L’advocacia de l’estat també vol més duresa contra Puigdemont que no Llarena

  • L'advocacia s'afegeix a la fiscalia, que ahir va recórrer contra la decisió del magistrat de no processar Puigdemont per desordres públics agreujats

VilaWeb
Europa Press / Redacció
18.01.2023 - 15:26
Actualització: 18.01.2023 - 19:04

L’advocacia de l’estat espanyol, que depèn directament del govern de Pedro Sánchez, ha recorregut contra la decisió de Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem (TS), de no processar Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí ni Marta Rovira per desordres públics agreujats en substitució de la derogada sedició. Llarena els processa per malversació en la modalitat més agreujada i per desobediència, arran de la reforma del codi penal espanyol. Rosa María Seoane, l’advocada de l’estat, s’afegeix així a la fiscalia, que ahir va recórrer contra la decisió del magistrat de no processar Puigdemont i els exiliats per aquest delicte.

Al recurs, al qual ha tingut accés VilaWeb, l’advocada critica que Llarena hagi optat per no processar el president pel delicte de desordres públics agreujats, que substitueix l’antic delicte de sedició amb l’entrada en vigor de la reforma del codi penal. “El pronunciament excloent de la interlocutòria comporta la impossibilitat que el procediment pugui seguir-se en cap cas pels delictes que s’hi exclouen“, diu el text en referència als desordres públics agreujats.

A l’escrit, Seoane es limita a demanar a Llarena que inclogui els desordres públics “provisòriament com a tipus delictiu pel qual puguin ser jutjats” els exiliats, “juntament amb els de desobediència i malversació”. L’advocada de l’estat no entra en detall sobre la interpretació que fa Llarena de la nova malversació, però no ho discuteix, tot acceptant explícitament que siguin processats per malversació i implícitament per la modalitat agreujada que implica dotze anys de presó i fins a vint d’inhabilitació. I en aquest cas de la malversació s’hi inclou Lluís Puig, que ja no era processat per sedició, però no pas Clara Ponsatí, que només amb la desobediència quedaria lliure de l’amenaça d’un condemna que impliqués presó.

A la interlocutòria de Llarena, publicada dijous passat amb motiu de l’entrada en vigor de la reforma del codi penal, el magistrat acordà de canviar la sedició per la desobediència en el processament dels exiliats, tot rebutjant que els fets investigats encaixessin amb el delicte de desordres públics agreujats que substitueix l’antic delicte de sedició.

La fiscalia ja va presentar ahir un recurs semblant, en què demanava que els exiliats reclamats per sedició amb euroodres fossin processats ara pels nous desordres públics agreujats. Amb l’excepció de Marta Rovira, processada inicialment per rebel·lió però no reclamada mitjançant euroordres perquè resideix a Suïssa i a qui Llarena processa ara per desobediència. Als fiscals, en el cas de Rovira, ja els sembla bé que no sigui processada per desordres públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor