Així queda la llei d’amnistia: el terrorisme ja no remet al codi penal espanyol per poder cobrir el Tsunami

VilaWeb
Redacció
07.03.2024 - 11:03
Actualització: 07.03.2024 - 14:21

L’acord entre el PSOE, Junts i ERC per a fer avançar la llei d’amnistia preveu unes quantes esmenes, especialment en el delicte de malversació i en les exclusions per terrorisme i traïció, a les quals ha tingut accés VilaWeb. La nova redacció també amplia l’abast de la llei fins al novembre del 2011 per tal d’encabir-hi totes les causes obertes en el Tribunal de Comptes espanyol.

En l’apartat c de les exclusions, que fa referència al terrorisme, se’n reformula la redacció i s’elimina l’esment al codi penal espanyol, que fa una definició molt àmplia, molt vaga, dels delictes de terrorisme, de manera que permet interpretacions aberrants com la que la sala segona del Suprem va fer en relació amb el Tsunami Democràtic la setmana passada, quan va assumir la investigació contra el president Carles Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg.

L’exclusió del terrorisme era una línia vermella del PSOE i finalment no s’ha eliminat, tal com reclamava Junts. En la nova redacció, el fonament deixa de ser el codi penal espanyol i se centra en la legislació europea. S’esmenta la directiva europea 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell, i fa esment també als articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i al dret internacional humanitari.

Quant a l’exclusió de la traïció –una altra línia vermella del PSOE–, la llei esmenada manté la referència al codi penal espanyol, però intenta de limitar-ne l’abast amb disposicions del dret internacional sobre invasions territorials amb ús de la força, com ara la Carta de les Nacions Unides i la resolució 2625 (XXV) de l’Assemblea General de les Nacions Unides de 24 d’octubre de 1970.

Així mateix, la definició de la malversació, en l’article primer, conté uns quants canvis per tal d’atendre les recomanacions de la Comissió de Venècia, que reclamava una redacció més precisa. En aquest sentit, s’especifica que els casos entraran a l’amnistia “únicament quan siguin dirigits a finançar, sufragar o facilitar la realització de les conductes del primer paràgraf”, és a dir, en referència a promoure la independència de Catalunya.

Així mateix, s’inclou un apartat per a restringir la interpretació dels jutges en els casos de suposada malversació. D’aquesta manera, la llei no considera enriquiment l’ús de fons públics per a promoure la independència “independentment de la seva adequació a l’ordenament jurídic”, si no ha “tingut el propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any