12.01.2019 - 21:50
|
Actualització: 13.01.2019 - 12:22
El judici als presos polítics catalans és a tocar. Els rumors de dates són molts, tot i que l’únic de segur és que serà a partir de l’última setmana de gener. Sigui com sigui, difícilment serà més enllà del mes de febrer. Per això la fiscalia, l’advocacia de l’estat i les defenses fa setmanes que preparen una cita que preveu d’allargar-se tres mesos i que inclourà desenes de testimonis. Però també es va coordinant la societat civil. Per evitar les vulneracions que hi va haver durant la fase d’instrucció, un conjunt d’entitats vinculades amb el món del dret i l’advocacia, han creat l’International Trial Watch, una plataforma que actuarà com un observador internacional.
Les entitats impulsores són Novact, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, el Col·lectiu Praga i Irídia. Diuen que estan preocupats per la manera com s’ha instruït la instrucció, amb vulneracions de drets substantives, com la llibertat d’expressió, ideològica i de reunió. Ara volen focalitzar-se en la independència i la imparcialitat del tribunal que jutjarà els presos, i per això volen observadors que estiguin presents a la sala. ‘Sabem que no canviarà res, però és imprescindible que se sentin observats perquè la presència d’especialistes en el judici no permetrà de fer coses barroeres a cop d’ull’, comenta Mercè Barceló, coordinadora del Col·lectiu Praga però que aquí actua com a portaveu de la plataforma coral.
Al final de tota l’observació elaboraran informes per difondre internacionalment qualsevol irregularitat que hagin pogut cometre i recordar en quin marc es va executar la instrucció. L’observació serà doble. Per una banda hi haurà un grup de catedràtics de dret espanyols procedents d’universitats de Sevilla, Jaén, del País Basc, del País Valencià i de Catalunya. ‘Però és la branca internacional la que ha de donar prestigi a aquesta plataforma, amb juristes de prestigi reconegut, ja siguin advocats, professors o especialistes en seguiment de judicis’, apunta Barceló. Són dos tipus d’observació diferent, perquè alguns dels internacionals requeriran un suport tècnic que els expliqui el funcionament de l’ordenament jurídic espanyol i com hauria d’avançar el judici en l’àmbit processal.
Això també és tot un obstacle a escala econòmica, perquè es vol facilitar a tots els observadors una traducció de les interlocutòries que el jutge Pablo Llarena ha anat emetent durant la instrucció. I també de tot allò que passi al judici oral: ‘Tindrem una persona allà que abans de començar el judici els orientarà, i quan s’acabi cada jornada tindran a la seva disposició un resum de què hi ha passat. Per exemple, si tal dia s’han posat en qüestió aquests drets o aquells altres.’
De moment no volen dir qui seran aquests observadors. Prefereixen de fer l’anunci en un acte a final de mes a Madrid, però asseguren que són professors de prestigi d’Amèrica i Europa. Llavors també divulgaran les associacions internacionals i espanyoles que ja s’han unit a la plataforma, importants en la fase final del procés, quan calgui internacionalitzar el missatge.
Tota aquesta tasca derivarà en informes amb conclusions finals, però també al llarg del judici. Hi haurà un equip de persones que aniran seguint tot el procés i que cada dia publicaran un report de què ha passat. També un de setmanal, que ajudi a entendre al gran públic tot allò que ha passat en les tres sessions de cada setmana.
Tota aquesta tasca requereix finançament per a pagar desplaçaments i estades als observadors, un local a Madrid, un servei de premsa, i les traduccions dels texts jurídics. Per això han engegat una campanya per a recaptar fons.