És veritat que no hi ha ginebra als supermercats ni a les discoteques? Alarmisme o realitat?

  • Unes quantes discoteques han detectat problemes de proveïment de marques concretes, però asseguren que en poden garantir el subministrament

VilaWeb
Redacció
26.10.2021 - 21:50
Actualització: 29.10.2021 - 17:52

Aquests dies hi ha un cert alarmisme sobre la falta de proveïment d’alguns productes, especialment begudes espirituoses, en supermercats i discoteques. Molts joves s’envien missatges de WhatsApp, preocupats per la possible manca de ginebra o vodka. Però realment és així?

Dilluns la patronal de begudes espirituoses de l’estat espanyol confirmava un trencament d’estocs al sector i l’associava a la crisi mundial del transport. Deien que no era un trencament generalitzat, però que afectava un bon nombre d’empreses. El sector de l’hoteleria s’ha trobat que la tensió del comerç internacional ha causat la interrupció d’alguns subministraments, com ara unes marques concretes. Ara, les dificultats de proveïment les atribueixen a un augment del consum.

Les discoteques tenen dificultats de proveïment d’algunes marques

Ramon Mas Espinalt, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, explica que s’han trobat amb dificultats de proveïment d’algunes begudes –sense especificar quines–, però reconeix que no sap exactament per què. “Tenim problemes de subministrament d’algunes marques, però de begudes espirituoses hi ha diversos distribuïdors que en venen. No es pot dir que a les discoteques falti ginebra, sinó que no en tenim d’algunes marques concretes. En podem oferir unes altres.” És, doncs, un problema parcial, que ignoren si és degut a la crisi del transport o bé passa, simplement, que les marques no han fabricat tanta quantitat de producte.

La patronal de begudes espirituoses sí que ho atribueix a la inestabilitat del mercat, que encara es recupera de la crisi derivada de la pandèmia, i també a un problema mundial en el transport que perjudica les importacions i exportacions d’alguns productes.

El Gremi de Discoteques destaca que les dificultats de proveïment van començar la segona setmana de reobertura dels locals nocturns. “Va ser la tempesta perfecta. És comprensible que, després de molt de temps tancats, la demanda d’aquestes begudes hagi crescut.” El gremi avalua la situació. De moment ha comprat begudes de diverses marques per assegurar-ne el subministrament. “Hi ha unes quantes begudes espirituoses que es fabriquen a Catalunya, per exemple. Per tant, n’hem comprat de classes diferents per assegurar-nos que no ens quedem sense.”

I al supermercat hi ha dificultats de subministrament d’alcohol?

En relació amb el rumor sobre dificultats de proveïment de begudes espirituoses als supermercats, VilaWeb s’ha posat en contacte amb establiments diversos, que han confirmat que fins ara no han tingut cap problema. També ho han confirmat fonts de l’Associació Espanyola de Distribuïdores d’Autoservei i Supermercats (ASEDAS) que han explicat que no els consten inconvenients de distribució d’aliments o begudes, sinó que la manca de certs productes és sobretot al sector de l’hoteleria.

A Bon Preu, diuen que treballen braç a braç amb els proveïdors per anticipar-se als entrebancs de subministrament que afecten, sobretot, les begudes espirituoses. El supermercat ha explicat a VilaWeb que és una situació externa causada per diversos motius com ara l’augment de la demanda d’alguns productes i les estimacions del mercat. Els proveïdors tenen un creixement de la demanda que també afecta el subministrament regular de materials, és a dir, cartó, vidre i alumini, i, alhora, causa un encariment de les matèries primeres. Per una altra banda, ho associen a les afectacions relacionades amb el transport. Les restriccions anticovid han causat un impacte als ports i terminals. El transport per contenidors marítim i per carretera també arrossega un augment de costs i del temps en terminis d’entrega. A més, uns quants dels productes arriben del Regne Unit, que també és afectat en termes de restriccions i retards logístics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any