació es farà, i això ja és històric, i que, a més, es guanyarà, molt probablement. Per això estem contents, perquè hi ha tres formacions que ens hem posat d’acord per a tirar endavant el ple extraordinari, perquè es farà, i perquè es guanyarà.
—Es guanyarà, però no per la majoria absoluta que requereix l’adhesió a l’AMI.
—Ens agradaria que es guanyés per majoria absoluta, i això és el que hem de treballar aquestes setmanes vinents. Sabem que va de tres regidors, i treballarem per veure si aconseguim la majoria absoluta. Però en qualsevol cas, que se celebri una votació a l’ajuntament de Barcelona sobre l’adhesió a l’AMI em sembla una gran notícia. Si es guanya la votació estic segur Barcelona no podrà continuar com fins ara respecte de l’AMI. Hi haurà d’haver un canvi d’escenari, segur.
—Però quan porteu la iniciativa al ple l’objectiu és aconseguir l’adhesió, i no només guanyar la votació.
—En tot cas estarem millor que fins ara, perquè haurem guanyat la votació, i això permetrà de fer un pas endavant.
—No aconseguir l’adhesió també pot ser llegit com una derrota del propòsit d’adherir Barcelona a l’AMI.
—Però jo no faré la lectura que en farà La Razón o l’ABC. La lectura que faig jo és que serà un bon pas endavant. I guanyar una votació sobre aquest tema a l’Ajuntament de Barcelona segur que haurà de tenir el seu reflex després; haurem fet un pas. I tots els demòcrates entendrem que quan es guanya una votació a qualsevol lloc s’haurà de tenir en compte.
—I què canviarà?
—Emplaçarem el govern de la ciutat a que comenci converses amb l’AMI per a trobar la manera de reflectir aquesta realitat, que és que la majoria dels membres presents al consistori han votat d’unir-se a l’independentisme municipal. El govern, si vol, es pot abstenir en la votació, però no pot prescindir d’un resultat com aquest, no el podrà ignorar. I caldrà que hi hagi una resposta en consonància amb el resultat, perquè votarà gent que ha estat votada, representants del poble. Sóc optimista, i hem de trobar ben bé quina haurà de ser la resposta que s’haurà de donar. Primer anirem a buscar la majoria absoluta, que és el que ens agradaria.
—No us heu resignat a no tenir la majoria absoluta, doncs.
—Mai. Algú que vol la independència de Catalunya no s’ha de resignar, per molts obstacles que trobi pel camí.
—Per més que gent com Jaume Asens, de sensibilitat independentista dins de BComú, no s’avinguin a votar a favor de la moció?
—Insisteixo que la lectura negativa la faran aquells que vulguin aterrar qualsevol pas endavant nostre. Jo penso que és bo que en fem una lectura positiva. No hem de renunciar a fer cap pas, ni a fer cap votació, ni a res. Per tant, treballem-hi. Ara tenim aquest termini, i plantegem que abans de l’Onze de Setembre es voti, amb la pràctica seguretat de saber que guanyarem: no pot ser cap mala notícia. I si no entréssim a l’AMI aquesta vegada, ja hi entrarem, perquè tot enfoca cap aquí, tant la ciutat de Barcelona com el país en general. Tothom s’haurà de pronunciar, i apel·larem a la consciència de tothom, siguin del partit que siguin. Els demanarem que votin a consciència.
—Diu Colau que fer pronunciar tothom ara amb aquesta moció és electoralista per part vostra. Per què no vau deixar la votació per a després del 27-S?
—Bé, podria ser. No dic que no en fem una altra; si calgués, també la faríem després. També podria dir que és electoralista votar diferent abans o després d’unes eleccions. Si tens unes conviccions i les tens clares, en relació amb la independència de Catalunya, votaràs exactament igual abans o després. No votaràs d’una manera o d’una altra depenent de si hi ha eleccions. És prou important com per votar-hi a consciència. I apel·lo a la consciència de tothom perquè en aquest tema tant important els regidors votin segons el seu pensament, el seu criteri i les seves creences.
—Ada Colau diu que l’adhesió a l’AMI es decideixi en una consulta ciutadana. No us sembla bé?
—Nosaltres no liderarem ni demanarem la convocatòria d’una consulta ciutadana. No creiem que s’hagi de fer; se n’han fet moltes, de consultes: s’han fet consultes populars, en què un quart de milió de persones va votar en el Barcelona Decideix; s’ha fet el 9-N, en què van votar mig milió de barcelonins… Quantes més n’hem de fer? I parlem de l’adhesió d’un muncipi a una entitat municipalista. I no se sol fer: ni per adherir-se a l’Associació Catalana de Municipis, ni a la Federació Catalana de Municipis, ni a la Federació Española de Municipios y Provincias… Els municipis ho debaten i el plenari mateix decideix si s’hi han d’afegir o no. Ara no toca tornar la pilota als ciutadans. Ara toca mullar-se.
—Compteu que Ada Colau serà a la Meridiana l’Onze de Setembre?
—Espero i confio que hi serà, i que hi haurà una representació nodrida de l’Ajuntament de Barcelona, és on es fa la manifestació i és la capital de Catalunya.
—Ella no ha estat clara i contundent a l’hora de dir que sí que hi serà.
—M’agradaria que tant Colau com Artur Mas hi fossin. Enguany és molt impirtant que tots els dirigents institucionals o de la societat civil hi siguin. I tots aquells que hi vulguin donar suport al procés diguin clarament amb la seva presència que hi estan d’acord.
—Si Barcelona en Comú no vota a favor de l’adhesió a l’AMI, ERC condicionarà el suport al govern municipal en altres qüestions?
—Per entrar en un govern cal sintonia; per compartir govern cal un projecte polític compartit, i ara mateix això no ho hem trobat. De moment aquesta sintonia no és prou àmplia ni ferma perquè aquest govern conjunt sigui una realitat. Ara mateix som a l’oposició i hi continuem. I en alguns temes discrepant i desmarcant-nos, com en aquest cas de l’AMI.
—Un altre gran tema per resoldre a Barcelona és el dels venedors ambulants il·legals. Aquest agost se’n parla molt arran de la mort de Mor Sylla a Salou. Què proposeu per a resoldre la situació a Barcelona?
—D’entrada, que hi hagi un acord polític de ciutat. Que ens deixem de tirar els plats pel cap per objectius electoralistes o partidistes per aquest tema, perquè és un tema que l’única cosa que vol el ciutadà és que s’arregli. Hem de superar desavinences per arribar a un acord de principis. I proposem quatre punts: respectar la legalitat vigent pel que fa al comerç, al turisme, al que sigui. Hi ha una llei i s’ha de complir. També demanem que no hi hagi un ús desproporcionat de la força per part dels implicats. I trobar sortides dignes per a tota la gent que participa del ‘top manta’.
—Quines poden ser aquestes sortides dignes?
—En el mandat anterior a proposta d’ERC es va contactar amb recol·lectors de ferralla i i se’ls va animar i se’ls va ajudar perquè anessin a una cooperativa de ferralla que ara mateix és a la Verneda i que funciona prou bé, dins de la legalitat i sense problema. Aquest tipus de sortida requereix feina, i parlar amb tothom. Però és possible de trobar sortides com aquesta.
—Teniu constància que el problema, en el cas de Barcelona, estigui relacionat amb màfies?
—Si tingués constància d’alguna màfia que actués darrere dels venedors ambulants aniria a denunciar-ho de seguida. No en tinc constància, no tinc prou coneixement del terreny. Sí que demanaria a l’ajuntament i a la guàrdia urbana que ho investiguin a fons, que s’hi posin, que no permetin que funcioni cap màfia a la ciutat, ni en el tema dels manters ni en cap altre. Ho exigeixo. I vull que hi hagi bons professionals que vagin al fons de la qüestió, per impedir que ningú no caigui en mans d’organitzacions mafioses.