8TV entra en fase de concurs de creditors

  • Un administrador concursal validarà ara les finances de l’empresa i decidirà si se n'ha de sol·licitar la liquidació

VilaWeb
Redacció
08.08.2023 - 17:23
Actualització: 08.08.2023 - 18:05

8TV, l’únic múltiplex de televisió privat de Catalunya, ha anunciat que ha entrat en fase de concurs de creditors, gairebé tres mesos després d’haver-se declarat insolvent, el 30 de maig, i haver entrat en pre-concurs de creditors per a cercar línies de finançament.

El concurs afecta tota la companyia Emissions Digitals de Catalunya SAU
(EDICA) que el grup Godó va vendre a l’actual direcció de la cadena ara fa poc més de dos anys. El múltiplex d’EDICA té quatre canals, dels quals la companyia n’explota dos (8TV i el canal de cinema Verdi Classics) i, fins enguany, en llogava dos més (Fibracat i Barça TV).

Espiral de retrets

En un comunicat publicat aquesta horabaixa, la companyia diu que la seva situació econòmica es va desestabilitzar quan, primer Fibracat i, després, Barça TV, van trencar els contractes de lloguer amb EDICA. Fibracat va deixar d’emetre al gener i Barça TV al juliol.

“La manca d’aquests ingressos recurrents –continua la companyia al text– se sumava a una situació ja delicada propiciada per un canvi de tendència en el mercat: la caiguda sostinguda i inevitable del consum de televisió convencional de noves plataformes i, per tant, el canvi de les inversions publicitàries de les grans agències i marques valorada en un descens de més de 400 milions d’euros en els darrers anys invertits en televisió.”

I afegeix: “La inversió publicitària, a més, va únicament lligada a un estàndard de mercat establert de forma monopolista per l’empresa que mesura les audiències televisives, Kantar Media, que reconeix obertament que les dades ofertes pels únicament 660 audímetres a Catalunya perjudica les televisions amb menys audiència. D’aquesta manera, 8TV s’ha vist abocada a no aconseguir superar mai l’1% de share mensual, tot i denunciar reiteradament, aportant proves inqüestionables, el dubtós sistema de mesurament per als canals petits. El sistema de mesurament de Kantar, el mateix que s’usava fa 30 anys, ha quedat obsolet i més amb la irrupció de la tecnologia digital.”

Què passarà ara amb 8TV?

Al comunicat, EDICA diu que, d’ençà que entrà en fase de pre-concurs de creditors al maig ha disminuït gradualment la despesa, tant en salaris com en matèria de producció. Una volta esgotada la via del pre-concurs, serà un administrador concursal qui es farà càrrec de validar les finances de l’empresa i avaluar si es pot elaborar un pla de viabilitat que en permeti la continuïtat o bé se n’ha de sol·licitar la liquidació.

El text acaba recollint declaracions de l’administrador únic de 8TV, Nicola Pedrazzoli. “Si 8TV no és viable, no ho ha estat per manca d’un projecte sòlid, amb els millors professionals, i dut a terme amb la màxima austeritat. Ha estat principalment per una situació conjuntural (la decisió del tancament de Barça TV i Fibracat, la caiguda sostinguda o inevitable del consum de televisió convencional i el canvi de les inversions publicitàries) agreujada pel monopoli del mesurament d’audiència, de dubtosa eficiència i qualitat. Amb aquests condicionants, cap mitjà de comunicació televisiu privat a Catalunya és, ni serà, viable. Tot el sector està en perill per la davallada constant de la publicitat.” I acaba sentenciant: “I, amb el sector, també la nostra llengua, el català, que quedarà afectat i novament en retrocés a la televisió.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor